44.192.44.30
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
7
nincs
eszkozok_szabadtuzon_valo_fozicskehez

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Valter nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Eszközök a szabadban való sütéshez, főzéshez

A szabadban való sütögetéshez, főzicskéhez némileg másféle felszerelés kell, mint a hagyományos, otthoni ételkészítéshez. A tűzgyújtás és oltás eszközeivel a TŰZGYÚJTÁS-nál foglalkozunk, itt nem... Maximimum annyit kell megemlítenünk, hogy a szabadban főzött ételek elkészítéséhez igazi, pattogó, fával táplált tűz kötelező! Aki bármilyen indokkal ezt az alap szempontot figyelmen kívül hagyja, azt nyugodtan tekintsük komolytalannak a témában (az elektromos grillel kertben ügyeskedők vagy a bogrács alatt gázégőt égetők pont azt nem értik, miért is csinálják az egészet - vagyis jó úton haladnak az alkoholmentes sör és a guminő felé... ;-) ) 

Egyértelmű, hogy az "edények" felépítésének sokkal robosztusabbnak, ütésállóbbnak kell lennie, illetve valamiképp a tűz, parázs fölé kell tudni rögzíteni, sokszor olyan módon, hogy a hő szabályozását a tűztől való távolság megváltoztatásával érhessük el. Ha nem "edényt" használunk, akkor marad a rost, grillrács, nyárs vagy alufólia ( vannak még egyéb, extrém megoldások, de erre most nem térünk ki ) 

Vegyük sorra a legfontosabbakat főzőalkalmatosságok: 

Típusok

Leírás

Tűzigény

"Edények", sütőalkalmatosságok:

Bográcsok

Bővebben

Ez talán a legnépesebb "család". Igen sokféle méretű, formájú és kialakítású bogrács létezik. Mindenképp valamiféle bográcstartó állvány szükséges a használatához.

Általában jó lánggal égő tábortűz fölött használható, hacsak a recept kifejezetten nem tér ki arra, hogy "gyenge tűzön" vagy "jó parázs felett" végezzük a bográcsozást.

Tárcsák

Bővebben

Ez egy spéci, jókora fémtányér ( általában boronatárcsából készítik el ügyes kezű barkácsolók, de létezik már kifejezetten erre a célra gyártott "gyári" is ). Ennek használatához is szükség van állványra.

Az ételtől függő erősségű, de mindenképp lánggal égő tűz felett használjuk leggyakrabban.

Diszkoszok

Valahol a bogrács és a tárcsa "házasításából" született eszköz, amely alsó és fedőrészből áll. Lehet benne sütni és párolni is a tűz felett. Állvány szükséges hozzá.

A tárcsákhoz hasonlóan használjuk, bár a párolt dolgokhoz érdemesebb forró, de nem lángoló parázs fölé tenni.

Grillek, rácsok, rostélyok

Bővebben

Különböző vastagságú anyagból készült és változatos sűrűségű mintázattal ellátott, kifejezetten sütéshez kialakított eszközök. A profibb, de nehezen szállítható grillek rácsai a grilltest nélkül is használhatók, ha megoldjuk a parázs fölé rögzítésüket. A rácsok és rostélyok némelyike saját kihajtható kis lábbal rendelkezik, de enélkül is használhatók pld. Két téglára helyezve.

Jó keményfa parázs fölött érdemes használni őket. Ha a tűz a kicsepegő zsírtól, lecsepegő olajtól lángra kap, lehetőleg le kell venni a láng fölül, mert a rápakolt ételek megégnek, keserűvé válnak.

Nyársak

Bővebben

Nyárs lehet profi, rozsdamentes acélból készült villanyárstól kezdve az erdőben frissen vágott vékony, de nem törékeny és elhajló, kihegyezett botig minden. Állványt, támasztékot nem igényel, mert legtöbbször úgyis a kezünkben tartjuk.

A türelmetlenek szokták a "lángba lógatva" sütögetni a dolgaikat, legyen az szalonna vagy rablóhús ...mondjuk meg is érdemlik a végeredményt!

A profik parázs fölött sütögetnek mindent, így a húsok zamatosak, a zöldségek finoman átsültek maradnak, ha pedig egyszerűen szalonnát sütünk, akkor a kicsepegtetett zsírtól a kenyerünk nem kormos, hanem illatos, jóízű lesz. 

Alufólia

Belecsomagolva igen széles skálájú ételek készíthetők a sült gyümölcsöktől a húsokig, köretekig bármi.

Ezt tilos tűzben vagy erős parázsban használni, mert az alufólia átég és tönkremegy az étel. Kissé elhamvadó parázs vagy forró hamu a legtökéletesebb. Nem kell félni, hogy nem készül el az étel, a hamu sokszor órákig olyan hőfokú marad, hogy megsül benne az étek.

Egyéb eszközök:

Fakanál

Bográcsban való főzésnél elengedhetetlen legtöbbször. Figyelni kell rá, hogy a bogrács általában nagyobb, mint az otthoni edények, ezért a fakanál nyele legyen jó hosszú. A formája ízlés dolga.

 

Grill-lapát (grill kanál)

Grillezésnél használható lapos, legtöbbször lyukacsos lapátka elég hosszú nyéllel, hogy bátran igazgathasd a húsokat, zöldségeket, ne égessen meg a parázs.

 

Grill csipesz

A grill lapát "úriasabb" formája. Jól meg tudod fogni vele a dolgokat, kisebb az esélye, hogy bepottyantod a parázsba a finomfalatokat.

 

Villa

Ha nincs grill-lapátod, grill-csipeszed, kis ügyességgel egy normál villával is jól elgrillezhetsz, bár komolyabb gyakorlottságot feltételez. Kétbalkezes apukák, anyukák, remegő kezű, ideges nyugdíjasok, hebehurgya tinik számára nem ajánlott! Mindenképp fémvilla szükséges.

 

Kanál, merőkanál

Az bográcsos, szaftos étel kóstolásához, kimeréséhez és elfogyasztásához elengedhetetlenek. Komoly, olykor veszekedésbe fajuló viták tárgya, hogy szabad-e fémkanállal kóstolgatni az ételt vagy csak fakanállal. Nos, semmiféle tudományosan megalapozott vélemény nincs a témában, talán annyi, hogy ha valaki megkóstolja az ételt, utána lehetőség szerint mossa el a kanalat a következő kóstolás előtt, mert aki kicsit is finnyás, nem örül a "belelefetyelésnek"

 

Tányérok

Az étel elfogyasztásához legtöbbször szükség van valamilyen tányérra. A profibbaknak általában van saját alu, fém vagy keményebb műanyag tányérjuk. Tábortűz melletti étkezésnél mindenképp az a jó, ha gondoskodunk magunkról megfelelő tányérral - ne eldobható műanyagtányért használjunk, mert ez összeegyeztethetetlen a természetbarát gondolkodással, bár sokak szerint ez a legegyszerűbb, de - (a szerző szerint) - a természetnek tartozunk annyival, hogy szemetelés helyett bevállalunk egy mosogatást.

 

Bográcstartó

Az egyszerű, földbe ferdén levert és két nagy kővel kitámasztott vastag karótól a spéci, forgatható, magasság-állíthatós bográcstartóig sok változata van. Fontos szempont a súly (ha gyalog kell a helyszínre szállítani) és a méret (itt ügyelni kell, hogy nehogy túl nagy legyen a bogrács, tárcsa, amit rá akarunk akasztani, mert bele fog lógni a tűzbe, vagy rá sem bírjuk tenni)

 

Fedő

Sok bográcsos étel elkészítésekor fontos, hogy le tudjuk fedni a bográcsot (illetve akkor is, ha közben gyengén szemerkélni kezd az eső és nem szeretnénk nagyon híg kaját)

 

Demizson, kanna, palack...

A bornak, pálinkának, amivel a szakácsot lehet majd nagyobb hatékonyságra, bátrabb fűszerezésre bírni.

 

 

 

 Bográcsokról bővebben

Pörkölt bográcsEjj, ha azt mondom "bogrács", vajon csak egy lábosról beszélek vagy valami másról? Egy főzőedényről vagy valami többről? Bizony-bizony, itt egy életérzésről van szó: kedves nyári élmények a lobogó tábortűz fényénél, kedvesünk, gyermekünk mosolyát, amikor megkóstolja a nyamit vagy fújja a tüzet, ahogy tőlünk látta. A bogrács eszünkbe juttat barátságokat, naplementéket, nagy berúgásokat, szerelmet, a füst illatát (amit akkor utálunk, amikor a szemünket könnyre fakasztja, mégis vágyunk utána), a napsütést, a társaságot, a szabadságot....

Sokféle méretű és formájú bogrács létezik. A szükséges méretet elsősorban az határozza meg, hogy hány személyre szeretnénk főzni. A bogrács méretét literben adják meg általában (ez a hasznos űrtartalmat jelöli). Ha bizonytalan vagy abban, mekkora bográcsra is van szükséged, akkor célszerű "túlméretezni", hiszen nagy bográcsot nem muszáj telefőzni, de az kínos, ha valaki éhen marad. Legjobb a 15-16 literes körüli, ha általában 4-6-8 emberre főzünk. Létezik persze "kétszemélyes" kisbogrács csakúgy, mint 1200-1500 adagos "óriás".

Típus szerint lehet halászlé-, pörkölt- vagy gulyásbogrács. Ez persze legtöbbször picit sznobizmus, hiszen kiváló halászlé készülhet pörköltbográcsban és megveheted a világ legcsilivilibb inox gulyásbográcsát is a gulyáspartira, ha bénán fűszerezel...

Halászlé bográcsAlapszabály általában, hogy a bográcsos étkeket nem szabad kevergetni (illetve csak lassan, finoman, ha muszáj), inkább rázogatni. Ez alól kivételek azok a nem tipikusan bográcsos ételek, amelyeket a hangulat és a füstös illat miatt készítünk bográcsban (pl. a cikk szerzője anno segédkezett "bográcsos kelkáposzta főzelék" elkészítésében, amihez fogható főzeléket azóta sem evett...)

A bográcsok anyaguk és bevonatuk szerint lehetnek:
- Öntöttvasból készültek (Ezek kevésbé sérülékenyek, "bírják a gyűrődést". A profik egyszerűen nem is vacakolnak a mosogatással, hanem másnap vagy harmadnap homokkal jól kidörzsölik és csak a következő főzéskor takarítják el, így esélyt sem adnak a rozsdának...)
- Zománcozott vasbogrács (Ezek árban még elég kellemesek, nagyon-nagyon könnyen tisztíthatók, egyetlen hibájuk, hogy nem szeressék a lepotyogást ...magyarul, ha leejted és megpattan a zománcréteg, akkor legjobb felhasználási mód, ha két lyukat vágsz rá és jelmezbálban felveszed a fejedre, hogy Te vagy Darth Vader...)
- Inox bográcsok (Nagyon jók! Nagyon drágák! ...mármint a valóban inoxból készültek, ugyanis itt is lehet kapni olyan utánzatokat, mint a "kicsikét teflonos" teflon sütő...)

Még egy szabály (aminek nem néztünk utána, úgyhogy lehet, hogy "városi legenda"): A bográcsnak csak a belsejét szabad elmosni, a külsejét soha! Ez lehet, hogy butaság, de kétségkívül praktikus, mert a következő alkalommal úgyis két perc alatt bekormolódik, amellett pedig kényelmes hozzáállás is ...csak szállításkor ezt ne felejtsük el!

 

Tárcsákról bővebben

A tárcsák Magyarországon még alig elterjedt eszközök, elsősorban Erdély fenyőillatú térségeiben és más, határon túli vidékeken dívik a használatuk, pedig érdemes vele bíbelődni, mert aki csak egyszer is evett tárcsán készült húst, mindig vágyakozni fog érette...

A tárcsát igazából levitézlett boronatárcsák megtisztításávaltárcsázás, kijavításával és fülekkel való kiegészítésével nyerik. Lehet itt-ott kapni gyárit is, de még nem próbáltuk az olyat (sic!). Fontos, hogy az első sütés előtt a boronából készült tárcsát "be kell avatni". Ez úgy történik, hogy az ember szépen tisztára suvickolja, majd a tűz fölé lógatja. Meg kell várni, amíg a tárcsa úgy átmelegszik hogy szinte izzik (ez sötétben látható is). Ekkor növényi olajat kell beleönteni (kb fél litert), de (VIGYÁZAT!!!) ez cseppet sem veszélytelen dolog. Az olaj azonnal lángra kap és az egész eljárás alapjában nagyon tűzveszélyes!!! Ahogy az olaj kiégett, levehetjük a tárcsát. Elvileg kékes-szürkés bevonat lesz rajta...

A "beavatás" után megvárjuk, hogy kihűljön, majd tisztára mossuk és már süthetünk is benne!

Még egy szabály: a boronatárcsa anyaga nagyon kemény, de hajlamos a rozsdásodásra, ezért a zsíros, olajos húsok kisütése után ha lehet, ne mossuk el a tárcsát, hanem hagyjuk úgy. Később, ha használni szeretnénk, homokkal és szénával suvickoljuk ki, aztán amikor már elég tisztának tűnik, jöhet a mosószer, víz, tisztára mosás, eltörölgetés és a sütögetés.

 

Grillekről bővebben

Grillezni mindig élmény (leszámítva a jégesős időszakokat). Megfelelő előkészületek és némi gyakorlás után bármit grillezhetünk. Ha van normális grillezőnk és elég ügyesek vagyunk, akkor kis szerencsével elkápráztathatjuk ismerőseinket tudásunkkal, ám akkor is jól jön a grillrács vagy rostély, ha túrázunk. A rostélynak is millió típusa van; célszerű sűrű kialakításút szerezni, amelyen keresztben is vannak szálak, ennél kisebb az esélye a tipikus "grillbalesetnek", amikor egy ügyetlen (vagy illuminált) mozdulat hatására a szépen bepácolt husi mint pénzérme a perselymalac nyílásán, úgy esik be a rácsozat közt a hamuba, parázsba. Jó dolog a dobozolva kapható, eldobható "grilltálca" is. Ennek előnye, hogy apróbb dolgokat (kis fej gombákat, zöldséget, stb...) is grillezhetünk, illetve olyasmit (pld halat, rákot), ami a laza szerkezete miatt pikk-pakk átsülne és a rácshoz égve nem lenne megfordítható.Grillezett csirkemell cukkinival

Ha a szabadban grillezünk, és nincs kedvünk a hátizsákban magunkkal cipelni egy grillállványt, akkor elég, ha a tűzgyújtás előtt keresünk legalább három szimpatikusan nagy követ (ha van tégla a helyszínen, abból kettő is elég). A lényeg, hogy kellően stabil és közel vízszintes alátámasztást tudjunk biztosítani a rácsnak. Akkor jó, ha nem mozog, miközben fordítjuk a rajta lévő holmikat.

Amikor grillezünk, figyeljünk arra, hogy egyes pácok, illetve a zsíros húsokból lecsöpögő zsiradék könnyen begyullad. Ilyenkor ha lehet, le kell venni a rácsot vagy a tűz fölül félre kell húzni az elkészítésre váró alapanyagot, hogy ne égjen meg. Alkohol tartalmú pácoknál vigyázni kell felrakáskor a saját magunk épségére is (kínos, ha azért megyünk táppénzre, mert a konyakos csirke lepörkölte a hónaljunkat...)

 

Nyársakról bővebben

Nyárs bármi lehet, ami elég kevéssé éghető ahhoz, hogy gyorsabban elégjen, mint ahogy megsül a ráhúzott étek, elég szívós, hogy elbírja a ráhúzott alapanyag súlyát és ki lehet hegyezni. Jó, viszonylag ritkán sütnek fél birkát 4 cm átmérőjű, hegyes titánötvözet rúdon, ...de lehetne.

A klasszikus nyársat általában "apuci" vagy "nagytesó", illetve a "fickók" vágják az erdőben, nem messze a tűztől (részint, mert lusták, részint mert igazából ők is félnek a sötétben ). Kihegyezve bármilyen bot jó elvileg, de célszerű olyat választani, amelynek belsejében nincs szivacsos belső ér (pl. bodza) és amely eléggé nedves, hogy ne kapjon gyorsan lángra. Kiépített tűzrakó helyek környékén egyébként nagy eséllyel található ilyesmi már készen, hiszen előttünk is éhes emberek jártak itt (a cikk szerzője például a sütögetés végeztével a nyársakat, illetve ha maradt gyújtós, papír, akkor azt is valami közeli, nedvességtől védett helyre szokta pakolászni - pad alá, fatörzs odvába -, hátha jó lesz még valakinek).

A nyársalás abszolút szociálissá tesz mindenkit, mert lehet hülyíteni a másikat, de lehet segíteni és nagylelkűsködni is (pl. "süsd itt, ahol én, itt jobb a parázs")

Jó tanács: A nyársalás balesetveszélyes! Lehet rajta nevetni, de így van! Tehát:

- A cumók feltűzésekor soha ne úgy próbálkozzunk, hogy a tenyerünkbe fogott holmiba a tenyerünk felé tartott nyársat "szúrjuk bele". Ha ez sikerül és elég szerencsétlenek vagyunk, ráadásul sikerült jó éles nyársat készítenünk, vidáman mutogathatjuk barátainknak, milyen dekoratív is nyárssal átszúrt kézfejünk...
- Nyársalás közben ne kalimpálj a nyársaddal, mert kiszúrod a másik szemét. Ez nem vicc! (Láttam már olyat, hogy a "mi gyerekünknek mindent szabad, nem szólunk rá" típusú nagyon toleráns apuka dühösen törte el és vágta a tűzbe neveletlen és hülyén kapkodó magzata nyársát, csak mert az kicsit átcsusszant a fülkagylóján ...és még szerencséje volt! - a szerző)

gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei