Már befejeződött túra!

2014.05.18 09:00 - Kívül-belül Tisza-tó

(Túránkat elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének 1 nap alatt a lehető legtöbbet látni a Tisza-tó világából, akik szeretnék 1 nap alatt kívül-belül megismerni a tavat. )

Indulás (dátum): 2014.05.18 (vasárnap)
Indulás (óra, perc): (Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

Túravezető: békatutaj egyesület
Tel.: -
E-mail: bekatutaj@gmail.com
MSN: -
Skype: -

www.setafika.hu

Túra tervezett távja: Menet közben kialakul...
Túrán tervezett szintemelkedés: Menet közben kiderül...

Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
- Bárki, aki bírja...

A túra várható költségei
(A részvételi díj 4000 Ft, mely tartalmazza a kerékpár, kenu és mentőmellény bérlést. A részvételi díj nem tartalmazza az utazás költségét, a komp és vonatjegyeket.) :Belépők: kb. 3000 HUF

Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
(Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

A túra rövid leírása:
A gyorsaság és alaposság érdekében a délelőttöt kerékpáron töltjük, és a Tisza-tó legészakibb, Valki-medencéjét kerüljük meg az Eurovelo11-es kerékpárúton, majd délután kenukba szállunk és közelebbről is szemügyre vesszük a tó élővilágát.

A délelőtti órákban találkozunk Poroszlón, ahol rögvest kerékpárra cseréljük autóinkat és megkezdjük túránkat. A kerékpártúra a part menti gáton vezet, a víz és a horizontba enyésző alföldi táj között. Aki csak a kerekezés miatt választja a programot az is magára talál, de a tavat körülölelő táj szépsége számukra is rejteget felfedezni valót. Aki pedig a vízparti élővilágra is kíváncsi az itt igazi paradicsomra talál. Poroszlóról északi irányba indulva a Tisza-tó legcsendesebb, legvédettebb területén kerékpározhatunk. Igaz, ezen az útvonalon nincs végig aszfalt, csak kavicsos borítás, de ez a csendnek az ára. :) A táv feléhez közeledve vízre szállunk, de egyelőre még nem kenukba csak egy tiszai kompba, ami átvisz minket a folyó túloldalára, hogy a Tisza mentén dél felé folytathassuk utunkat Tiszafüred irányába. Tiszafüredről a forgalmas 33-as út veszélyeit elkerülendő vonattal térünk vissza Poroszlóra.

A délutánt a Tisza-tavon evezéssel töltjük. Az Egertől 50 km-re fekvő Tisza-tó valóságos vízi paradicsom számtalan szigettel, holtággal, lagúnával, hangulatos nádasokkal, tündérrózsa-mezőkkel tarkítva. A Tisza-tó rendkívül kedvező a vizes élőhelyek madárfajai számára, ennek köszönhetően mintegy 200 madárfaj lelt otthonra ebben a mesés környezetben. A túránk során a Tisza-tó vadregényes vízivilágának esszenciájából kapunk ízelítőt, hiszen útvonalunk az ártéri facsoportok által szegélyezett vízmosások és a nádasok közt megbúvó belső tavak legszebbikeit érinti (Porong-tava, Ispán-tava).
A balesetvédelmi oktatást, valamint az evezés alapjainak bemutatását követően ellökjük hajóinkat a parttól. A délután folyamán rövid túrát teszünk a Tisza-tó néhány szűk csatornájának, és nagyobb, nyílt vízfelületeinek érintésével, megfigyeljük a mellettünk szárnyra kapó vízimadarakat, gyönyörködünk a tündérrózsák márványosan tündöklő fehérségében, majd a nap élményeivel eltelve térünk vissza a Poroszlóra.

Előzetes regisztráció szükséges, melyet a Békatutaj honlapján megtalálsz!
Még többet is megtudhatsz a programunkról, ha ellátogatsz hozzánk!(A nyomtatás időpontja:2023.09.23 06:00)