Már befejeződött túra!

2010.06.19 06:00 - Erdélyi csillag

(Egyhetes, felejthetetlen kaland Erdélyben, ahova mindig visszavágysz majd!)

Indulás (dátum): 2010.06.19 (szombat)
Indulás (óra, perc): (Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

Túravezető: mars3696
Tel.: +36-30-312-8777
E-mail: mars3696@gmail.com
MSN: -
Skype: -

www.setafika.hu

Túra tervezett távja: Menet közben kialakul...
Túrán tervezett szintemelkedés: Menet közben kiderül...

Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
- Akik szeretik Erdély csodáit és nem nyafognak!

A túra várható költségei
(Az útiköltség oda-vissza értendő. Tartalmazza az autópályadíjakat és az üzemanyagárat. Ezt a tételt még pontosítani kell, mivel változhatnak az árak és a kinti viszonyokat nem ismerem pontosan.
Az útiköltséget úgy rendezzük, ahogy két éve: az összes autó költségét számoljuk, aztán szétdobjuk résztvevők szerint.
Az egyéb költség a kaja...)
:
Útiköltség: kb. 16000 HUF
Szállás: kb. 70 EUR/összes éjszaka
Belépők: kb. 63 EUR

Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
(Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

A túra rövid leírása:
Ezt a túrát két éve ígértem meg és már akkor, látatlanban többen jelentkeztek. Akik konkrétan jelentkeztek természetesen figyelembe vettem, így a lehetséges szabad helyek száma igen karcsú!

A terv:

Első nap kiutazás Marosfőre, a szállásunkra. Ez igen hosszú út lesz, ezért korán indulunk és többször megállunk pihenni, lehetőleg szép helyeken.

Az ottlétünk alatt az alábbi túrákat szeretném megejteni:


1. Madarasi-Hargita észak felől. Csíkmadarason letérünk a főútról Ivó felé. Itt elég rossz az út, úgyhogy lassan fogunk menni, ameddig lehet (jó lenne Kastély vadászházig). Innen a K+ jelzésen felmegyünk a Fertő-nyeregig, majd a K jelzésen a Fertő-csúcsra. Aki nem bírja, az innen vissza tud menni az autókhoz, mert az út egyértelmű. Innen visszaindulunk dél felé a K jelzésen és Madarasi Hargita felé, majd a gerincre érve a K H jelen a fennsíkra. Itt elidőzünk kicsit. Aki nem járt még itt, az cseppet elgondolkodhat, hogy hol is járunk, miféle földeken... Pihenő után a régi K hsz jelen kezdünk ereszkedni észak-kelet felé. Néhány kilométer után egy jelzetlen úton lemegyünk bal kéz felé a Hideg-kúthoz (remélem megtalálom még azt az
utat!), majd innen a Hideg-kút patak szurdokán a Kastély vadászházig. Igen fáradtan és éhesen autózunk vissza a közeli Marosfőre.


2. Balánbányáról az Egyeskőhöz és vissza. Itt két verzió adódik: a rövid meredek és a hosszabb, kevésbé
meredek. Ezt majd akkor eldöntöm, látva az erőnlétet. Az Egyeskő-menedékházig mindenképp felmegyünk, mert innen gyönyörű a kilátás a Csíki-medencére. Aki akar, itt pihenhet, míg az elszántabbak felmászhatnak az Öcsém-tetőre (kis kaptatóval). 8-10 km, de ezt ne becsüld le! Itt van még ötletem, de ezt majd a helyszínen.

3. Pongrácz-tető - Marosfő. Itt először arra gondoltam, hogy Marosfőről menjünk felfelé, de aki volt velem 2008-ban errefelé a Sétafika-túrán, annak rémlik talán a \"pihenőnap\", amikor elindultunk fel az igazi Maros-forráshoz. A túra ezzel a szakasszal indulna, ami ...hmm... nem gyenge. Úgyhogy azt ötlöttem ki, hogy egy autót hátrahagyva Marosfőn a többi autóval felmegyünk a Pongrácz-tetőre és inkább innen ereszkedünk lefele. Ez egy egész napos túra lesz a P, majd a P+ jelzésen csodálatos panorámákkal. A nap végén a sofőröknek sajnos az egy otthagyott autóval vissza kell menniük a járgányokért, viszont ezért ezen az estén a többiek jönnek nekik egy sörrel (vagy csokival). kb. 18-20 Km.

4. Az erdélyi túra másik \"könnyebb\" útvonala. Csíkrákosról felmegyünk a csíkrákosi pogányvárba. A Csíkrákosi vasútállomástól a Bogát-fürdő felé indulunk, aztán a jelzetlen Szőr-füves - Sima-tető - Nyírjes útvonalon felsétálunk a várhoz. Itt nagy pihi. Megkeressük a Vár kútját meg ha van geoláda, azt is. :)) Kb. 16 Km.

5. Majdnem igazi pihenőnap: Autókkal fel a Szent Anna-tóhoz. Aki akar, az itt marad, strandol, relaxál, esetleg körbesétálja a Tőzeglápot. Mivel igen nagy igény mutatkozott, ezért a kevésbé fáradtakkal elgyaloglok a Buffogóláp csodavilágához, illetve felmászunk a Torjai-Büdösbarlanghoz. Azért mindenképp úgy időzítünk, hogy a túrázók is tudjanak egy jót fürdeni a tó hűs vizében!

6. Igazi pihenőnap. Nagyon laza lődörgés maximum. Majd kitaláljuk, hogy várost nézzünk Csíkszeredán vagy menjünk fel a Békás-szoroshoz. Ha van olyan, aki nem járt még a szorosban, akkor annak mindenképp az utóbbit ajánlom, de ezt majd kitaláljuk. Esetleg Sovata Medve-tó fürdés.


Étkezés: reggeli és vacsora a szálláson (aki járt már ott, tudja, hogy nem fogunk éhezni!) Okulva a korábbi zűrzavarból az étkezési szándékot előre, még itthon jelezni kell, fizetni pedig ott, euroban (nem fogok pénzt váltogatni, keresztárfolyamot számolgatni! :D )(A nyomtatás időpontja:2023.03.30 15:37)