34.231.21.83
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20200527094003_tavasz.jpg
0
8
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Hella nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2007.09.30 - Dél-Mátrai kincskeresés

Ásványokat keresve fel majdnem a csúcsra...

Túravezető:
Mars3696
Indulás:
2007.09.30 07.30 (vasárnap)
Tájegység:
Mátra
Táv:
15 km
Szintemelkedés:
650 m
Rövid túra (6-18 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túra
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Részt vettem a túrán és ezt jelöltem is:
Mars3696
Teljes útiköltség:
2500 Ft
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja a kaptatót és érdeklik az ásványok....
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Az utazást autóval tervezem, ezért jelentkezni kell telefonon, sms-ben, e-mailban vagy fórumon, illetve mindenki jelezze hogy tud-e autóval jönni. Szombat reggel 7:30-kor talizunk majd valahol a metro Ujpest városkapu megállójánál (Oda könnyű eljutni mindenhonnan metróval és parkolni is lehet fent a parkolóban)
FONTOS!

Minden jelentkezőt feljegyzek és jelentkezési sorrendben próbálok autóba ültetni... A fórumot figyeljétek, de telefonon is jelzem majd, hogy van-e elég ülőhely.
A program rövid leírása:
2007.09.30 - Dél-Mátrai kincskeresésFIGYELEM!!! MEGVÁLTOZOTT AZ INDULÁS IDŐPONTJA!

A túra eredeti célja ásványgyűjtés lett volna, de az utolsó információk szerint a környék komoly rekultiváción esett át, így az ásványokat nem tudom garantálni. :)


A túra nem pont Gyöngyösoroszitól indulna, hanem kicsit északabbról, Károlytáró-lakóteleptől, ami korábban a bányához tartozott (remélem nincs a környéken nagyon sok veszélyes kisebbség, éhes ragadozó vagy morcos BKV-ellenőr, mert akkor helyben kell improvizálnom).

Károlytáró-lakóteleptől (S) egy jó kis kaptatón a Keresztesi-nyeregen át le a Nagy-Völgyi-patakig, illetve a műútig, majd újabb erős kaptatóval (S+) Fallóskútra. Itt megnézzük a felső-mátrai templomok közül talán a legismertebb fallóskúti Mária-kápolnát. Ha szerencsénk van, találkozunk Magyarország egyetlen főállású remetéjével, Szél Sándor Paszkállal, aki szívesen mesél a zarándokoknak a kápolna történetéről. Ez vallási hovatartozástól függetlenül érdekes lehet (persze nem tudom megígérni, hogy összejön). Innen a (KO) jelzésen átmegyünk Mátraszentimrére, ahol megebédelünk. Ez lehet saját motyóból, de érdemes kipróbálni a helyi Szlovák éttermet, ami tényleg szlovák, lévén a környék szlovákok által lakott terület. (juhtúrós sztapacska és társai). Kaja után végre ereszkedünk (P) majd (Z) jelzésen Bagolyirtásig, majd a (Z) jelzésen egészen a Keresztesi-nyeregig, ahol belefutunk a (S) jelzésbe, amin reggel feljöttünk Károlytáró-ról. Itt visszamegyünk az autókhoz és mielőtt hazaindulnánk körülnézünk ásványügyben. A túra során is lehet gyűjtögetni köveket, de elvileg itt, ezen a környéken folyt anno komolyabb ércbányászat, úgyhogy itt a legnagyobb a valószínűsége, hogy találunk valamit.


Oda-vissza Budapest-Károlytáró kb. 200 Km. Ez dízellel és 7.5 l/100 Km fogyasztással, autópályadíjjal 5100 Ft-ra jön ki.

Ez fejenként legrosszabb esetben is 2000-2500 Ft (busszal, teljesárúval kb. 3500 Ft lenne) , de ha egy autóban 3-an ülnek, akkor 1700 Ft/fő, 4 embernél meg 1300 Ft.
2007-09-30in17299813
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com