Már befejeződött túra!

2016.08.07 05:45 - A Hargitától a Fogarasi Havasokig

(A vadregényes Erdélyben barangolunk, a székelyeknél, csángóknál, szászoknál és kirándulunk a Hargitába, a Bucsecsre és a Transfogaras úton.)

Indulás (dátum): 2016.08.07 (vasárnap)
Indulás (óra, perc): (Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

Túravezető: Csikarbarni
Tel.: -
E-mail: ---
MSN: -
Skype: -

www.setafika.hu

Túra tervezett távja: Menet közben kialakul...
Túrán tervezett szintemelkedés: Menet közben kiderül...

Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
- Bárki, aki bírja...

A túra várható költségei
(A költség tartalmazza a busz költségét, útdíjat, sofőr költségét, szállásokat, félpanziót. A belépőket a helyszínen kell fizetni ) :
Útiköltség: kb. 107400 HUF

Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
(Bejelentkezve, teljes jogosultság mellett látható
lásd a weboldalon jobb oldalt: Támogatói Feltételek...)

A túra rövid leírása:
A PROGRAMRA ELŐRE FEL KELL IRATKOZNI

1 nap: A reggeli indulást követően folyamatosan utazunk autópályán rövid pihenőkkel a határig. Határátkelés után NAGYVÁRADRA megyünk, ahol megnézzük a nemrég szépen felújított várat, mely jelentős szerepet játszott a magyar történelemben és mely sokáig nem volt látogatható. A vár megtekintése után még megnézzük a város másik híres látnivalóját a Püspöki Székesegyházat, majd folytatjuk utunkat a Királyhágón át. Első szálláshelyünk TOROCKÓN lesz.
2 nap: Reggeli után sétát teszünk Erdély egyik legszebb városában, megnézzük az Unitárius templomot és a kis Népművészeti múzeumot. TOROCKÓSZENTGYÖRGYÖN fotót készíthetünk a falu szélén álló festői várromról, majd utazunk Székelyföld felé. TORDÁN megnézzük Erdély egyik legérdekesebb természeti látnivalóját a sóbányát. Életre szóló élmény bejárni a hatalmas mélységben lévő óriási földalatti aknákat, melyek ki is vannak világítva. Székelyföldre érve, megállunk BÖZÖDÚJFALUNÁL melyet az 1980-as években elárasztottak a Ceausesku rendeletére épített völgyzárógát építésekor. Ma csak egy régi ház megmaradt falánál létesített emlékmű emlékeztet az egykori falura, melynek házai a mesterséges tó mélyén vannak. ÉNLAKA kicsiny falva az egyik olyan település, mely megőrizte eredeti székely formáját, úgy az utcaképben, mint a házak építészetében. SZÉKELYKERESZTÚRON van az a körtefa, mely alatt a segesvári csatába induló Petőfi Sándor megírta az „Egy gondolat bánt engemet” című versét. Erdély leglátványosabb, leghíresebb erődtemploma SZÉKELYDERZSEN áll, melynek 15 század elején készült Szent László-legendáját ábrázoló freskója ma is gyönyörű, élénk színekben látható. A templom megtekintése után megyünk szálláshelyünkre, mely ZETELAKÁN lesz.
3 nap: A székelyek szent hegye a Hargita. A tervek szerint kis dzsipekkel megyünk fel a csúcs közelébe, majd onnan egy kb 2 km-es sétával érünk a Madarasi-Hargita 1801 méter magas csúcsára. Visszatérve a kirándulásról buszunkkal egy rövid utat teszünk meg az Ivói Vadasparkhoz, ahol az Erdélyben és Európa más tájain élő vadak élnek. Ha szerencsénk van, talán találkozhatunk is valamelyikkel. A Hargitára 7 fős dzsipekkel megyünk, ára helyben fizetendő 60€/csoport.
4 nap: Reggel hosszabb busztúrára indulunk. Rövid sétát teszünk a Gyilkos-tónál, majd a festői Békás-szoros legszebb részén teszünk sétát. Folytatva utunkat rövid kitérőt teszünk Moldvába, ahol megállunk PIATRA NEAMT-ban, - magyarul KARÁCSONYKŐ - városában. Az itt látható 15. században épült Keresztelő Szent János templom a moldvai egyházi stílusként ismert irányzat egyik első képviselője volt. Érdekes lehet még a Cucuteni Bronzkori Művészeti Múzeum, mely a cucuteni kultúra emlékeit mutatja be és a maga nemében egyedülálló ilyen múzeum Romániában. Folytatva utunkat a moldvai csángók egyik festői kis falujába, PUSZTINÁBA megyünk, ahol talán sikerül is ott élő emberekkel kicsit elbeszélgetni. Innen gyöny9örű hegyi tájakon haladunk a Gyimesek felé. GYIMESBÜKK határában húzódott egykor a történelmi Magyarország határa, meg van még a nemrég felújított kis őrház, mely a határt volt hivatva védeni. Ma emlékhely, fölötte vannak az 1626-ból származó Rákóczi-vár romjai. Ezen a vidéken élnek a gyimesi csángók, Gyimesbükkön néprajzi kiállítás mutatja be a csodaszép régi gyimesi szőtteseket, ruhákat, bútorokat. Innen térünk vissza szállásunkra.
5 nap: Reggel elindulva rövid sétát teszünk a legendás Szent Anna-tónál, majd vezetővel a Mohos-tőzeglápot fedezzük fel, ahol pallókon járva láthatjuk a különleges növényvilágot. Erdély egyik legendás vára a BÁLVÁNYOSVÁR, melynek történetét Jókai is megírta egyik regényében. Fakultatív sétát tehetünk a hegytetőn lévő legendás romokhoz, majd folytatva utunkat Erdély egy másik híres templomát tekintjük meg. A GELENCÉN lévő katolikus templom belsejének falát szinte teljes egészében eredeti középkori freskók borítják. A töredékes freskók között a legépebben itt is a Szent László-legendát ábrázoló freskósorozat maradt meg. A templom megtekintése után ZABOLÁN állunk meg, melynek nevezetes épülete a Mikes kastély. Megnézhetjük a gazdag gyűjteménnyel rendelkező Csángó múzeumot, majd elhagyva Zabolát Szászföldre érkezünk. Szászföld erődtemplomairól híres, szinte minden településen ilyen templomokat építettek az elmúlt évszázadokban. Ezek közül is az egyik leghíresebb PRÁZSMÁRON van, - ez az egyik legnagyobb. leglátványosabb erődtemplom, amit mi is megnézünk. Következő szállásunk a Bucsecs-hegység egyik üdülővárosában BUSTENIBEN lesz.
6 nap: Bustenit a Bucsecs kapujának is szokták nevezni. A tervek szerint a reggeli után az innen induló felvonóval felmegyünk 2200 méter magasra, a Bucsecs-fennsíkra. Itt vannak a szél és az esővíz által „kifaragott” látványos és egészen különleges sziklaalakzatok, melyek közül a leghíresebbek a Szfinksz és a Babele – ez utóbbi magyar neve „a nénikék”. A hegyi program után SINAIÁBA megyünk, ahol megnézzük a Peles kastélyt és a talán kevesebbek által látogatott Pelisor kastélyt. ez utóbbit Mária román királynő építtette, gyönyörű berendezése és maga az épület, valamint környezete ma is eredeti formájában látható, úgy ahogy a királynő itt tartózkodása során volt. Mária királynő szerette ezt a kastélyt, sokat lakott benne. Brassó környékén, a hagyományos szász vidék szélén él egy különleges népcsoport, ők a barcasági csángók. NÉGYFALU a központja az itt élő csángóknak, akik ma is őrzik hagyományaikat. Az itt lévő látványos Néprajzi Múzeumban gyönyörködhetünk a csodaszép, jellegzetes szőttesekben, ruhákban. Innen a közel lévő BRASSÓBA megyünk, ahol sétát teszünk a nap hátralévő részében a városban, a főtéren és ha még nyitva lesz megnézzük a város legnevezetesebb egyházi műemlékét a híres Fekete templomot. Innen térünk este vissza szállásunkra.
7 nap: Reggel Erdély legmagasabb hegyei felé indulunk. Először a Barcaság egyik érdekes településére BARCAROZSNYÓRA megyünk, ahol megnézzük az egykori vár látványos romjait. TÖRCSVÁR várát tartják Drakula egyik várának, pedig ez csak legenda, ő sosem volt ebben a várban. Mi azonban megnézzük ezt a sok legendákkal átszőtt ősi várat, majd festői hegyi utakon folytatjuk utunkat. Ez az út a Bucsecs és a Fogarasi havasok közötti völgyben halad, de láthatók a Királykő csipkézett, fűrészfogszerű sziklaalakzatai is, majd Havasalföldre érkezünk. POIENARINÁL van az a vár, mely valaha Drakula igazi otthona volt. A vár eléggé romos és eléggé nehezen megközelíthető, de aki szeretne, felmehet. CURTEA DE ARGES volt az első fővárosa a havasalföldi fejedelmeknek. Az egykori fejedelmi udvarból ma már kevés látható, a város megtekintésre érdemes nevezetessége a kolostor, mely Románia egyik legszebb vallási épülete. A kolostor megtekintése után elindulunk erdélyi túránk talán leglátványosabb útján a Transfogaras úton. Rövid időre megállunk a Vidraru-tónál, mely egy látványos mesterséges víztározó, majd megkezdjük emelkedésünket egyre feljebb a mind magasabb hegyek között. A káprázatos út Románia legmagasabban fekvő útvonala, mely 2042 méter magasságig megy fel és elhalad a Fogarasi havasok két legmagasabb csúcsa a 2544 m magas Moldoveanu és a 2535 m magas Negoiu közelében. Felérve ismét megállunk 2034 m magasságban a Bilea-tónál, ahol rövid sétát tehetünk a magas hegyektől körülvett gyönyörű tengerszemhez. Ha szerencsénk van és jó az idő, az innen lefelé vezető úton is feledhetetlenül szép látképben gyönyörködhetünk. Láthatjuk a hegyek között sok-sok kanyarral kanyargó út keskeny szalagját, miközben körülöttünk emelkednek a Fogarasi havasok látványos hegycsúcsai. Túránk utolsó szállása FELEK községben lesz.
8 nap: Reggeli után NAGYSZEBENBE megyünk. Ez a város volt évszázadokon át a szászok „fővárosa”. Sétát teszünk a gyönyörűen felújított főtéren, a tervek szerint látogatást teszünk a Brukenthal Múzeumban, melyet Erdély. sőt egész Románia leggazdagabb képzőművészeti múzeumaként tartanak számon. Ezután elindulunk hazafelé. Az előrehaladott idő függvényében esetleg még megállhatunk VAJDAHUNYADON, vagy DÉVÁN - ez majd a helyszínen dől el. Arad után érkezünk a határra és a tervek szerint az esti órákban Bp-re.

Utazás mikrobusszal
.
Szállás panziókban, vendégházakban, üdülőfaluban 2 ágyas szobákban (külön ágyak, helyenként franciaágyak)

Ellátás félpanzió (reggeli-vacsora)

Honlapomon képgaléria összeállítás látható az útról(A nyomtatás időpontja:2022.10.02 14:42)