1682919773

Már befejeződött túra!

2012.03.11 07:45 - Hevérdelelő - Hevértemető

(Útvonal: Nagybörzsöny - Bányász templom - (Bányagazda háza) - Altáró - Kovács-patak völgye (Ludmilla-bánya, Rózsa-bánya) - Aprólépések - NHH - Kammerhof - Vasedény kulcsosház - Rustok-hegy (sánc) - Nagybörzsöny)

Indulás (dátum): 2012.03.11 (vasárnap)
Indulás (óra, perc): (Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

Túravezető: Bernipásztor
Tel.: 06/20-534-44-18
E-mail: bernadett.zwickl@gmail.com
MSN: -
Skype: -

Túra tervezett távja: 19 km
Túrán tervezett szintemelkedés: 910 m

Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
- Bárki, aki bírja...

A túra várható költségei
(A megjelölt egyéb költség a múzeumbelépőt jelenti a Bányagazda házánál ill. a vízimalomnál.) :
Útiköltség: kb. 3600 HUF
Belépők: kb. 500 HUF

Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
(Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

A túra rövid leírása:
"Az aranyborjúnak csak a farka van Selmecbányán, a feje a Börzsönybe ér" írja Antalffy Gyula "Börzsöny című könyvében. Hogy igaz-e ez az állítás, arra még nem derült fény, mindenesetre már az 1200-as években megjelentek a környéken az első arany- és nemesfém bányák. Később német bányászok érkeztek a településre ennek köszönhetően a településnek is van német neve, Deutsch-Pilsen. Szintén német eredetre vezethető vissza a bányász, vájár jelentésű hevér szó, mely szerepel a környék néhány helynevében is (Hevértemető, Hevérdelelő), valamint egyéb helynevek is tanúskodnak a környékbeli bányaművelésről (Altáró, Bányapuszta).
Essen pár szó az útvonalról is: Miután megérkeztünk Nagybörzsönybe, megnézzük a bányagazda házát, majd a vízimalmot is. Ezután belevetjük magunkat az erdőbe és meg sem állunk egészen az Altáróig, ahol a bányaművelés első jeleivel találkozunk. Ezután a Rózsa-hegy oldalában lévő Kovács-patak völgyén megyünk felfelé jelzetlen ösvényen vagy ösvény nélkül. Itt egy sor bánya mellett haladunk el (Klinger-, Istenáldás-, Ludmilla-, Rózsa- (alsó, felső, legfelső). Ezután próbálunk jelzetlen utakon kijutni a P jelzésre és ezen jutunk a NHH-re. Innen a Kammerhof felé indulunk vissza. Ha időnk engedi, jelzetlen ösvényeken, az egykori kisvasút valaha csúcsfordítókkal tűzdelt útvonalán érünk le a kedves kis Vasedény kulcsosházhoz. Útközben szintén érintünk néhány egykori bányát (Fagyosasszony). Végül Nagybörzsönybe a Rustok-hegyi sánc érintésével jutunk.Sétafika Túracsapat (www.setafika.hu)

(A nyomtatás időpontja:2023.03.30 17:20)