35.172.165.64
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
3
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Vilma nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2009.08.02 - badacsonyi kevergés a borospincék körül

Útvonal: Badacsony vasútáll. - Szegedi Róza-ház - Kisfaludy-ház - Kőkapu - Kisfaludy-kilátó - Ranolder-kereszt - Bujdosó-lépcső - Tördemici kilátóhely - Rózsa-kő - Egri Múzeum - Badacsony vasútáll.

A túra vezetője saját kérésére törölte magát a Sétafika rendszeréből
VAGY
szabályszegés miatt ki lett tiltva!
- - -
Indulás:
2009.08.02 09.00 (vasárnap)
Tájegység:
Balaton környéke
Táv:
10 km
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Rövid túra (6-18 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túra
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Teljes útiköltség:
2500 Ft
A költségekről:
Utazás: autóval, költség 4fő/ gk. esetén kb. 2.500.-Ft/fő (Találkozópont előre megbeszélés szerint.)
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Badacsony vasútállomáson
A program rövid leírása:
2009.08.02 - badacsonyi kevergés a borospincék körülTúránk tulajdonképpen körbekalauzol bennünket a Badacsonyon, utunk során megnézhetitek legérdekesebb látnivalóit.

Nézzük hát...
Szegedy Róza-ház: A badacsonyi borvidék 200 éves présházainak egyik legszebbike Szegedy Róza háza. A házban található Irodalmi Emlékmúzeum a Balaton irodalmi és szőlőművelési emlékeit őrző kiállításaival fogadja vendégeit.

Kisfaludy-ház: A költő egykori háza a korabeli falusias késő barokk építészet kitűnő példája, tulajdonképpen egyszerű borospince, különleges jelentőségét t az adja, hogy egykori gazdája Kisfaludy Sándor volt.

Kő-kapu: Kőoszlopai jól szemléltetik a víz és a szél erejét. A közelében fakadó Klastrom-kút hűs
vizével szomjunkat enyhíthetjük. Kitűnő ivóvíz, hőmérséklete télen-nyáron 4-5 Celsius fokos. Közelében állt egykor a Szent Imréről elnevezett pálos kolostor.

Kisfaludy-kilátó: A Badacsony 438 méteres magassági pontjánál épült.

Ranolder kereszt: A hegy délnyugati oldalán, mintegy négyszáz méteres magasságban áll. A Balaton lélegzetelállító panorámájára tekinthetünk mellőle.

Harangozó-börc: A Ranolder-kereszt alatt levő kilátóhely.

Tördemic kilátó: A kilátóból a Szent György-hegy tetejének bazaltorgonás, lejjebb pincékkel, présházakkal teleszórt oldala tűnik elénk.

Bujdosók lépcsője: A Bujdosók 379 lépcsője igazi kihívás a turistáknak, de ha eljutnak a Tördemic kilátóig csodálatos panorámában gyönyörködhetnek.

Rózsakő: A hegyoldalról lehasadt bazalttuskó valószínűleg Kisfaludy Rózájáról kapta a nevét, amelyet 1886-ban be is véstek a szikla oldalába.

Páholy kilátó: A Badacsony oldalában, a Kisfaludy-házat és a Rózsakőnek nevezett, hatalmas bazalttömböt elhagyva jutunk el ehhez a kilátóhelyhez, melyről csodálatos panoráma nyílik a szomszédos hegyekre. Páholynak is nevezik ezt a helyet, ezzel is jelezve az innen elénk táruló panoráma rendkívüliségét.
2009-08-02in57967299
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei