44.210.237.158
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
3
nincs
aloldal-nyito

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Malvin nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Elvi állásfoglalás az önköltséges túrákról

(Írta: Admin)

A Sétafika Túraportál ingyenesen szerveződő önkéntes alapú túrák és programok gyűjtőhelye. Mit jelent ez? Az ars poetica két mondatban összefoglalható: „Megyek ide meg ide! Ha akarsz jössz velem!”

A Sétafika adminjaként úgy gondolom, hogy ez tiszta és világos. Természetesen ilyenkor vannak járulékos költségek, ami egyénekre szabott, s ki-ki maga fizeti a sajátját: utazás, étkezés, belépők, illetve több napos program esetén a szállás. A Túravezető a vele tartóknak annyiban segíthet, hogy ezeket leszervezi. Keres a környéken éttermet, megnézi, hogy miként lehet eljutni az indulási pontra, szállást foglal. Ha úgy gondolja, hogy lesz elég túratárs és anyagilag jobban megéri, akkor esetleg buszt bérel, s úgy mennek együtt. De nem keres ezeken!

Vannak olyan dolgok, amik egyrészt nem ellenőrizhetők, másrészt a „még simán belefér” kategória részei. Mik ezek? Például együtt készítitek el a vacsorát bográcsban. Nyilván senki sem fog fillére utánaszámolgatni. Vagy vannak szállások, ahol a szállásadó felajánlja, hogy „ha idehoz x embert, akkor magának ingyen adom a szállást”. Véleményem szerint ez is belefér.

A fentiekbe viszont nem fér bele: saját busz fixáras költségelszámolása, túravezetési költség felszámolása, stb.

A „Megyek ide meg ide! Ha akarsz jössz velem!” elég jól megfogalmazza a dolog lényegét! Nem kívánunk ingyenes reklámfelületként megjelenni azok részére, akik az utaztatásból, túravezetésből szeretnének megélni és/vagy mellékeshez jutni. Azoknak kívánunk segíteni, akik egyébként is mennének valahova, de úgy vannak vele, szívesen elvisznek magukkal mást is, ha kedve van csatlakozni, illetve azoknak kívánunk segíteni, akik szívesen elindulnának maguk is, de térképismeret hiányában vagy más okból erre nem mernek mégsem egyedül vállalkozni.

Ez irányú aggályomat többször is kifejeztem már, de mint mindig, ez most is kevésnek bizonyul: vagy nem olvassa el az, akinek szól vagy pedig úgy gondolja, ez rá nem vonatkozik. Ahogy sok alkalommal, amikor a kérés nem segít, határozottan és keményebben kell fellépnem, amit sajnálok, mivel nem szeretem az ilyesmit, másfelől pedig pluszmunkát jelent számomra. Viszont a következetesség megkívánja, hogy szigorítsak.

A jövőben tehát akinek a túrájáról számomra az jön le, hogy nem saját örömére szervezett kiruccanásról, hanem üzleti alapon megfogalmazott programról szól, azt törölni fogom! Létezik egyfajta közösségi moderálás is, de ez nem elég hatékony, mivel nem olvas el mindenki minden programot.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei