Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel
Ha van Auguszta nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!
Gombák | Témanyitó:Mars3696 |
Kriszh | 2016.06.05 08:33 | [Válasz erre]#144 |
Milyen a gomba helyzet? Mostanában elég sok eső esett, lehet gombát találni?
Bernipásztor | 2016.05.03 11:41 | [Válasz erre]#143 |
Azért ilyenek még mindig akadnak a Vértesben bőven (bőven már nem, mert amit láttunk, rögtön le is szedtük):
Mars3696 | 2016.03.15 19:42 | [Válasz erre]#142 |
Szerintem akkor már elkéstek....
Mi tegnapelőtt szedtünk egy tállal. :)
Mi tegnapelőtt szedtünk egy tállal. :)
Válasz: #141 (Kriszh)
Kriszh | 2016.03.15 10:45 | [Válasz erre]#141 |
Bernipásztor | 2014.01.12 15:45 | [Válasz erre]#139 |
GOMBAISMERET PLUSZ TANFOLYAM
10 előadás és 6 terepgyakorlat
A sorozat célja, hogy a gombász alapismerettel rendelkezők részére, tudásuk felfrissítését biztosítva, újabb 110 nagygomba faj megtanulását tegyük lehetővé.
Beiratkozás az első előadás előtt fél órával a jegyszedő hölgynél lehetséges!
TÉMAVEZETŐ: Auer Péter
IDŐPONT: Minden második csütörtök, 18:00
január 16. Csésze-, kucsma-, papsapka- és szarvasgombák
január 30. Korall-, róka-, gereben-, zsemlye- és káposztagombák
február 13. Álszarvas-, agancs- és tinórugombák
február 27. Tinórugombák
március 13. Őzláb-, galóca- és csiperkegombák
március 27. Nyálkás-, csiga-, nedű-, fülőke- és kígyógombák
április 10. Pénzecske- és pereszkegombák
május 24. Porhanyós-, susulyka-, fakó- és pókhálógombák
május 8. Tőke-, galamb- és tejelőgombák
május 22. Pöfeteg-, szömörcsög-, csillag- és taplógombák
A terepgyakorlatok időpontjai a közös megegyezéssel lesznek kitűzve.
Részvételi díj: 12 800 Ft
Minden második csütörtök, 18:00
Helyszín: 1088 Budapest Múzeum u. 7.
10 előadás és 6 terepgyakorlat
A sorozat célja, hogy a gombász alapismerettel rendelkezők részére, tudásuk felfrissítését biztosítva, újabb 110 nagygomba faj megtanulását tegyük lehetővé.
Beiratkozás az első előadás előtt fél órával a jegyszedő hölgynél lehetséges!
TÉMAVEZETŐ: Auer Péter
IDŐPONT: Minden második csütörtök, 18:00
január 16. Csésze-, kucsma-, papsapka- és szarvasgombák
január 30. Korall-, róka-, gereben-, zsemlye- és káposztagombák
február 13. Álszarvas-, agancs- és tinórugombák
február 27. Tinórugombák
március 13. Őzláb-, galóca- és csiperkegombák
március 27. Nyálkás-, csiga-, nedű-, fülőke- és kígyógombák
április 10. Pénzecske- és pereszkegombák
május 24. Porhanyós-, susulyka-, fakó- és pókhálógombák
május 8. Tőke-, galamb- és tejelőgombák
május 22. Pöfeteg-, szömörcsög-, csillag- és taplógombák
A terepgyakorlatok időpontjai a közös megegyezéssel lesznek kitűzve.
Részvételi díj: 12 800 Ft
Minden második csütörtök, 18:00
Helyszín: 1088 Budapest Múzeum u. 7.
Bernipásztor | 2013.05.12 11:24 | [Válasz erre]#138 |
Tegnapi fogás:
Lappantyú | 2013.04.16 22:46 | [Válasz erre]#137 |
Bernipásztor | 2013.04.16 10:58 | [Válasz erre]#136 |
Lappantyú | 2012.11.12 15:23 | [Válasz erre]#135 |
Fényképről akkor nem nagyon lehet...
Válasz: #132 (Mars3696)
Lappantyú | 2012.11.12 15:22 | [Válasz erre]#134 |
Az volt ebből volt a legtöbb.A kis őzlábakat kidobatták.
Válasz: #128 (Admin)
Bakesz | 2012.11.12 09:12 | [Válasz erre]#133 |
És ez vajon miféle gomba:
Mars3696 | 2012.11.12 07:17 | [Válasz erre]#132 |
Ez nehéz ügy, ugyanis minden gombán mást figyel az ember, de alaktanilag mindenképp lényeges, hogy teljes gombát fotózz, lehetőleg színhelyesen (fehéregyensúly) és több látószögből (alulról-felülről).
Sok gombánál fontos a lemezek sűrűsége, típusa, állása, a lemezek kapcsolódása a tönkhöz. Ugyanígy fontos a tönk is: van-e gallér, gyűrű, bocskor rajta, milyen a színe, felülete (néha az is, hogy üreges-e). A felülről fotózásnál fontos, hogy jól látszódjon a szín, a kalap jellege.
Érdemes a pontos élőhelyen készíteni a képet, mert mondjuk egy nejlonzacsira rakva nem derül ki, hogy fenyőerdőben szedted vagy füves réten. Ha van rá mód érdemes többféle korú gombát fotózni, de erre mondjuk ritkán adódik lehetőség.
Az egészen fiatal példányok legtöbbször nem beazonosíthatók magukban, ezért én nem is szoktam leszedni őket.
És persze van néhány faj, aminek a legfontosabb fajtajegyei nem fotózhatók (illat, íz) vagy csak körülményesen (tejelés). Amelyik gomba például büdös (dögszagú, vegyszer szagú, stb.) azt eleve otthagyom, nem is kezdem beazonosítgatni, mert nem a mérhetetlen tudásvágy munkáll bennem, hanem az, hogy szeretem a finom vadon termő gombákat.
Sok gombánál fontos a lemezek sűrűsége, típusa, állása, a lemezek kapcsolódása a tönkhöz. Ugyanígy fontos a tönk is: van-e gallér, gyűrű, bocskor rajta, milyen a színe, felülete (néha az is, hogy üreges-e). A felülről fotózásnál fontos, hogy jól látszódjon a szín, a kalap jellege.
Érdemes a pontos élőhelyen készíteni a képet, mert mondjuk egy nejlonzacsira rakva nem derül ki, hogy fenyőerdőben szedted vagy füves réten. Ha van rá mód érdemes többféle korú gombát fotózni, de erre mondjuk ritkán adódik lehetőség.
Az egészen fiatal példányok legtöbbször nem beazonosíthatók magukban, ezért én nem is szoktam leszedni őket.
És persze van néhány faj, aminek a legfontosabb fajtajegyei nem fotózhatók (illat, íz) vagy csak körülményesen (tejelés). Amelyik gomba például büdös (dögszagú, vegyszer szagú, stb.) azt eleve otthagyom, nem is kezdem beazonosítgatni, mert nem a mérhetetlen tudásvágy munkáll bennem, hanem az, hogy szeretem a finom vadon termő gombákat.
Válasz: #131 (Lappantyú)
Lappantyú | 2012.11.11 22:20 | [Válasz erre]#131 |
Ezeket a képeket direkt határozás miatt lőttem csak kapásból,ezek szerint nem jól.Máskor, hogy csináljam?Milyen részek látszódjanak jobban?
Válasz: #130 (Admin)
Admin | 2012.11.11 22:13 | [Válasz erre]#130 |
De lehet túlnyílt tőkegomba is. Így fotóról nehéz...
Lappantyú | 2012.11.11 22:06 | [Válasz erre]#129 |
Olyan lenne mint a 120-as írásomnál?mondjuk azok friss kicsik voltak.
Válasz: #128 (Admin)
Admin | 2012.11.11 21:59 | [Válasz erre]#128 |
Az lehet gyűrűs tuskó kinyílt állapotban...
Válasz: #126 (Lappantyú)
Lappantyú | 2012.11.11 21:56 | [Válasz erre]#127 |
A 14-es nem tejelt szerintem.
Lappantyú | 2012.11.11 21:54 | [Válasz erre]#126 |
És melyik ehető?a 23-at nem tudod?
Admin | 2012.11.11 21:50 | [Válasz erre]#125 |
1-2-3 Barna csészegomba
9-10-11 kései laskagomba
12-13 őzláb
14 rizike sötét változata (ha tejelt)
9-10-11 kései laskagomba
12-13 őzláb
14 rizike sötét változata (ha tejelt)
Lappantyú | 2012.11.11 21:46 | [Válasz erre]#124 |
Várjál melyik hanyadik kép?Ezek ilyen kapásból ellőtt képek hasalásra nem volt időm sajna.
Admin | 2012.11.11 21:42 | [Válasz erre]#123 |
Barna csészegomba, kései laska, őzláb és (talán) rizike amit felismerek. De a képek pont a lemezeket nem mutatják, illetve a fontos jegyeket.
Lappantyú | 2012.11.11 21:37 | [Válasz erre]#122 |
Mai termés,segítsetek határozni aki ért hozzá;)
GOMBÁK
GOMBÁK
Lappantyú | 2012.11.11 21:35 | [Válasz erre]#121 |
(Moderálva: Lappantyú - 2012.11.11 21:36:47)
Lappantyú | 2012.10.24 13:53 | [Válasz erre]#120 |
Ezeket a gyűrűs tuskógombákat találtam.Nyersen mérgező.
Bernipásztor | 2012.10.02 18:45 | [Válasz erre]#119 |
Akkor frissítek itt is:
medvehagymás-juhtúrós laskagomba recept
Finom, ma teszteltük 2 kollégámmal együtt.
Gombász tanfolyam: TIT Stúdió - gombaismereti képzés indul
medvehagymás-juhtúrós laskagomba recept
Finom, ma teszteltük 2 kollégámmal együtt.
Gombász tanfolyam: TIT Stúdió - gombaismereti képzés indul
Bernipásztor | 2012.09.03 10:02 | [Válasz erre]#118 |
Gombákat, természetjárást kedvelő gyerekeknek kitűnő ajándékötlet: Gábor Emese: Gombaismeret iskolásoknak
(Én 9 éves kor alatt is ajánlom, a fiam pl. nagy élvezettel olvasgatja a versikéket benne - közben meg ismerkedik a gombafajtákkal. Már amikor nem terepen gombászunk. :-))
(Én 9 éves kor alatt is ajánlom, a fiam pl. nagy élvezettel olvasgatja a versikéket benne - közben meg ismerkedik a gombafajtákkal. Már amikor nem terepen gombászunk. :-))
Bernipásztor | 2012.08.11 18:57 | [Válasz erre]#117 |
Eheti fogás:
Kriszh | 2011.12.31 17:43 | [Válasz erre]#116 |
Array
Lappantyú | 2010.10.25 18:22 | [Válasz erre]#115 |
Ott ám amiket én szedtem az mind jó volt és ránk akartak sózni néhány nagyon jó gombász könyvet de arany árban voltak,viszont nagyon jók.Ha valakit érdekel megadom a címet.
Válasz: #114 (VP)
Vp | 2010.10.25 16:40 | [Válasz erre]#114 |
Hát megvolt a 2 nap. Nem történt semmi.
Ma bent voltam egy gombavizsgáló helyen. Elmeséltem nekik a gombát, az ízét, hogy melyik része csípett és melyik nem, megnéztem ott könyvben, de nem sikerült rájönnünk melyik volt. - bár nem is nagyon veselkedtünk neki, mert sokan voltunk ott. Lappantyú is ott volt! :-)
Ma bent voltam egy gombavizsgáló helyen. Elmeséltem nekik a gombát, az ízét, hogy melyik része csípett és melyik nem, megnéztem ott könyvben, de nem sikerült rájönnünk melyik volt. - bár nem is nagyon veselkedtünk neki, mert sokan voltunk ott. Lappantyú is ott volt! :-)
Bernipásztor | 2010.10.25 14:01 | [Válasz erre]#113 |
Ez is egy jó határozó: http://www.miskolcigombasz.hu/fajlista/index.php?PPE_SID=b638598d37a877cec87c1b4ad6d35872924fee52
Lappantyú | 2010.10.24 11:22 | [Válasz erre]#112 |
Jólvan akkor túlélted,de máskor ne higgy ilyeneknek.Ki volt ez amúgy?Ne menj ahova dumáltuk tegnap mert nincs ma gombavizsgálat én se megyek.
Válasz: #109 (VP)
Vp | 2010.10.24 08:30 | [Válasz erre]#109 |
Jól vagyok. Megyek vásárolni. :-)
Jót aludtam, de keveset. :-((
Vagyis ne izguljatok...
Jót aludtam, de keveset. :-((
Vagyis ne izguljatok...
Vp | 2010.10.24 02:12 | [Válasz erre]#108 |
Array
Vp | 2010.10.24 01:58 | [Válasz erre]#107 |
Na a következőket találtam:
- A második az Elefántcsont csigagomba. Szerencsére ez ehető!
- Az elsőt viszont nem tudtam még beazonosítani. Fotója: Íme.
Fehér húsú, semmi illat, íztelen a törzse, íztelen a kalapjának a belső része, vagyis lemezei, de a teteje, az un. felső héja, ami színes, az csíp. A héjából keveset ettem de sokáig éreztem azt a csípős kicsit kesernyés ízt, de nem volt kellemetlen. Az volt kellemetlen, hogy lassan múlt el, és még a cukrászda után is éreztem.
Remélem nem ez: Csípőslemezű galambgomba.
Remélem ez sem: Törékeny galambgomba.
Remélem ez volt az, de nem vettem észre dióízű szagot:Kékhátú galambgomba.
Még tovább keresek.
- A második az Elefántcsont csigagomba. Szerencsére ez ehető!
- Az elsőt viszont nem tudtam még beazonosítani. Fotója: Íme.
Fehér húsú, semmi illat, íztelen a törzse, íztelen a kalapjának a belső része, vagyis lemezei, de a teteje, az un. felső héja, ami színes, az csíp. A héjából keveset ettem de sokáig éreztem azt a csípős kicsit kesernyés ízt, de nem volt kellemetlen. Az volt kellemetlen, hogy lassan múlt el, és még a cukrászda után is éreztem.
Remélem nem ez: Csípőslemezű galambgomba.
Remélem ez sem: Törékeny galambgomba.
Remélem ez volt az, de nem vettem észre dióízű szagot:Kékhátú galambgomba.
Még tovább keresek.
Vp | 2010.10.24 00:52 | [Válasz erre]#106 |
Közben találtam a weben egy nagyon jóóó gombahatározót:
http://www.terra.hu/gomba/
Itt keresem a dolgot.
http://www.terra.hu/gomba/
Itt keresem a dolgot.
Vp | 2010.10.24 00:15 | [Válasz erre]#105 |
Array
Bernipásztor | 2010.10.19 09:50 | [Válasz erre]#104 |
Nagyon gondolkozom, hogy beiratkozom.
Válasz: #102 (Körte)
Admin | 2010.10.18 10:13 | [Válasz erre]#103 |
Ezt feltettem a kezdőoldalra,mert elég sokan ráugrottak idén a gombászásra: kedvelt szórakozás lett.
Körte | 2010.10.17 20:48 | [Válasz erre]#102 |
Lappantyú | 2010.10.16 17:42 | [Válasz erre]#100 |
Array
Lappantyú | 2010.10.16 17:41 | [Válasz erre]#99 |
Dehát ez ennél jobban már nem fog megszáradni,kőkemény és ropogós.Törik mint a fene,a radiátor csodákra képes
Mars3696 | 2010.10.16 16:41 | [Válasz erre]#98 |
Array
Krisz | 2010.10.16 16:29 | [Válasz erre]#97 |
Lapi, nem akarlak elkeseríteni, de szerintem ez még nem a végeredmény.
Amikor már teljesen száraz, akkor szinte törik (mi legalább 2 hétig szárítottuk és még az ablakot sem nyithattam ki, nehogy bepárásodjanak
Amikor már teljesen száraz, akkor szinte törik (mi legalább 2 hétig szárítottuk és még az ablakot sem nyithattam ki, nehogy bepárásodjanak
Válasz: #96 (Lappantyú)
Lappantyú | 2010.10.16 15:33 | [Válasz erre]#96 |
Lappantyú | 2010.10.16 15:32 | [Válasz erre]#95 |
Elég gyorsan megszáradt itt a végeredmény.
Lappantyú | 2010.10.15 15:52 | [Válasz erre]#94 |
Lappantyú | 2010.10.15 15:51 | [Válasz erre]#93 |
Lappantyú | 2010.10.15 15:32 | [Válasz erre]#92 |
Nyamm)) Igen azt írják hogy száritva jön ki az íze nyersen nem.Én már megszáritom mindet az tuti.Mindjárt rakok fel képeket a zsákmányról.1 őzlábat kidobattak velem mert lehet hogy mérgező volt.Sajna nem vittem el a tövét,mondták hogy ez baj.
Bernipásztor | 2010.10.15 15:21 | [Válasz erre]#91 |
Jaja! És a receptkönyv ír még üvegtésztát is bele. Mondjuk én nem tettem bele, nem volt otthon.
Bernipásztor | 2010.10.15 15:19 | [Válasz erre]#90 |
Kínai serpenyős gomba:
ez kell hozzá:
1 nagyobb serpenyő vagy Wok
1 közepes vöröshagyma
1 póréhagyma
1 répa
2 paprika (1 piros, 1 zöld)
1 doboz bambuszrügy (Tescoban lehet konzervet kapni)
sok-sok sötét trombitagomba (de lehet más gombával is)
só, bors
2 teáskanál szójaszósz
étkezési keményítő
kínai fűszerek
citromfű
Hagymát olajon (olivát használtam) üvegesre pirítjuk, majd a csíkokra tépett tiszta gombát hozzáadjuk (lehet nagyobb csíkokat hagyni). A répát, paprikát csíkokra vágjuk, a pórét felkarikázzuk és hozzáadjuk, ha a hagyma kissé megrogyott. Hozzáadjuk a bambuszrügykonzervet is. Belerakjuk a szójaszószt és a fűszereket is. Bevallom, nekem nincsenek otthon kínai fűszereim ill. nem tudom, mit értsek ez alatt, így gyömbért, kevés curryt, és Kotányi féle thai curryt használtam meg borsikafüvet, és a kertből hoztam citromfüvet, amit apróra vágtam. Beletettem még egy kis chilipaprikát is, így kellemesen csípős lett.
Ha készre főtt, lehet étk. keményítővel sűríteni.
Rizzsel tálaljuk.
ez kell hozzá:
1 nagyobb serpenyő vagy Wok
1 közepes vöröshagyma
1 póréhagyma
1 répa
2 paprika (1 piros, 1 zöld)
1 doboz bambuszrügy (Tescoban lehet konzervet kapni)
sok-sok sötét trombitagomba (de lehet más gombával is)
só, bors
2 teáskanál szójaszósz
étkezési keményítő
kínai fűszerek
citromfű
Hagymát olajon (olivát használtam) üvegesre pirítjuk, majd a csíkokra tépett tiszta gombát hozzáadjuk (lehet nagyobb csíkokat hagyni). A répát, paprikát csíkokra vágjuk, a pórét felkarikázzuk és hozzáadjuk, ha a hagyma kissé megrogyott. Hozzáadjuk a bambuszrügykonzervet is. Belerakjuk a szójaszószt és a fűszereket is. Bevallom, nekem nincsenek otthon kínai fűszereim ill. nem tudom, mit értsek ez alatt, így gyömbért, kevés curryt, és Kotányi féle thai curryt használtam meg borsikafüvet, és a kertből hoztam citromfüvet, amit apróra vágtam. Beletettem még egy kis chilipaprikát is, így kellemesen csípős lett.
Ha készre főtt, lehet étk. keményítővel sűríteni.
Rizzsel tálaljuk.
Bernipásztor | 2010.10.15 14:56 | [Válasz erre]#89 |
Egyébként vasárnap óta minden második nap kb. trombitagombás ételeket eszem. Eddig még semmi bajom nem lett...
Válasz: #87 (Lappantyú)
Bernipásztor | 2010.10.15 14:55 | [Válasz erre]#88 |
Nekem az a tapasztalatom vele, hogy igazából semmilyen különleges íze nincs így főzve. De nem azért így sem rossz. Lehet, hogy a szárításról lesz igazán ízletes? (felrakom a serpenyős kínait is mindjárt, csak miközben írtam, kidobott...)
Lehet, hogy Mars szárítva rakta az ételbe?
Lehet, hogy Mars szárítva rakta az ételbe?
Válasz: #87 (Lappantyú)
Lappantyú | 2010.10.15 14:44 | [Válasz erre]#87 |
Ma megnézettem nekem meg azt mondták hogy ebből sokat nem lehet enni száritásra való fűszergomba.Ki érti ezt?
Válasz: #86 (bernipásztor)
Bernipásztor | 2010.10.15 14:38 | [Válasz erre]#86 |
Kipróbálhatod az én receptjeimet:
Gombás lecsó: jó adag trombitagomba (mondjuk 1 zacskóval)
1 fej vöröshagyma, a trombitagomba mennyiségétől függően paprika-paradicsom, fűszerpaprika, só és mindenféle fűszerek (oregano, borsikafű, kakukkfű, kis rozmaring stb.)
A hagymát apróra vágjuk, kis olajon üvegesre sütjük, majd az alaposan megmosott és csíkokra tépett trombitagombát hozzáadjuk. Megvárjuk, amíg kicsit összeesik a gomba és levet ereszt, majd jöhet hozzá kb. 1-2 teáskanál fűszerpaprika. Majd jöhet a karikákra vágott paprika és hámozott paradicsom. Összefőzzük, ízesítjük és kész.
(A trombitagombát alaposan meg kell tisztítani, mert lapulhat benne csiga , falevél meg miegymás. A vizsgáló néni azt ajánlotta, hogy sós vízben mossuk és mindig a gombát szedjük ki a vízből, ne a vizet öntsük le.)
Gombás lecsó: jó adag trombitagomba (mondjuk 1 zacskóval)
1 fej vöröshagyma, a trombitagomba mennyiségétől függően paprika-paradicsom, fűszerpaprika, só és mindenféle fűszerek (oregano, borsikafű, kakukkfű, kis rozmaring stb.)
A hagymát apróra vágjuk, kis olajon üvegesre sütjük, majd az alaposan megmosott és csíkokra tépett trombitagombát hozzáadjuk. Megvárjuk, amíg kicsit összeesik a gomba és levet ereszt, majd jöhet hozzá kb. 1-2 teáskanál fűszerpaprika. Majd jöhet a karikákra vágott paprika és hámozott paradicsom. Összefőzzük, ízesítjük és kész.
(A trombitagombát alaposan meg kell tisztítani, mert lapulhat benne csiga , falevél meg miegymás. A vizsgáló néni azt ajánlotta, hogy sós vízben mossuk és mindig a gombát szedjük ki a vízből, ne a vizet öntsük le.)
Válasz: #85 (Lappantyú)
Lappantyú | 2010.10.14 21:40 | [Válasz erre]#85 |
Az Őrségben pl vannak átvevőhelyek ahol megveszik,bp környékén nem tudtok ilyet?Ez fűszergomba,mást is lehet belőle csinálni Mars?Ahhoz elég sok azért is akarnám elsütni.
Válasz: #84 (Mars3696)
Mars3696 | 2010.10.14 21:30 | [Válasz erre]#84 |
Eladni nehéz lesz, mert aki nem ismeri, igen bizalmatlan a külseje miatt! Inkább edd meg! Isteni finom! Mi a kaja egy részét ezzel ízesítettük a Cserhát túrán!
Lappantyú | 2010.10.14 20:54 | [Válasz erre]#83 |
Ma szedtem 2 zacskó trombitagombát.Nincs valakinek ötlete hogy hol lehetne eladni?Úgy tudom 5000ft/kg
Lappantyú | 2010.10.13 20:10 | [Válasz erre]#82 |
Bernipásztor | 2010.10.13 20:04 | [Válasz erre]#81 |
Hát én éppenséggel nem szárítottam, bár azt mondják, tényleg az az igazi. Lett belőle 2 db. gombás lecsó (finom volt), 1 db. pörkölt, ma pedig ha minden igaz kínai serpenyős gomba készül belőle.
Válasz: #80 (Lappantyú)
Lappantyú | 2010.10.13 19:57 | [Válasz erre]#80 |
Húha az fűszergomba meg kell száritani.
Válasz: #79 (bernipásztor)
Bernipásztor | 2010.10.13 19:50 | [Válasz erre]#79 |
Én meg sajnos csak azt az egyet. De mellette volt 3 őzláb, 2 pöfeteg meg egy nagy kosár sötét trombitagomba. (Az utóbbihoz most tesztelek recepteket.)
Tényleg nagyon szép darabok! Én a Kőszegi hegységben csak irinyó-pirinyókat szoktam találni.
Tényleg nagyon szép darabok! Én a Kőszegi hegységben csak irinyó-pirinyókat szoktam találni.
Válasz: #78 (Lappantyú)
Lappantyú | 2010.10.13 19:45 | [Válasz erre]#78 |
Az jó lehet.Én csak ezt a 3at találtam de jó nagyok.
kriszh_ | 2010.10.13 19:37 | [Válasz erre]#77 |
Szép!
Bernipásztor | 2010.10.13 19:37 | [Válasz erre]#76 |
A könyvben, amit fel is tettem ide olvastam, hogy rókagombát fagyasztani viszont nem jó, mert kellemetlenné változhat az íze. (Mondjuk tapasztalatom még nincs ilyesmivel.)
+1 recept fiatal őzlábhoz, ami még nem nyílt ki (a gombavizsgálónál mondta valaki):
A fiatal gombafejet megtöltjük túróval (sztem a juhtúró az igazi), aztán bepanírozzuk és kisütjük. Nálunk éppen juhtúró nem volt, de összekevertem túrót tojással és juhsajttal, és így is nagyon finom volt.
+1 recept fiatal őzlábhoz, ami még nem nyílt ki (a gombavizsgálónál mondta valaki):
A fiatal gombafejet megtöltjük túróval (sztem a juhtúró az igazi), aztán bepanírozzuk és kisütjük. Nálunk éppen juhtúró nem volt, de összekevertem túrót tojással és juhsajttal, és így is nagyon finom volt.
Válasz: #65 (Mars3696)
Bernipásztor | 2010.10.13 19:32 | [Válasz erre]#75 |
Szombaton szedtem ekkorát a Börzsönyben. (Igaz, csak egyet.)
Válasz: #74 (Lappantyú)
Lappantyú | 2010.10.13 19:18 | [Válasz erre]#74 |
Ekkora rókagombát ki látott már?
Szami | 2010.10.13 09:26 | [Válasz erre]#73 |
És időközben még a kockákat is megetted a tányér alól? :DDDD
Válasz: #70 (kriszh)
Kriszh | 2010.10.13 07:15 | [Válasz erre]#72 |
Natúr pipimell volt megsütve :) A gomba pirításnál nagyon citromos illatú volt és az íze pedig érdekesen fűszeres volt. Fincsi volt
Válasz: #71 (Mars3696)
Mars3696 | 2010.10.12 15:54 | [Válasz erre]#71 |
Jól néz ki nagyon! sejtem az íze sem volt semmi. Mi az, ami ki van rántva mellette?
Válasz: #70 (kriszh)
Kriszh | 2010.10.12 15:41 | [Válasz erre]#70 |
Az "előtte" kép az a #61 volt
A közbenső pedig ez
A közbenső pedig ez
Válasz: #69 (Mars3696)
Mars3696 | 2010.10.07 07:52 | [Válasz erre]#65 |
A rókagombát házilag - szerintem - nemigen lehet jól szárítani: íztelen, szívós madzag lesz belőle. Hűteni viszont lehet, mert a többi gombával ellentétben nem lesz plötty, amikor kiolvad (lehet még hűteni a gévagombát, egyes tinourikat).
Az őzláb szépen szárítható, én is szoktam szárítani.
Az őzláb szépen szárítható, én is szoktam szárítani.
Vp | 2010.10.07 00:23 | [Válasz erre]#62 |
Szárítani már nem szokás? Vagy veszélyes hogy megtámadja más?
Válasz: #59 (kriszh)
Szami | 2010.10.06 22:57 | [Válasz erre]#60 |
És ami a sokon felül volt, az fincsi lett? :) Fotó? :)
Válasz: #59 (kriszh)
Kriszh | 2010.10.06 22:40 | [Válasz erre]#59 |
Jó ötlet, köszi Viszont sok volt, úgyhogy lefagyasztottam.... akkor vajon ne is reménykedjek, hogy túléli a fagyasztást és még egyszer ehető állagú lesz?
Mars3696 | 2010.10.06 13:57 | [Válasz erre]#58 |
Én rozmaringot nem tennék hozzá, de amúgy ez tök jó recept.
Fontos, hogy csak ha nagyon földes akkor tartsd rövid ideig folyó víz alá a rókagombát, de ha lehet minél kevesebbet, mert a gomba megszívja magát vízzel és ízetlen lesz!
Én szoktam úgy is, hogy nagyon kevés fokival, petrussal megpárolom a rókagombát (ha van elég). Pici bors, só, nagyon kevés mustár rá, aztán amikor eléggé zsírjára sült, tejszínt bele (vagy tejet) és hagyni, hogy összerotty. Közben megpárolom a rizst, aztán leturmixolom a gombamártást és összekeverem a már megfőtt rizzsel.
Nem gyenge. Ismerek olyat, aki ennek hatására kezdett el gombát enni.
Fontos, hogy csak ha nagyon földes akkor tartsd rövid ideig folyó víz alá a rókagombát, de ha lehet minél kevesebbet, mert a gomba megszívja magát vízzel és ízetlen lesz!
Én szoktam úgy is, hogy nagyon kevés fokival, petrussal megpárolom a rókagombát (ha van elég). Pici bors, só, nagyon kevés mustár rá, aztán amikor eléggé zsírjára sült, tejszínt bele (vagy tejet) és hagyni, hogy összerotty. Közben megpárolom a rizst, aztán leturmixolom a gombamártást és összekeverem a már megfőtt rizzsel.
Nem gyenge. Ismerek olyat, aki ennek hatására kezdett el gombát enni.
D.Maria | 2010.10.06 08:45 | [Válasz erre]#56 |
Rókagombás rizottó nagyon-nagyon finom. A receptet itt találod:
http://mindenkaja.blog.hu/2010/07/06/rokagombas_rizotto
Én nem raktam bele mandulát és picit kevesebb fokhagymával készítettem el, hogy jól kijöjjön a rókagomba íze.
Isteni!
http://mindenkaja.blog.hu/2010/07/06/rokagombas_rizotto
Én nem raktam bele mandulát és picit kevesebb fokhagymával készítettem el, hogy jól kijöjjön a rókagomba íze.
Isteni!
Válasz: #55 (kriszh)
Kriszh | 2010.10.05 22:49 | [Válasz erre]#55 |
Rókagombához van valakinek bevált receptje, valami finomság elkészítéséhez? köszi
Bernipásztor | 2010.09.30 12:18 | [Válasz erre]#54 |
Én is kapásból azt hittem, mikor megláttam. Aztán láttam gyapjas tintagombát is a közelben és rájöttem, hogy ez egy másik fajta. Egyébként azt olvastam, hogy a harkály tintagomba enyhén mérgező, míg a gyapjas tintagomba fiatalon ehető. Csak nem jó rá inni... Tegnap átlapoztam néhány gombás könyvet a boltban, és csak egyben volt benne a harkály tintagomba. Ehhez képest rengeteg volt a Gerecsében!
Válasz: #53 (Mars3696)
Mars3696 | 2010.09.30 07:33 | [Válasz erre]#53 |
Én is azt hittem, azért nem is néztemutána. Erről a harkály tintagombáról még csak nem is hallottam.
De tényleg az.
De tényleg az.
Válasz: #52 (A.Kati)
A.Kati | 2010.09.30 07:21 | [Válasz erre]#52 |
Erre én mindig azt hittem hogy megöregedett gyapjas tintagomba! De nálad van a pont Klau
Válasz: #46 (Klau)
Vp | 2010.09.30 02:03 | [Válasz erre]#51 |
Nem tudhatjuk, hogy milyen céllal vették meg a gombát...
Válasz: #49 (Lúdvérc)
Lappantyú | 2010.09.29 09:52 | [Válasz erre]#50 |
Lúdvérc | 2010.09.28 23:10 | [Válasz erre]#49 |
Valamikor régen, egy rádiós műsor keretében, átfestettek egy halom csiperkét légyőlő galócára. Utána a piacon mérges gombaként árulták és közben felvették az emberek beszélgetését. A poén az volt, hogy úgy is vettek a gombából, hogy azt hitték, hogy mérges!
Ilyen "hozzáértés mellett" nem kell csodálkozni a tényleges mérgezések/halálok miatt! Nagy az Isten állatkertje (és alacsony a kerítése....)
Ilyen "hozzáértés mellett" nem kell csodálkozni a tényleges mérgezések/halálok miatt! Nagy az Isten állatkertje (és alacsony a kerítése....)
Ildih | 2010.09.28 21:40 | [Válasz erre]#48 |
Szakmai ártalomként nekem folyton a gombamérgezés jár az eszemben :/ (gombamérgezések kezelésére kijelölt kórházban dolgozom ... )
Felnőtt korom óta összesen 2x ettem természetben szedett gombából, pedig finom :(
Felnőtt korom óta összesen 2x ettem természetben szedett gombából, pedig finom :(
Bernipásztor | 2010.09.28 10:29 | [Válasz erre]#47 |
Közben egy másik határozóban is megnéztem, és én is erre az eredményre jutottam. De azért köszi a segítséget!
Válasz: #46 (Klau)
Klau | 2010.09.27 20:21 | [Válasz erre]#46 |
Szerintem harkály tintagomba...
Bernipásztor | 2010.09.27 19:02 | [Válasz erre]#45 |
Valaki tudja, milyen gomba ez? Sajnos nem sikerült megtalálnom a határozómban.
Szami | 2010.09.27 08:14 | [Válasz erre]#44 |
Megértem. A helyében én is féltem volna. Nem olyan sok az a gomoba a rácson! :)
Válasz: #43 (Osszi)