54.224.56.126
osz
f0af69
6d3f0f
fae4cd
dizajn/fejleckepek/hatter_20181023043001_osz.jpg
0
5
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Gyöngyi nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2010.11.14 - Ördögi rétes-kör

Kurta lábnyújtás és irodában elfáradt fejek szellőztetése a Budai hegyekben az Ördög szószékétől a Rétes büféig majd onnan le a Piktortégla üregek mellett Budaörsre. Mielőtt célbaérnénk fakultatívan fel lehet mászni a Kő-hegyen levő Remete barlanghoz és kápolnához kilátást bámulni, aki nem akar, az alatta egy vendéglátóipari egységben öblítheti le az út porát.

Túravezető:
Fdorka
Indulás:
2010.11.14 09.30 (vasárnap)
Tájegység:
Budai-hegység
Táv:
12 km
Szintemelkedés:
420 m
Rövid túra (6-18 Km)könnyű túra enyhe emelkedőkkelEgynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túra
Túra során geoláda
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
A költségekről:
Költség csupán a BKV jegy, akinek nincs bérlete, Budaörsre 1 kiegészítő kell a Budapest közig. határig.
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Akik szeretnek lassan haladni
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
A program rövid leírása:
Rövid túrát teszünk a Budai hegyekben, Farkasréttől indulunk, először megnézzük az Ördögormi kőfejtőt.

Az Ördögorom védettségét több más budapesti védett területtel együtt elsősorban geológiai értékeinek köszönheti. A régi időkben, két kőfejtőben köszörűkövet bányásztak, melynek hatására feltáródott az addig szinte teljesen rejtve maradt alapkőzet a dolomit, valamint a kisebb mennyiségben jelen levő mészkő. A bányák a tudomány számára geológiai alapszelvényül is szolgálnak. Az épen maradt dolomitgerinc botanikai gazdasága miatt vált védetté. A húsz évvel ezelőtt 5 hektáron létesített védett területhez 1999-ben hozzácsatolták az addig kerületi védelem alatt álló Farkasvölgyi karsztbokorerdőt és az Edvi Illés úti mészkedvelő tölgyest. E lépés után a területe csaknem megkétszereződött.

Innen felmászunk a Széchenyi-hegyre, és elsétálva az Úttörő- újabban Gyermekvasút mellett megcélozzuk a híres Rétes büfét, aholis nagyon teletömjük a hasunkat rétessel.

Jól belakmározva már csak ereszkedni fogunk: a Csacsi-réten áthaladva Makkosmáriára érünk, lejjebb Piktortégla üregekbe kukucskálhatunk.

Az 1880-as években már Budaörsön is gyakorolták a piktortégla-bányászatot, a helyben kibányászott fehéragyagból festőtéglát, azaz más néven piktortéglát készítettek. A szobafestők alapozó fedőanyagnak használták. Ennek a tevékenységnek az emlékét őrzik a fennmaradt, részben beomlott tárlók. A piktortégla-gyártás mára megszűnt, utoljára az 1950-es években volt rendezvényük a helyi bányászoknak. A mesterségesen létrejött lukak, kürtők nagy részét már betömték, mert voltak közöttük igen veszélyes mélységűek, azonban még megmaradt egy-két bozót mögött rejtőző barlang, amikre a szemfüles kiránduló rálelhet.

Az üregek szemrevételezése után leereszkedünk Budaörs határába, ahol aki még bírja, felmászhat velem a Kő-hegyre, megnézni a tetején levő kápolnát a remete barlangját, nomeg a panorámát. Aki elfáradt, az lenn egy búfelejtőben ehet, ihat, amit kap.
2010-11-14in61414189