44.210.237.158
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
3
nincs
aloldal-nyito

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Malvin nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Medvetámadás

Hegyvidékekre induló túrák alkalmával előbb-utóbb szóba kerül a medvetámadás, mint lehetséges veszélyforrás....

Nem igazán érthető a dolog, de például a déltengeri nyaralások esetén is többet beszélünk a cápatámadásról, mint a kókuszdiók lehullásából eredő balesetekről, pedig egyértelmű tény, hogy az utóbbinak nagyságrenddel nagyobb számú áldozata van, mint az egyre ritkább fehér cápának. (igaz, a "kókusztámadásról" nem lehet olyan izgi filmet készíteni, mint csóri fehér cápáról... )

Valahogy ugyanezt érzem, amikor Erdély, Ukrajna, Szlovákia hegyvidékei vagy az Alpok kerül szóba. Nem szeretném bagatellizálni a veszélyt; kétségtelen, hogy egy több száz kilós medvének nem lennék ellenfél, ráadásul jobban fut, jobban mászik fára és jobban is úszik, mint én... De tisztán látom, hogy Budapest utcáin nagyobb az esélyem súlyos testi sértésre, mint valahol a Retyezát vagy az Alpok sziklái közt. Elég, ha valami kigyúrt, kisebbségi komplexusoktól magas adrenalin szintű, frissen szolizott baromarcú elé kanyarodok figyelmetlenül (vagy akár teljesen szabályosan is, ha épp kirúgta a nője, spanja, társtulajdonosa) valahol a főváros utcáin, sokkal nagyobb eséllyel kapok bézból (baseball) ütőt a nyakamba vagy akár meg is késel, mint hogy egy medve nekem essen az erdőbe.Setafika tura oldal - Mars3696 pacsizik a mackóval Persze, az utóbbi sem kizárt, de én évek óta járok ki pl. Erdélybe és még csak ketrec mögött láttam mackót. Hogy félnék-e tőle odakint a természetben? Igen. Természetesen. De úgy gondolom, hogy ha a turistában megvan a megfelelő tisztelet és nem akar mindenáron hősködni ("piszok-jó-fotót/videót-készíteni- amitől-irigy-lesz-mindenki", közelről megnézni a kiskorú bocsokat, stb...), akkor nagy eséllyel meg lehet úszni a dolgot, főleg ha nem egyedül, hanem kisebb csapattal indul útnak az ember.

Mivel a témában jómagam nem vagyok profi - sem állatidomár, sem medve-szakértő - inkább idézem a véleményem szerint leginkább ide illő cikket:

PONT: Miért fontos számunkra, egyszerû emberek számára, a barnamedve?
Kecskés Attila: A barnamedve gyerekkorunk népmeséinek, mondáinak hõseként mindannyiunk szívébe becsempészte magát. A távolból megpillantott mackó, tiszteletet parancsoló megjelenése életre szóló élményt és kellemes emléket jelent a természetben barangoló ember számára. A medve még észrevétlenül is, színt lop az életünkbe a természet, a vadon, nélküle nem képzelhetõ el. A bocsait önfeláldozóan védelmezõ anyamedve méltó a magát magasabb rendûnek tekintõ ember tiszteletére is.

PONT: A medvéket ismerõ szakember, hogyan magyarázza a "medvetámadásokat" és hogyan kerülhetõek el ezek?
Kecskés Attila: A medve természetes körülmények között keSétafika túra oldal - Barna medverüli az emberrel való találkozást. Az embert nem tekinti zsákmánynak. Ha emberre támad, azt nem azért teszi, hogy az embert megölje. Errõl tanúskodik az a tény, hogy a medvetámadások ritkán végzõdnek emberhalállal. A barnamedve támadása elhárító jellegû, tehát csak akkor támad, ha veszélyben érzi magát. A sérült medve viszont rendkívül veszélyes. A támadást kiváltó okok fontossági sorrendben a következõk: a bocsok jelenléte, amelyeket az anyamedve elszántan védelmez, valamilyen állati tetem jelenléte amibõl táplálkozik és amit megvéd más medvékkel szemben vagy akár az emberrel szemben is, meglepetésszerû találkozás, melynek során az állat félelmében ellentámadásba lendül, a "barlangjában", vackában megzavart medve szintén hasonló okból támadhat, a kutya jelenléte fokozza a medve támadó magatartását. Ezeket a típusú támadásokat elkerülhetjük, ha betartjuk a következõ szabályokat:
Próbáljuk meg elkerülni a közeli találkozást, úgy, hogy kiránduláskor elkerüljük a sûrûségeket, a meredek kapaszkodókat, és az olyan helyeket, ahol nincs lehetõségünk nagyobb távolságba ellátni. Éreztessük a jelenlétünket úgy, hogy zajt csapunk, vagy egyszerûen megszokott hangerõvel beszélgetünk. Ha medvét látunk vagy állati tetemet ami medve zsákmánya lehet álljunk meg, és húzódjunk vissza, lehetõleg anélkül, hogy kapkodnánk vagy szaladnánk. Csak a jelzett ösvényen, úton járjunk. Mindig többen kiránduljunk, soha ne egyedül.
Kiránduláson éjszakára minden táplálékot, szemetet, illatos anyagot, szappant, fogkrémet és mindent ami a medvék érdeklõdését felkeltené csomagoljunk be, és egy a táborhelytõl távol esõ fának egy ágára húzzuk fel és kössük oda, lehetõleg nem kevesebb mint 3 méterre a talajtól, és a fa törzsétõl. Ha élelem elkészítés céljából tüzet rakunk, akkor azt a sátorozóhelytõl minél távolabb tegyük. Ne hagyjunk ételmaradékot, szemetet, morzsákat magunk után és tartsuk tisztán a táborhelyet. Sehol ne etessünk medvét, és beszéljünk le másokat is a medvék etetésérõl. Az emberrel szembeni természetes félelmüket elveszített medvék, fõleg ha etették is õket, táplálékra várva rátámadhatnak az emberre.

PONT: Hogyan viselkedjünk, ha netalán szemtõl-szembe találjuk magunkat egy medvével?
Kecskés Attila: Mindenekelõtt mindent tegyünk meg azért, hogy ne kerüljünk szemtõl szembe medvével. Arra, hogy hogyan viselkedjünk, ha mégis szemtõl szembe kerülünk egy medvével nem lehet elfogadható tanácsot adni, hisz ugyanaz ami egyik esetben beválna, a másik esetben éppen támadást válthat ki. Mindenképpen meg kell próbálni a visszavonulást, és meg kell gyõzõdjünk arról, hogy a medvének is van visszavonulási lehetõsége. Ha közeledik, akkor igyekezzünk minél nagyobbnak, félelmetesebbnek látszani, csapjunk minél nagyobb zajt, és védekezzünk. Védjük a nyakunkat, és a fejünket. Ha földre teper, arccal a föld felé maradjunk mozdulatlanok, és kezeinkkel védjük a nyakunkat.

forrás: http://www.palyazatok.ro/?cmd=pontlap&lang=hu&plapst=2&lapID=128&cikkID=388&lyear=2004

gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei