3.85.214.125
nyar
f8f598
335310
fcfbdc
dizajn/fejleckepek/hatter_20200710113503_nyar.jpg
0
3
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Amália nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2010.04.05 - medvehagyma-túra a Gerecsében

A hónap gyógynövénysztárja: A medvehagyma
Üde lombos erdeink aljnövényzetének elmaradhatatlan tavaszi virága az évelő medvehagyma (Allium ursinum). Magyar elnevezése arra utal, hogy a medvék előszeretettel fogyasztják erősítőként és méregtelenítőként, amikor előjönnek téli álmukból.
Előfordulási helyein tömegesen tenyészik, szőnyegként teríti be az erdők alját. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak.
Hajtásai erős, fokhagymára emlékeztető illatúak és ízűek. Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium és vírusölő. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja a szív- és érrendszer működését, gátolja a vérrögképződést.
A levelek gyűjtésénél ügyeljünk arra, hogy egy-egy tőről csupán a felét szedjük le, hogy a hagyma meg tudjon erősödni és virágozzék, hiszen magvainak elszórásával önszaporodóvá válik.
Egyetlen veszélye, hogy levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő májusi gyöngyvirág leveleivel, ami viszont halálos mérgezést is okozhat. Könnyedén beazonosítható illata - mások szerint: szaga - révén, ha egy levelet ujjaink között szétdörzsölünk.

A túra vezetője saját kérésére törölte magát a Sétafika rendszeréből
VAGY
szabályszegés miatt ki lett tiltva!
- - -
Indulás:
2010.04.05 08.15 (hétfő)
Tájegység:
Gerecse
Táv:
14 km
Szintemelkedés:
570 m
Rövid túra (6-18 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túra
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Teljes útiköltség:
2100 Ft
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
8.15-kor solymári Shell kút (Hűvösvölgyből a 64-es és a 164-es busszal budapesti bérlettel elérhető - Kökörcsin utcai megálló) 8.30-kor Solymár Auchan parkoló (az Árpád-híd budai hídfőjétől a Szentlélek térről a 218-as busszal, kiegészítő jeggyel megközelíthető), Pilisvörösvár, Piliscsaba, Tinnye stb. Héregútvonalon előzetes megbeszélés szerint.

Kisbusszal - vagy ki-ki saját kocsival - megyünk a gyalogtúra start- és egyben célállomásához Héregre.Találkozzunk a temetőnél a zöld sáv és a piros sáv turistautak találkozásánál 9.30-kor
(max. 8 fő részére van hely a kisbuszban.)
A program rövid leírása:
részleteket lásd: www.db-da.hu/programok
Kapcsolódő linkek:
2010-04-05in61228654
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com