54.161.116.225
osz
f0af69
6d3f0f
fae4cd
dizajn/fejleckepek/hatter_20181022125502_osz.jpg
0
8
nincs
laabbelik_aapolaasa

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Előd nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Túracipők, bakkkkancsok ápolása

A bakancs felsőrészét komolyan ápolni kell, ennek módját legtöbbször a gyártó előírja. Figyelem! Gore-Tex membrános cipőt CSAK A GYÁRTÓ ÁLTAL AJÁNLOTT spray-vel lehet ápolni! Ha egyszer is levaxolod, felejtsd el a lélegző-képességét, amiért egy csomó pénzt kiadtál!

Olajozott bőrt általában kézhőmérsékleten olvadó VAX-szal (ez alapjában véve méhviasz, az olvadási hőmérsékletet némi szerves szintetikus anyag bevitelével állítják be), vagy oldószeres, lehetőleg vízbázisú folyékony VAX-szal (pl. NIKWAX) kell ápolni. Ha már tudod, mikor fogod legközelebb egy alaposabb túrával próbára tenni a bakancsodat, számolj vissza az induláshoz képest 5 napot. Az 1. napon nagyon alaposan tisztítsd meg, nem illik a port, sarat vaxszal a bőrhöz cementezni. A 2. napon, miután kiszáradt és erről meg is győződtél nagyon aprólékosan kend végig a szilárd vaxot az ujjaddal, az oldószeres vaxot egy finom ronggyal.

Figyelem: szerves oldószeres vaxot csak óvatosan, kis mennyiségekben szabad felvinni, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy túllágyítja a bőrt, és a már fent említett kinyúláshoz vezet. Ez után hagyd egy napot pihenni, majd vedd fel, fűzd be járkálj benne a lakásban, és nézd meg, hogy hol préselődött ki a hajlatokból a vax. Pótold, és készülj a túrára tovább nyugodtan, a bakancsodat már előkészítetted.

Az igazi régi motorosok szalonnabőrre és marha vagy birkafaggyúra esküsznek. Ezek is jól bevált mókák, bár kissé büdösek és nem is igen lehet őket beszerezni egykönnyen.