933328610

Már befejeződött túra!

2012.05.12 07:30 - Vértesi Boglárka

(Útvonal: Vértesboglár - Somos-gödör - Körtvély-láp - Csaplári-erdő - Alcsúti arborétum - régi vasút - Hosszú-árok - Vértesboglár)

Indulás (dátum): 2012.05.12 (szombat)
Indulás (óra, perc): (Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

Túravezető: Bernipásztor
Tel.: 06/20-534-44-18
E-mail: bernadett.zwickl@gmail.com
MSN: -
Skype: -

Túra tervezett távja: 16 km
Túrán tervezett szintemelkedés: elhanyagolható...

Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
- Bárki, aki bírja...

A túra várható költségei
(A járulékos költség az arborétum belépőjét tartalmazza.
Kedvezményes belépőjegy 450 Ft.)
:
Útiköltség: kb. 2240 HUF
Belépők: kb. 700 HUF

Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
(Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

A túra rövid leírása:
Egy másik túrám kapcsán vettem elő egy Magyarország nevezetességeit bemutató könyvet, melynek fordításán sok évvel ezelőtt dolgoztam. Már akkor nagyon szerettem volna ellátogatni a könyv által "Meserétnek" nevezett területre.
Most, hogy összevetettem a könyvet a térképpel, észrevettem, hogy van több, főleg botanikai jellegű látnivaló a környéken, melyeket érdemes egy túra keretében végignézni.
A cím egy kicsit megtévesztő, mert az emlegetett Meseréten (Somos-gödör) nem csak boglárkaféléket (tavaszi hérics), hanem csenkeszeket, törpemandulát, macskaherét és egyéb szép virágokat és növényeket is láthatunk. Sajnos a növénytanhoz keveset konyítok, de azt sikerült leszűrnöm, hogy egész különleges növénytársulásokat láthatunk.
A Körtvély-lápon megkeressük a vadászházat, majd a Csaplári-erdőben felkutatjuk a szintén ritkaságnak számító keleti gyertyánokat és az ország talán legnagyobb libanoni cédrusát.
Természetesen nem hagyjuk ki az alcsúti arborétumot sem, ahol egykor József nádor kastélya állt, aki a kastély mintegy 40 hektáros kertjében angolparkot létesített. Ennek pár építménye, valamint a kastély romja ma is látható.
Visszafelé megtekintjük Alcsútdoboz egyik nevezetes platánsorát, illetve az egykori Bicske-Székesfehérvár vasútvonal egy szakaszát.Sétafika Túracsapat (www.setafika.hu)

(A nyomtatás időpontja:2022.10.06 03:18)