44.210.237.158
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
2
nincs
aloldal-nyito

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Malvin nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Mihov Resizer beállításai és használata

Egyszerre több képet méretezhetünk át csoportosan ezzel az eszközzel. A BMP, JPG, GIF formátumok jöhetnek számításba, s mindegy, hogy kicsinyítésről vagy nagyításról van szó.

A szokásos módon kell telepíteni, az ir.exe file-ra kattintva.

1. Telepítés után az első, hogy beállítod a "Language" fülnél a magyar nyelvet (Hungarian by Gál Péter). Így már talán egyszerűbb.

2. A bal oldali könyvtár fán ki tudod jelölni, hogy melyik könyvtáradban lévő képeket akarod lekicsinyíteni. (Ha eljutsz a könyvtárig, meg tudod nézni a file-okra kattintással, hogy melyik kép mit ábrázol)

3. Be kell állítanod, hogy mekkorára és milyen jósági tényezővel akarsz átméretezni. Ezt JPG file-ok esetében (minket ez érdekel) az "Options" belső fülnél tudod állítani.


Itt először is be kell állítani, hogy a leméretezett képet hogyan mentse (a kiemelt szövegekkel jeleztem):
- Lehet úgy, hogy az eredeti képnévhez hozzábiggyeszt egy előtagot,
- Lehet úgy, hogy létrehoz a könyvtáron belül egy alkönyvtárat és oda menti,
- Illetve lehet úgy, hogy törli az eredetit (ezt nem ajánlom!)

Ezután (ha a Sétafika Galériába akarsz feltölteni), célszerű ai "Image quality when saving JPEG files" értéket jól felhúzni (90-100 közé). A Sétafika fotóméretezője elbír a magasabb fokozatú képekkel is és jól optimalizálja azokat.

Ha ezeket beállítottad, jön még egy beállítás...

4. A kép szélességének beállítása. Ezt a JPG belső fülnél tudod beállítani.

Ha ide, a Sétafikára akarsz feltölteni, akkor - szerintem - olyan 1200-1500-ra állítsd be. Ez elég nagy képet fog eredményezni, de ezt már fogja tudni fogadni a rendszer.

Két dologra figyelj oda ennél az beállításnál:

- Ne állítsd nagyobbra az értéket, mint a képed eredeti szélessége (ha a képfile-ra kattintasz, nem csak a képet fogod látni, hanem a fejlécben a méretét is)
- Vedd figyelembe, hogy ez a szám a kép szélessége pixelekben megadva. Célszerű külön kezelni az álló és a fekvő formátumú képeket. Álló képnél ezt olyan 800-1000 körüli értékre állítsd.

5. Ha a beállításokkal végeztél, akkor a könyvtárfán jelöld ki az átméretezendő képeket, majd nyomd meg az "Átméretez" ("Resize") gombot.

Amennyiben mindent jól csináltál, nagyon gyorsan megkapod a leméretezett képeket és már töltheted is fel a Galériába!

gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei