3.144.187.103
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
35
nincs
indulo

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Márk nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Gombák
Témanyitó:Mars3696


Lappantyú2010.10.16 17:42[Válasz erre]#100
Array
Lappantyú2010.10.16 17:41[Válasz erre]#99
Dehát ez ennél jobban már nem fog megszáradni,kőkemény és ropogós.Törik mint a fene,a radiátor csodákra képes
Mars36962010.10.16 16:41[Válasz erre]#98
Array
Krisz2010.10.16 16:29[Válasz erre]#97
Lapi, nem akarlak elkeseríteni, de szerintem ez még nem a végeredmény.
Amikor már teljesen száraz, akkor szinte törik (mi legalább 2 hétig szárítottuk és még az ablakot sem nyithattam ki, nehogy bepárásodjanak
Lappantyú2010.10.16 15:33[Válasz erre]#96
Lappantyú2010.10.16 15:32[Válasz erre]#95
Elég gyorsan megszáradt itt a végeredmény.
Lappantyú2010.10.15 15:52[Válasz erre]#94
Lappantyú2010.10.15 15:51[Válasz erre]#93
Lappantyú2010.10.15 15:32[Válasz erre]#92
Nyamm)) Igen azt írják hogy száritva jön ki az íze nyersen nem.Én már megszáritom mindet az tuti.Mindjárt rakok fel képeket a zsákmányról.1 őzlábat kidobattak velem mert lehet hogy mérgező volt.Sajna nem vittem el a tövét,mondták hogy ez baj.
Bernipásztor2010.10.15 15:21[Válasz erre]#91
Jaja! És a receptkönyv ír még üvegtésztát is bele. Mondjuk én nem tettem bele, nem volt otthon.
Bernipásztor2010.10.15 15:19[Válasz erre]#90
Kínai serpenyős gomba:

ez kell hozzá:
1 nagyobb serpenyő vagy Wok
1 közepes vöröshagyma
1 póréhagyma
1 répa
2 paprika (1 piros, 1 zöld)
1 doboz bambuszrügy (Tescoban lehet konzervet kapni)
sok-sok sötét trombitagomba (de lehet más gombával is)
só, bors
2 teáskanál szójaszósz
étkezési keményítő
kínai fűszerek
citromfű

Hagymát olajon (olivát használtam) üvegesre pirítjuk, majd a csíkokra tépett tiszta gombát hozzáadjuk (lehet nagyobb csíkokat hagyni). A répát, paprikát csíkokra vágjuk, a pórét felkarikázzuk és hozzáadjuk, ha a hagyma kissé megrogyott. Hozzáadjuk a bambuszrügykonzervet is. Belerakjuk a szójaszószt és a fűszereket is. Bevallom, nekem nincsenek otthon kínai fűszereim ill. nem tudom, mit értsek ez alatt, így gyömbért, kevés curryt, és Kotányi féle thai curryt használtam meg borsikafüvet, és a kertből hoztam citromfüvet, amit apróra vágtam. Beletettem még egy kis chilipaprikát is, így kellemesen csípős lett.
Ha készre főtt, lehet étk. keményítővel sűríteni.
Rizzsel tálaljuk.
Bernipásztor2010.10.15 14:56[Válasz erre]#89
Egyébként vasárnap óta minden második nap kb. trombitagombás ételeket eszem. Eddig még semmi bajom nem lett...
Bernipásztor2010.10.15 14:55[Válasz erre]#88
Nekem az a tapasztalatom vele, hogy igazából semmilyen különleges íze nincs így főzve. De nem azért így sem rossz. Lehet, hogy a szárításról lesz igazán ízletes? (felrakom a serpenyős kínait is mindjárt, csak miközben írtam, kidobott...)
Lehet, hogy Mars szárítva rakta az ételbe?
Lappantyú2010.10.15 14:44[Válasz erre]#87
Ma megnézettem nekem meg azt mondták hogy ebből sokat nem lehet enni száritásra való fűszergomba.Ki érti ezt?
Bernipásztor2010.10.15 14:38[Válasz erre]#86
Kipróbálhatod az én receptjeimet:
Gombás lecsó: jó adag trombitagomba (mondjuk 1 zacskóval)
1 fej vöröshagyma, a trombitagomba mennyiségétől függően paprika-paradicsom, fűszerpaprika, só és mindenféle fűszerek (oregano, borsikafű, kakukkfű, kis rozmaring stb.)
A hagymát apróra vágjuk, kis olajon üvegesre sütjük, majd az alaposan megmosott és csíkokra tépett trombitagombát hozzáadjuk. Megvárjuk, amíg kicsit összeesik a gomba és levet ereszt, majd jöhet hozzá kb. 1-2 teáskanál fűszerpaprika. Majd jöhet a karikákra vágott paprika és hámozott paradicsom. Összefőzzük, ízesítjük és kész.
(A trombitagombát alaposan meg kell tisztítani, mert lapulhat benne csiga , falevél meg miegymás. A vizsgáló néni azt ajánlotta, hogy sós vízben mossuk és mindig a gombát szedjük ki a vízből, ne a vizet öntsük le.)
Lappantyú2010.10.14 21:40[Válasz erre]#85
Az Őrségben pl vannak átvevőhelyek ahol megveszik,bp környékén nem tudtok ilyet?Ez fűszergomba,mást is lehet belőle csinálni Mars?Ahhoz elég sok azért is akarnám elsütni.
Mars36962010.10.14 21:30[Válasz erre]#84
Eladni nehéz lesz, mert aki nem ismeri, igen bizalmatlan a külseje miatt! Inkább edd meg! Isteni finom! Mi a kaja egy részét ezzel ízesítettük a Cserhát túrán!
Lappantyú2010.10.14 20:54[Válasz erre]#83
Ma szedtem 2 zacskó trombitagombát.Nincs valakinek ötlete hogy hol lehetne eladni?Úgy tudom 5000ft/kg
Lappantyú2010.10.13 20:10[Válasz erre]#82
Bernipásztor2010.10.13 20:04[Válasz erre]#81
Hát én éppenséggel nem szárítottam, bár azt mondják, tényleg az az igazi. Lett belőle 2 db. gombás lecsó (finom volt), 1 db. pörkölt, ma pedig ha minden igaz kínai serpenyős gomba készül belőle.
Lappantyú2010.10.13 19:57[Válasz erre]#80
Húha az fűszergomba meg kell száritani.
Bernipásztor2010.10.13 19:50[Válasz erre]#79
Én meg sajnos csak azt az egyet. De mellette volt 3 őzláb, 2 pöfeteg meg egy nagy kosár sötét trombitagomba. (Az utóbbihoz most tesztelek recepteket.)
Tényleg nagyon szép darabok! Én a Kőszegi hegységben csak irinyó-pirinyókat szoktam találni.
Lappantyú2010.10.13 19:45[Válasz erre]#78
Az jó lehet.Én csak ezt a 3at találtam de jó nagyok.
kriszh_2010.10.13 19:37[Válasz erre]#77
Szép!
Bernipásztor2010.10.13 19:37[Válasz erre]#76
A könyvben, amit fel is tettem ide olvastam, hogy rókagombát fagyasztani viszont nem jó, mert kellemetlenné változhat az íze. (Mondjuk tapasztalatom még nincs ilyesmivel.)

+1 recept fiatal őzlábhoz, ami még nem nyílt ki (a gombavizsgálónál mondta valaki):
A fiatal gombafejet megtöltjük túróval (sztem a juhtúró az igazi), aztán bepanírozzuk és kisütjük. Nálunk éppen juhtúró nem volt, de összekevertem túrót tojással és juhsajttal, és így is nagyon finom volt.
Bernipásztor2010.10.13 19:32[Válasz erre]#75
Szombaton szedtem ekkorát a Börzsönyben. (Igaz, csak egyet.)
Lappantyú2010.10.13 19:18[Válasz erre]#74
Ekkora rókagombát ki látott már?
Szami2010.10.13 09:26[Válasz erre]#73
És időközben még a kockákat is megetted a tányér alól? :DDDD
Válasz: #70 (kriszh)
Kriszh2010.10.13 07:15[Válasz erre]#72
Natúr pipimell volt megsütve :) A gomba pirításnál nagyon citromos illatú volt és az íze pedig érdekesen fűszeres volt. Fincsi volt
Mars36962010.10.12 15:54[Válasz erre]#71
Jól néz ki nagyon! sejtem az íze sem volt semmi. Mi az, ami ki van rántva mellette?
Válasz: #70 (kriszh)
Kriszh2010.10.12 15:41[Válasz erre]#70
Az "előtte" kép az a #61 volt
A közbenső pedig ez
Mars36962010.10.12 15:33[Válasz erre]#69
Array
Válasz: #66 (kriszh)
Osszi2010.10.12 14:02[Válasz erre]#68
Na halód ez nem semmi.
Válasz: #66 (kriszh)
Lappantyú2010.10.12 13:58[Válasz erre]#67
Pff
Válasz: #66 (kriszh)
Kriszh2010.10.12 13:55[Válasz erre]#66
Na, meg van az "utána" kép
Válasz: #61 (kriszh)
Mars36962010.10.07 07:52[Válasz erre]#65
A rókagombát házilag - szerintem - nemigen lehet jól szárítani: íztelen, szívós madzag lesz belőle. Hűteni viszont lehet, mert a többi gombával ellentétben nem lesz plötty, amikor kiolvad (lehet még hűteni a gévagombát, egyes tinourikat).

Az őzláb szépen szárítható, én is szoktam szárítani.
Szami2010.10.07 06:28[Válasz erre]#64
Alul őzláb. Kizárásos alapon felül róka. :D
Válasz: #63 (VP)
Vp2010.10.07 00:23[Válasz erre]#63
Mi melyik?
Válasz: #61 (kriszh)
Vp2010.10.07 00:23[Válasz erre]#62
Szárítani már nem szokás? Vagy veszélyes hogy megtámadja más?
Válasz: #59 (kriszh)
Kriszh2010.10.07 00:19[Válasz erre]#61
Hát sajna "utána" kép nincs, csak előtte
Válasz: #60 (Szami)
Szami2010.10.06 22:57[Válasz erre]#60
És ami a sokon felül volt, az fincsi lett? :) Fotó? :)
Válasz: #59 (kriszh)
Kriszh2010.10.06 22:40[Válasz erre]#59
Jó ötlet, köszi Viszont sok volt, úgyhogy lefagyasztottam.... akkor vajon ne is reménykedjek, hogy túléli a fagyasztást és még egyszer ehető állagú lesz?
Mars36962010.10.06 13:57[Válasz erre]#58
Én rozmaringot nem tennék hozzá, de amúgy ez tök jó recept.

Fontos, hogy csak ha nagyon földes akkor tartsd rövid ideig folyó víz alá a rókagombát, de ha lehet minél kevesebbet, mert a gomba megszívja magát vízzel és ízetlen lesz!

Én szoktam úgy is, hogy nagyon kevés fokival, petrussal megpárolom a rókagombát (ha van elég). Pici bors, só, nagyon kevés mustár rá, aztán amikor eléggé zsírjára sült, tejszínt bele (vagy tejet) és hagyni, hogy összerotty. Közben megpárolom a rizst, aztán leturmixolom a gombamártást és összekeverem a már megfőtt rizzsel.

Nem gyenge. Ismerek olyat, aki ennek hatására kezdett el gombát enni.
Kriszh2010.10.06 13:03[Válasz erre]#57
Köszönöm az ötletet, kipróbálom :D
Válasz: #56 (D.Maria)
D.Maria2010.10.06 08:45[Válasz erre]#56
Rókagombás rizottó nagyon-nagyon finom. A receptet itt találod:

http://mindenkaja.blog.hu/2010/07/06/rokagombas_rizotto

Én nem raktam bele mandulát és picit kevesebb fokhagymával készítettem el, hogy jól kijöjjön a rókagomba íze.

Isteni!
Válasz: #55 (kriszh)
Kriszh2010.10.05 22:49[Válasz erre]#55
Rókagombához van valakinek bevált receptje, valami finomság elkészítéséhez? köszi
Bernipásztor2010.09.30 12:18[Válasz erre]#54
Én is kapásból azt hittem, mikor megláttam. Aztán láttam gyapjas tintagombát is a közelben és rájöttem, hogy ez egy másik fajta. Egyébként azt olvastam, hogy a harkály tintagomba enyhén mérgező, míg a gyapjas tintagomba fiatalon ehető. Csak nem jó rá inni... Tegnap átlapoztam néhány gombás könyvet a boltban, és csak egyben volt benne a harkály tintagomba. Ehhez képest rengeteg volt a Gerecsében!
Mars36962010.09.30 07:33[Válasz erre]#53
Én is azt hittem, azért nem is néztemutána. Erről a harkály tintagombáról még csak nem is hallottam.

De tényleg az.
Válasz: #52 (A.Kati)
A.Kati2010.09.30 07:21[Válasz erre]#52
Erre én mindig azt hittem hogy megöregedett gyapjas tintagomba! De nálad van a pont Klau
Válasz: #46 (Klau)
Vp2010.09.30 02:03[Válasz erre]#51
Nem tudhatjuk, hogy milyen céllal vették meg a gombát...
Lappantyú2010.09.29 09:52[Válasz erre]#50
Lúdvérc2010.09.28 23:10[Válasz erre]#49
Valamikor régen, egy rádiós műsor keretében, átfestettek egy halom csiperkét légyőlő galócára. Utána a piacon mérges gombaként árulták és közben felvették az emberek beszélgetését. A poén az volt, hogy úgy is vettek a gombából, hogy azt hitték, hogy mérges!
Ilyen "hozzáértés mellett" nem kell csodálkozni a tényleges mérgezések/halálok miatt! Nagy az Isten állatkertje (és alacsony a kerítése....)
Ildih2010.09.28 21:40[Válasz erre]#48
Szakmai ártalomként nekem folyton a gombamérgezés jár az eszemben :/ (gombamérgezések kezelésére kijelölt kórházban dolgozom ... )
Felnőtt korom óta összesen 2x ettem természetben szedett gombából, pedig finom :(
Bernipásztor2010.09.28 10:29[Válasz erre]#47
Közben egy másik határozóban is megnéztem, és én is erre az eredményre jutottam. De azért köszi a segítséget!
Válasz: #46 (Klau)
Klau2010.09.27 20:21[Válasz erre]#46
Szerintem harkály tintagomba...
Bernipásztor2010.09.27 19:02[Válasz erre]#45
Valaki tudja, milyen gomba ez? Sajnos nem sikerült megtalálnom a határozómban.
Szami2010.09.27 08:14[Válasz erre]#44
Megértem. A helyében én is féltem volna. Nem olyan sok az a gomoba a rácson! :)
Válasz: #43 (Osszi)
Osszi2010.09.27 07:45[Válasz erre]#43
Én is de utáltam, Mars is csúnyán nézet a bandára. Félt, hogy neki nem hagyunk.
Deep Forest2010.09.27 07:06[Válasz erre]#42
Vagyis bővíteni kéne a Szabadtűzön receptjeit ilyen gombás finomságokkal.
Deep Forest2010.09.27 06:56[Válasz erre]#41
Az ilyen receptek felkerülhetnének valahova!
Deep Forest2010.09.27 06:54[Válasz erre]#40
Gusztán néznek ki!
Válasz: #37 (Osszi)
Szami2010.09.27 05:59[Válasz erre]#39
Csorgott is a nyálam, mikor megláttam a fotót! :)
Mars36962010.09.26 22:50[Válasz erre]#38
Kis keserűgomba szalonnával, juhtúróval: elég utálatos kaja! Nyamm...
Osszi2010.09.26 17:26[Válasz erre]#37
Tegnapi kis előétel.
Bernipásztor2010.09.20 18:45[Válasz erre]#36
Kedvenc gombás könyvem:
Válasz: #28 (Osszi)
Fdorka2010.09.20 14:20[Válasz erre]#35
Vasárnap mi "csak" piruló őzlábakat találtunk és 1-2 pöfeteget, azokat inkább otthagytuk.
Lappantyú2010.09.20 13:58[Válasz erre]#34
Rántott őzláb volt,kis dobverők azért kellett széttépni.
Lappantyú2010.09.20 13:58[Válasz erre]#33
Nyesze!!!!
Válasz: #28 (Osszi)
Bernipásztor2010.09.20 13:51[Válasz erre]#32

Íme!
Bernipásztor2010.09.20 13:51[Válasz erre]#31
Éppen most fogom elfogyasztani a hétvégi zsákmányt...
Válasz: #30 (Fdorka)
Fdorka2010.09.20 13:38[Válasz erre]#30
Az a nagyon nagy baj, hogy a csodás étkek hamarabb elfogynak, minthogy lencsevégre kaphatóak volnának...
Válasz: #28 (Osszi)
Szami2010.09.20 13:37[Válasz erre]#29
Úgyse szereted a gomba-kaját... :-PPP
Válasz: #28 (Osszi)
Osszi2010.09.20 13:30[Válasz erre]#28
Na hol vannak a csodás étkek fotói és a leírás az elkészítésükről.
Fdorka2010.09.18 10:56[Válasz erre]#27
Gombahatározós weboldal, most láttam az index szaktopikjában: http://www.gomba.b74.hu/
Osszi2010.09.16 18:18[Válasz erre]#26
Nem. Ez egy kertbe van, amit gondozok.
Lappantyú2010.09.16 18:11[Válasz erre]#25
Őzláb nem volt?
Válasz: #24 (Osszi)
Osszi2010.09.16 18:08[Válasz erre]#24
Ma is szedtem.
Válasz: #23 (Fdorka)
Fdorka2010.09.16 17:15[Válasz erre]#23
Csiperkére tippelek.
Válasz: #21 (VP)
Osszi2010.09.16 16:19[Válasz erre]#22
No megvan.
Vp2010.05.28 13:21[Válasz erre]#21
De ki van szakadva a bugyijuk alulról! Hát nem szép dolog így lefotózni!
De érdekes a színük. Mi ez a szín neve? Tégla?
S a gomba neve?
Válasz: #20 (Osszi)
Osszi2010.05.27 18:08[Válasz erre]#20
Ma reggeli fogás, Mars remélem látod miről maradtatok le.
Fdorka2010.04.17 22:01[Válasz erre]#19
ez itten kerem alatkinzans, tessek kilkkelni a kitiltasert....(Roland)
Szami2010.04.16 22:38[Válasz erre]#18
Húúúúúúúúúúúú. Kiesik a gyomrom, amúgy is éhes vagyok. És még ez is! :( :)
Válasz: #7 (Mars3696)
Osszi2010.04.16 21:39[Válasz erre]#17
Osszi2010.04.16 21:36[Válasz erre]#16
Hogy te menyire ismersz, túráztunk mi már együtt?
Kissvirag2010.04.16 21:36[Válasz erre]#15
Naná, hogy megéheztél... Kifejezetten te - mint hivatalos kétkedő - voltál az egyik célszemély, akinek a kedvéért feltettük a mai gombaprédáról szóló híreket. :-) Na ugye, hogy találtunk
Válasz: #13 (Osszi)
Mars36962010.04.16 21:33[Válasz erre]#14
Gondolom, a Tequila-s üveg miatt....
Válasz: #13 (Osszi)
Osszi2010.04.16 21:28[Válasz erre]#13
Utálom a gombát, de a leírás olvasása közben meg éheztem
Válasz: #6 (Mars3696)
Mars36962010.04.16 21:19[Válasz erre]#12
Tuttam, hogy kiszúrod! Na jó, arra utaló magatartást foganatosítottam...
-b-2010.04.16 21:18[Válasz erre]#11
Akkor csak a tequilát irigylem
Mars36962010.04.16 21:13[Válasz erre]#10
Ne bánd! Rossz volt!
-b-2010.04.16 20:52[Válasz erre]#9
Kész szerencse, hogy már vacsoráztam.. Így csak alig csorog a nyálam.. :)
Válasz: #8 (Mars3696)
Mars36962010.04.16 20:50[Válasz erre]#8
Csak só van és citrom...
Mars36962010.04.16 20:49[Válasz erre]#7
Előtte:



Oszt' utána:

Mars36962010.04.16 20:37[Válasz erre]#6
Vacsi: Norbi ápdét (amúgy tényleg)

6 kis szelet sovány tarját megsütöttem, de csak annyira, hogy épp lekapja mindkét oldalt (és olyan illata legyen, hogy félbeharapd a fakalánt). Az előfőzött és felaprított kucsmagombát a olivaolajon (na nem sokon) megsütöttem, a levébe a fél erőleveskockát, majd liszttel megszórtam és újból felhaboztattam. Tejfölt tettem rá, gazdagon és újraforraltam. Utána a husira ráöntöttem ezt az egészt, petrust rá, majd sütőben megsütöm... Tálalás előtt lefotózom és felnyomom ide.
Mars36962010.04.16 19:38[Válasz erre]#5
A holnapi gombás szendókrém elkészült:
Tintagombát olivaolajon megpároltam, kevés fehérborsot, icipici vegetát és egy fél erőleveskockát feloldottam a szaftban. Lefedve zsírjára olvasztottam a végén hozzáraktam egy kis petrezselymet és kb. másfél deci maradék zakuszkát.

Most kihül, aztán leturmix és bele a natúr vajkrémbe! Nyamm!
Mars36962010.04.16 19:26[Válasz erre]#4
Ez sem rossz ötlet!
Válasz: #2 (Szami)
Mars36962010.04.16 19:25[Válasz erre]#3
Ez annak kapcsán jutott eszembe, hogy épp most értünk haza Klauval gombaszedésből és találtunk egy jó kilónyi rissz-rossz kucsmagombát (is)! Na, nem azért mondom, mert az ínyenceknek ettől beindul a Pavlovi reflex és a nyálelválasztás ...inkább csak érdekességként!
Szami2010.04.16 19:24[Válasz erre]#2
És jöhetnek a gombaétel-receptek is ám.
Válasz: #1 (Mars3696)
Mars36962010.04.16 19:23[Válasz erre]#1
Asszem ilyen topik nincs még! Pedig az egyik kedvenc témám.

Vagyunk páran, akik szeretik, ismerik ezeket a furi lényeket. Ha van valami tapasztalás, fotó, stb, akkor azt itt!



gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei