54.80.87.166
osz
f0af69
6d3f0f
fae4cd
dizajn/fejleckepek/hatter_20181021020501_osz.jpg
0
4
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Orsolya nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2009.04.05 - Újra a Csóványosra

Hátha már/még virágzik a hóvirág

Túravezető:
Fdorka
Indulás:
2009.04.05 07.45 (vasárnap)
Tájegység:
Börzsöny
Táv:
20 km
Szintemelkedés:
960 m
Középhosszú túra (15-35 Km)sok-sok erős emelkedő-lejtő, vagy közepes emelkedőkkel tarkított, ám nagyon rossz útviszonyokEgynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túra
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Teljes útiköltség:
2500 Ft
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Akik bírják a hosszú emelkedőt, a havat, a sarat
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
A program rövid leírása:
A tavaszi menetrendnek köszönhetően remélhetőleg oda-vissza tudunk kisvasutazni (ha le nem késsük az utolsót, de nem fogjuk).

Kismarosig utazunk nagyvonattal, ott átszállunk a kisvonatra Királyrétig.

Az előző túrán a latyakos hóval borított útról visszafordultunk, és Királyrét helyett visszamentünk Diósjenőre. Most ezen az úton kezdünk, hogy biztosan megjárjuk.

Az útvonal bár ugyanoda visz, de mégis szinte teljesen más.

Királyrétet két kis tavat érintve hagyjuk el, barátságos időben szalonnasütésre is alkalmas helyek. Az egyik a Királyréti tó rögtön Királyrét szélén, a következő a Bajdázói tó kicsit följebb. Rövidesen a Suta-berki nyiladékon emelkedünk fel, hogy aztán a Hárs-gerincen elérjünk a Foltán-kereszthez.

E \\\"lokálics csúcson\\\" pihenünk egyet, és a Három-hárson át egyre meredekebben mászunk a Börzsöny csúcsára. Reméljük itt aztán megtaláljuk a várva-várt hóvirágmezőt. De ha nem az se baj, a toronyból kárpótol a kilátás.

Innen nem a \\\"főútvonalon\\\" közelítjük meg a Nagy-Hideg-hegyet, hanem egy kis vargabetűvel az Oltár-kő és a Szabó-kövek érdekes szikláit érintve.

A Nagy Hideg-hegyi turistaháznál vételezhetünk kis lélekerősítőt a visszaútra. Ha időben odaérünk, akkor itt lehet választani. Akinek elege van a mászkálásból, síbusz (vagy annak álcázott katonai teherautó) leviszi Királyrétre, vagy velünk tovább gyalogol.

Majdnem a buszt követjük mi is, csak az erdőben, a Vasfazék-völgyön át ereszkedünk le Királyrétre. A Vasfazék-patak biztosan szép lesz, ami mellett visz majd az utunk.

Ajánlom a túrát mindenkinek, aki volt már a Csóványoson és tudja, milyen szép. Aki meg nem volt még, annak feltétlenül látni kell.
Kapcsolódő linkek:
2009-04-05in42462828