945318706

Már befejeződött túra!

2015.04.18 08:10 - Vértesi kékülés

(Útvonal: Szárliget vá. - Csákányospuszta - Mária-szakadék - Körtvélyespuszta régi temetője - Vitányvár - Szarvas-kút, Mátyás-kút, Várgesztes
Innen akik bírják: Kőhányáspuszta (+ 5 km))

Indulás (dátum): 2015.04.18 (szombat)
Indulás (óra, perc): (Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

Túravezető: Bernipásztor
Tel.: 06/20-534-44-18
E-mail: bernadett.zwickl@gmail.com
MSN: -
Skype: -

Túra tervezett távja: 20 km
Túrán tervezett szintemelkedés: 600 m

Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
- Bárki, aki bírja...

A túra várható költségei :
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
(Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

A túra rövid leírása:
Vértesi klasszikus, avagy tipikusan az a kéktúra szakasz, amit már rengetegszer végigjártam, de az itteni pecsétek még hiányoznak az igazolófüzetemből.

Lássuk tehát, hogy mi vár ránk: A szárligeti állomáson való pecsételés után szántóföldeken végighaladva érjük el Csákányospuszta házait, melyek közt megtalálható az újgazdag vityillótól kezdve a birkaaklokon keresztül a kulcsosházig minden. Sőt még egy elhagyott sípályát is megnézhetünk, ha kedvünk tartja. Majd a vadregényes Mária-szakadékon át vezet az utunk, ahol szemügyre vehetjük az érdekes Inka-sziklát, majd a szakadék kijáratánál Körtvélyespuszta egykori temetőjét is német és magyar sírokkal.

Útközben végigkísérnek minket egy amatőr fafaragóművész alkotásai – egy-egy fán bukkanhatunk rájuk. Kisebb kaptatóval jutunk Vitányvár romjaihoz, majd érintünk két mostanában felújított pihenőhelyet is.
Innen már nekem is új lesz a kék, mert eddigi útjaink során mindig a K+-t követtük Várgesztesig. Mindenesetre útba ejtünk egy szép kilátóhelyet, majd becserkésszük a várat, no meg az elmaradhatatlan síléckerítést (ha még megvan…).
Innen még szűk 5 km Kőhányáspuszta és az újabb pecsét, tehát akinek elég volt ennyi vándorlás, itt lecsatlakozhat.Sétafika Túracsapat (www.setafika.hu)

(A nyomtatás időpontja:2022.10.06 01:48)