3.234.143.26
osz
f0af69
6d3f0f
fae4cd
dizajn/fejleckepek/hatter_20200926044002_osz.jpg
0
1
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Jusztina nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2015.04.12 - Vetus Buda nyomában

Úgy tűnik, hogy sok más pilisi rejtély mellett a középkori magyar főváros, Buda holléte is a mai Óbuda helyett a Pilis hegyei közé csábítja a történelmi misztikumok szerelmeseit. Mi is ez utóbbi miatt rándulunk ki Pilismarót környékére.

Túravezető:
Márton
Indulás:
2015.04.12 07.20 (vasárnap)
Tájegység:
Pilis és Visegrádi-hegység
Táv:
23 km
Szintemelkedés:
720 m
Középhosszú túra (15-35 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túratömegközlekedéssel
Túra során geoláda
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Teljes útiköltség:
2110 Ft
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Újpest-Városkapu Volán pályaudvaron, a 7.35-ös 880-as Visegrád – Esztergom busznál, Pilismarót alsóig megváltott jeggyel a kézben.
A program rövid leírása:
A közelmúltban kezembe került Noszlopi Németh Péter könyve, címe az Árpád-kori Buda nyomai a Pilisben. Sok elképzelésről hallottam, hogy hol lehetett az Árpád-kori magyar főváros, de a fenti könyvben olvasottak számomra új fényt vetettek a kérdésre. A szerző oklevelek tanulmányozása és helyszíni bejárások alapján Budát, vagy ahogy a jelenlegi budai vár tatárjárás utáni betelepülése után említik, Vetus Budát Pilismarót, illetve Búbánatvölgy környékére helyezi, elég részletesen alá is támasztva véleményét. Ez a túra a Noszlopi Németh Péter által említett helyszínek felkeresésével próbál a rejtélyes város nyomába eredni.

Útvonal: Pilismarót alsó b.mh. – Kis-hegy (Kálvária) – Pálos kolostor maradványai – Sás-rét – Zagrajt – Bánom-hegy – Hegyes-hegy – Bitóci-domb – Basaharc – Basaharci-völgy – Cseresznyés – Kopaszok – Savó-kúti-tisztás – Vasarc – Hosszú-hegy – Sas-hegy – Hideglelős-kereszt – Búbánatvölgy – Kerektó üdülőtelep – Szamár-hegy – Esztergom, Motocross pálya b.mh.

A busz Szentendréről 8.05-kor indul, ide a Batthyány térről 7.18-kor induló HÉV-vel lehet kiérni, ha valakinek ez alkalmasabb.

A túra autós utazással is megoldható, ebben az esetben az autót a túra végpontja környékén, Esztergom Csenke nevű üdülőrészén vagy a Búbánatvölgyben célszerű letenni, és innen a 8.53-kor induló busszal átjönni Pilismarót alsóra. (Érk.: 9.11) Ez esetben mindenképpen kérek telefonos bejelentkezést!

A túra után lehetőség van egy párkányi sörözésre, ehhez érdemes néhány €-t hozni, nem mindenhol fogadják el a forintot.

Visszaérkezés: sörözés nélkül 19.55-re, sörözéssel 21.20-ra vagy 22.35-re az Árpád hídhoz.
2015-04-12in1636278
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com