44.210.237.158
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
7
nincs
aloldal-nyito

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Malvin nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Túrázzunk télen is!

Az idei télen elmondhatjuk, hogy nem állt le az élet! 2008-2009 tele idáig hozza a "papírformát" és tényleg jó hideg - globális felmelegedés ide vagy oda - és ezt a hideget nemcsak Szibéria érzi meg, hanem itt mi, Európában is. Nem gyakori, hogy a környező országok valamelyikében mínusz 47 fokot mérjenek, mint a napokban Szlovéniában, de aki rápillant valamely hőtérképre, láthatja, hogy a klasszikusan hideg Gyergyói-medencében sincs nagy meleg. 

A zimankó ellenére a túrák rendületlenül folytatódnak. Szinte minden hétvégére jut 5-6 túra az ország különböző szegleteibe. Mi lesz itt tavasszal?

 Télen fokozottan érvényes a megfelelő felszerelés használata, másként egy-egy jól sikerült túra után automatikusan jön a betegszabadság. Persze, téveszme - amelyet igyekszem mindig cáfolni -, hogy a hidegtől lennénk betegek. A hideg önmagában nem okoz náthát, tüdőgyulladást, ám mégis védekeznünk kell az átázás, felfázás ellen, mert amíg a szervezetünk a testünk hőháztartásának rendbetételén ügyködik, az immunrendszerünk ideiglenesen legyengül, s ez idő alatt a bacilusok, vírusok vígan tenyésznek.

 Fontos a jó felszerelés és az átgondolt túrázás:

- A bakancs mindenképp vízhatlan legyen, s lehetőleg jó vastag talpú - megfelelően szigetelő -, hogy egy esetleges kényszerpihenő alatt ne fázzunk fel a lábunk felől
- A zsákban mindig legyen kamáslit, kesztyű, sapka, sál, tartalék zokni. (Aki szokott velem túrázni, tudja, hogy nemigen használom ezeket, de mégis mindig van nálam - Mars3696).
- A mostani technikai ruházatok már szél és vízállóak, elvezetik a testünkről az izzadtságot, nehezebb befülledni alájuk, de egy száraz póló vagy vékony polár ilyenkor is jól jöhet.
- Egy túrabot óriási segítség a hóban! Aki pedig egyébként is használ botot, az télen mindenképp hozza magával!
- Nagyobb hó esetén, főleg ha még szűz havon gyaloglunk, lelassul a haladás. Boka fölé érő hó esetén akár duplájára is nőhet a menetidő, ha ennél magasabb, megnégyszereződhet a menetidő (térdig érő hóban hótalpak nélkül csak a különlegesen edzett sportemberek és katonák képesek huzamosabb haladásra, de ők is lassan)
- Tovább nehezíti a haladást ha a hó vizes vagy az esti fagy hatására a felszíne fagykérgesedik, de a lépteinkre beszakad.
- A tervezésnél vegyük figyelembe, hogy korán sötétedik és sötétedés közeledtével gyorsan eshet a hőmérséklet!
- Tervezéskor jó odafigyelni arra is, hogy igen nagy hőérzeti (és valós hőbeli) különbség lehet a napsütötte és az árnyékos részek közt. Ugyan ilyenkor az erdő lombja nemigen árnyékol, de a dombok, hegygerincek igen.
- Fel kell készülni a nehezebb tájékozódásra: köd esetén, hóesésben rosszak a látási viszonyok, a jelzéseket betakarhatja a hó vagy a zúzmara.

Mindezek ellenére kellő felkészülés után, jó felszerelésben mindenkinek ajánlani tudjuk a téli túrázást! A szmog által ezen időszakban különösen terhelt nagyvárosokból jó kikeveredni a friss, hideg erdőbe és rácsodálkozni a téli táj szépségeire.

 

Hó herceg (Fetykó Judit)

Zúzmara lepi lassan az ágat,
tisztul a köd, s csipkét rak belőle a tél,
festi fehérre a kertet, tájat,
Hó herceg tél-csipke országáról mesél.

Különös, égő-fehér ez ország,
hol mindent a kemény jég, rideg fagy ural.
Mit itt megmutat és elhoz hozzánk,
csak játék neki az évszakos mínusszal.

Zúzmara lepi lassan az ágat,
fehér mirtusza így hinti a csodákat,
Hó herceg kacagva von palástot,
míg keringő hópelyhek lepik a tájat.

forrás: Fetykó Judit versei

gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei