1590190563

Már befejeződött túra!

2013.09.21 07:00 - Székelyföldi gombavadász

(Mostanáig jártuk az erdőket, hegyeket Székelyföldön és láttunk néha gombákat. Leszedtük, ha éppen úgy adódott. Most ez lesz a cél!)

Indulás (dátum): 2013.09.21 (szombat)
Indulás (óra, perc): (Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

Túravezető: mars3696
Tel.: +36-30-312-8777
E-mail: mars3696@gmail.com
MSN: -
Skype: -

Túra tervezett távja: 60 km
Túrán tervezett szintemelkedés: 1500 m

Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
- Bárki, aki szereti az erdőket mezőket járni és ismerkedni a gombákkal...

A túra várható költségei
(Az utazás költsége csak irányadó: függ az utasok számától és az aktuális üzemanyagáraktól. Az utazás megszervezésében segítek szívesen, de alapból önállóan kell kijutni Marosfőre.) :
Útiköltség: kb. 20000 HUF
Szállás: kb. 140 EUR/összes éjszaka

Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
(Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

A túra rövid leírása:
Egy új dologgal próbálkozom. Sokat jártam már Székelyföldön túrázni, de kifejezetten gombászni nemigen. Pedig Hargita megye igazi kincsesbányája az ehető és ízletes fajoknak.

Koraősszel megterem itt az ízletes vargánya, a császárgomba, rókagombából pedig láttam már itt szőnyeget is. Ez az egyhetes kiruccanás a gombaszedésnek lesz szentelve.

Gyönyörő, mohos erdőkben, árnyas ligetekben, dús legelőkön kutatunk a föld ízletes lakói után. Ezúttal nem teszünk hosszú túrákat, csak szép komótosan bejárjuk a vad szépségű tájat. Behatolunk a rengetegbe, felkutatjuk a boszorkányköröket.

Ha szereted a gombát, tudod értékelni a megtalálás izgalmát és valóban csodálatos helyen akarsz eltölteni egy hetet, akkor ott a helyed velem.

Mint ahogy jeleztem, nem megyünk nagy hosszú távokat, de azért körbejárunk néhány szép helyet:

A teljesség igénye nélkül merre fogunk gomba után kutatni:
- Csicsói-Hargita keleti, déli oldalán
- A Fekete-Rez déli, illetve nyugati oldalán (itt szedtünk már ketten percek alatt kosárnyi galambgombát)
- Pongrác-tetőről két nap is fogunk indulni (első alkalommal a Vit-havas irányába- ez lesz a leghosszabb túránk, amiről lehetőség szerint rizikével és ízletes vargányával térünk vissza-, másik alkalommal dél felé, ahol tudok egy pompás vargánya lelőhelyet.
- A csapat állóképességének és teherbírásának függvényében az Öcsém-tetőtől délre elhelyezkedő ligetes-legelős területeket is bejárjuk.
- Szeretnék egy nap óriás pöffetegre is vadászni (bár elejtünk bármilyen zsákmányt, nem hagyunk senkit a talpán, aki ehető)

Ha kellő mennyiségű zsákmányra bukkanunk, akkor a házigazdáink elkészítik számunkra a finomságokat, illetve ha valaki tud valami spéci ínyencséget, akkor összehozzuk, hogy elkészíthessük. A reggeli-vacsora egyébként biztosítva lesz, szóval a gombás étkek csak mintegy ínyencség kedvéért lesznek beiktatva.Sétafika Túracsapat (www.setafika.hu)

(A nyomtatás időpontja:2023.09.23 07:37)