35.172.224.102
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
2
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van András, Andor nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2009.07.19 - Szent György-hegy-Tapolca

Balatoni túrák harmadik állomása: a Szent György-hegy és Tapolca
Útvonal: Tapoca vasútállomás - Kisapáti - Szentkereszt-kápolna - Kisapáti-hegy - Bogdán-kút - Ify-kápolna - Lengyel-kápolna - Tarányi-présház - Oroszlánfejű-kút - Vércse-szirt - Jégbarlang - Bazaltorgonák - Kaán-ház - Szent György-hegy - Bogdán-kút - Tapolca Tavasbarlang

A túra vezetője saját kérésére törölte magát a Sétafika rendszeréből
VAGY
szabályszegés miatt ki lett tiltva!
- - -
Indulás:
2009.07.19 00.00 (vasárnap)
Tájegység:
Balaton környéke
Táv:
11 km
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Rövid túra (6-18 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túra
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Galéria:
Teljes útiköltség:
6000 Ft
A költségekről:
Fakultatív költségekre készüljetek! (Pl. Tapolca Tavas-barlang). Kisapátiba busz költség kb.200.-Ft.
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Találkozó: július 19.-én 10,00 Tapolca vasútállomás
Vonat indul Déli Pályaudvarról 6,18-kor
A program rövid leírása:
2009.07.19 - Szent György-hegy-TapolcaKisapátiból a Z jelzésen haladva néhány száz méterre megnézzük a község legrégebbi épületét, a Szentkereszt-kápolnát.

Innen utunkat a Kisapáti-hegyen folytatjuk a Bogdán-kút érintésével az Ify-kápolnához. Sajnos az egész területen a pusztulás nyomai láthatók.

Rövid gyaloglás után a Lengyel-kápolnához érkezünk.

A következő látnivaló a Szent György-hegy oldalában épült a népies barokk stílusú Tarányi-pince, és az Oroszlánfejű-kút.
Az Országos Kék Túra útvonalára kanyarodva elindulunk a Vércse-szirt felé. 250 évvel ezelőtt a hegy nem így nézett ki, ahogyan ma megcsodálhatjuk. Az azóta történt legnagyobb változás a hegyet 1757-ben sújtó suvadás. A suvadás leglátványosabb következménye a Vércseszirt kialakulása. A Vércseszirt nem más, mint a suvadáskor kiemelkedett bazaltdarab.
Az orgonák alatt található az 1934-ben épült Kaán-ház. Ez volt a Balaton-felvidék első önálló turistaháza, ma kulcsosház.

A hegy egyik érdekes híressége a Jégbarlang. A turistaháztól nem messze a sziklák között keskeny hasadás található. A leomlott sziklák miatt csak éppen be lehet lépni a barlangba.

Mivel a látnivalókból még mindig van hátra, elindulunk a Szent György-hegy csúcsára. Lássuk mit is érdemes tudni róla: A tanúhegyek egyike. A hegy szinte kettéosztja a Tapolcai-medence területét, a medence közepén, magányosan áll. A medence legszebb, természetes állapotú, részletesen tanulmányozott hegye. Ennek köszönhetően a hegy tetejéről belátható az egész medence, ami gyönyörű látványt nyújt.

Végállomásunk Tapolca . Látványosságai:
A Malom-tó a Templom-domb alatt látható, szép park és öreg házak szegélyezik. A Tavas-barlang Tapolca egyik legérdekesebb nevezetessége.


VÁLTOZÁS : A TÚRA ÚTVONALÁT ELLENKEZŐ ÍRÁNYBA FOGJUK BEJÁRNI !!!


2009-07-19in35942938
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei