18.208.126.130
nyar
f8f598
335310
fcfbdc
dizajn/fejleckepek/hatter_20200712013503_nyar.jpg
0
5
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Izabella nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2009.03.29 - Paprikás Remete

Könnyű vasárnapi lábnyújtás Solymártól Máriaremetéig

Túravezető:
Fdorka
Indulás:
2009.03.29 10.00 (vasárnap)
Tájegység:
Budai-hegység
Táv:
13 km
Szintemelkedés:
430 m
Rövid túra (6-18 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túra
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Részt vettem a túrán és ezt jelöltem is:
Bakesz
Teljes útiköltség:
125 Ft
A költségekről:
Vonatjegy ára Budapest-bérlettel 125 Ft.
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Akik szeretnek sokáig aludni
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Nyugati Pályaudvar nyugati szélén az Esztergom (és Vác-Szob) felé induló vonatok előtt, vagy később fenn az esztergomi vonaton. Vonat indul 10:21. Jegyet Solymárig kell venni. (A vasúti híd felújítása ellenére a ezen a hétvégén a Nyugatiból mennek a vonatok.)
A program rövid leírása:
Szombat munkanap, ráadásul vasárnap egy órával előre toljuk az óramutatót is. Ezért egy későn kelős, rövid, de érdekes túrát találtam ki, hogy mégse a városban rontsuk a levegőt.

Solymáron a vasútállomástól nem messze áll a Szarka-vár, amit érdemes bejárni, és szép kilátás nyílik a Mátyás-dombról a környékre. (A várról bővebben olvashattok a lenti linken.)

Innen a túrát az Alsó-Jegenye völgyben a Paprikás-patak mentén folytatjuk. A patakvölgy a Budai hegység egyik legszebb kirándulóhelye. A vízesése ilyenkor biztos bővízű, és érdekes látványt nyújt.

A patak mentén elérjük Budailget határát, ahonnan a Középső-Jegenye völgy hosszabb emelkedőjén felmegyünk a Kerek-hegyre. Innen megtoldhatjuk a túrát a Zsíros-hegyig, hogy meglátogassuk a Muflon-itatót, és megnézzük a kilátást.

Aztán visszafordulunk, de nem egészen ugyanarra, mert az Országos Kéktúrát követve a Remete-szurdok felé indulunk. A szurdok fölötti sziklák mellől meredek út visz le az Ördög-árok völgyébe. Reméljük jó sok vizet találunk benne az idén.

Itt fejezzük be a túrát, Máriaremetén még bekukkanthatunk a Máriaremetei kegytemplomba, aztán bebuszozunk Hűvösvölgybe, és onnan a városba.

A túra közben lesz mit fényképezni, és 1-2 geoláda is útbaesik.

Várhatóan a délutáni órákban érünk haza.
2009-03-29in64506649
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com