Már befejeződött túra!

2012.11.17 07:45 - Strekk 2

(Mindenkinek, aki lemaradt, eljött volna, de nem tudott, vagy meg szeretné ismerni a Strekket az én olvasatomban is. :-)
Útvonal: Diósjenő - Závoz - Csikórajcsúr - Halmoskanyar (Strekk) - Csóványos - Magosfa - Alsó Rózsa-forrás - Marcika út - Nyír-réti kastélyrom - Hárombarát vadászház helye - Ételhordó út - Szaszovszky-kereszt - Diósjenő

Időhiány esetén Marcikát és a Magosfát kihagyjuk!)

Indulás (dátum): 2012.11.17 (szombat)
Indulás (óra, perc): (Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

Túravezető: Bernipásztor
Tel.: 06/20-534-44-18
E-mail: bernadett.zwickl@gmail.com
MSN: -
Skype: -

www.setafika.hu

Túra tervezett távja: 25 km
Túrán tervezett szintemelkedés: 1000 m

Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
- Bárki, aki bírja...

A túra várható költségei :
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
(Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

A túra rövid leírása:
A túra címének kapcsán ne az otrombán bájos zöld rajzfilmhősök táján keresgéljünk, hanem kapjuk elő a német-magyar szótárt: a die Strecke kifejezés többek között vasúti pályát jelent, és ha azt is tudjuk, hogy errefelé kisvasút járt a múlt században egészen a 70-es évekig, akkor mindjárt értjük is az elsőre furcsa szót.
Ez most megint egy olyan túra lesz, ahol magyarázattal tudok szolgálni a különböző helynevekhez. Akad itt bőven mindenféle, bennem meg motoszkál és nem hagy nyugodni a némettanári végzettségem.
Azt már egy korábbi túrám kapcsán tudjuk, hogy a závoz horhost jelent. (Most páran tutira megkérdezik, hogy mi van???)
A Csikórajcsúrnál még nem jártunk, így ezt meg kell magyarázni: a rajcsúrozás (azaz zajongás, zajos rohangászás) kifejezés a német Reitschule (lovasiskola, lovarda) eredeztethető. Főleg ha ez összekapcsolódik a csikó előtaggal, mindjárt értelmet nyer az adott helynév.
A túra folyamán próbáljuk követni a volt vasúti pályát a Hollófészek nevű hegyet kerülő Halmoskanyarnak nevezett pályakanyarulattól kezdve egészen a Csóványos aljáig, majd rátérünk a zöld jelzésre. A Magosfánál lejegyezzük a várkódot, majd ellátogatunk az Alsó Rózsa-forráshoz a Marcika úton.
Útunk során elhaladunk az ún. Varsa-gödrök mellett, itt egy német katonai repülőgép zuhant le 1944 nyarán.
A Nyír-réti kastélyromból és a Hárombarát vadászházból sajnos manapság már legfeljebb falmaradványokat láthatunk, pedig a kastély valaha egész szép kis épület volt a képek tanúsága alapján.
A kastélyban valaha az özvegy Sváb Sándorné báróné töltötte vendégeivel a vadászidényt, és az idevezető Ételhordó úton hordták fel nekik az elemózsiát. Egy másik kedves legenda is kapcsolódik a kastélyhoz: a szomszédos erdőbirtokos, Wenckheim József mielőtt angol sportrepülőgépével a Pénzásás környékén lévő vadászháza feletti Csurgó-fejezeten leszállt volna, egy csokrot dobott le a ház asszonyának.
A Hárombarát vadászház neve három későbbi erdőbirtokos, Almássy Ede és Falkenhausen Ernő és Groote báró barátságának emlékét őrzi.
A Szaszovszky kereszt Szaszovszky János erdésznek állít emléket, aki munkavégzés közben ölt meg egy vadorzó. (Ha jól emlékszem, ez nem az első ilyen sztori itt a Börzsönyben, ld. Foltán János és Groote báró esetét.)

Lámpát nem árt hozni, de azért világosban szeretnék mindenféleképpen leérni.
Elég kemény tempót fogunk nyomni a tervek szerint!!!
(A nyomtatás időpontja:2023.03.30 15:48)