3.236.97.49
nyar
f8f598
335310
fcfbdc
dizajn/fejleckepek/hatter_20200703050502_nyar.jpg
0
6
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Kornél nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2011.02.26 - Romhányi kékség

Kétbodony- Romhány- Rákóczi fa- Öreg tölgy- Szív alakú tó- Alsópetény- elhagyatott zsidó temető- Templom haranglábbal- Prónay kastéy- Felsőpetény- Almássy kastély. Fej vagy elemlámpa kötelező!

A túra vezetője saját kérésére törölte magát a Sétafika rendszeréből
VAGY
szabályszegés miatt ki lett tiltva!
- - -
Indulás:
2011.02.26 07.00 (szombat)
Tájegység:
Cserhát
Táv:
20 km
Szintemelkedés:
580 m
Középhosszú túra (15-35 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túra
Túra során geoláda
Túra érint OKT szakasztCserháti várak, kastélyok
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Részt vettem a túrán és ezt jelöltem is:
LappantyúPgábor
Teljes útiköltség:
865 Ft
A költségekről:
4320 Ft/ autó, ez oszlik a benne ülők között.
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Mivel autóval megyünk a fórumban mindenképpen kérek jelentkezést! 7:00 Hungária Thököly sarok, de a fórumban egyéb talipontot is egyeztethetünk pl: Kispest, Népliget
A program rövid leírása:
2011.02.26 - Romhányi kékségKétbodonyban az OKT pecséttel kezdünk, majd egy autós és én átjuttatunk egy autót Felsőpeténybe, addig a többiek beérnek a kéken Romhányba. A Romhányi OKT pecsételőnél összefutunk és onnan már együtt megyünk végig.
Aki nem akar az aszfalton gyalogolni, vagy túl hosszú úgy már neki a táv azt lehozzuk Romhányba, igaz ekkor ott kb 30 percet várnia kell, de megspórol 2,2 Km-t. A K+-en teszünk egy kis kitérőt és megnézzük a Rákóczi fát, majd visszatérünk a kékre. Kiérünk Romhányból, majd elérünk egy szelíd gesztenyéshez, majd egy öreg tölgyhöz, jellegfához. Egy vadászház mellett elhaladunk, majd teszünk egy kis kitérőt a szív alakú tóhoz. Mivel ez a tó elég magasan fekszik a vadak örömmel használják, így talán őzet, sza.rvast, vagy akár muflonokat is láthatunk, ha ez nem sikerül még mindig megcsodálhatjuk az alakját. Visszatérünk a kékre és beérünk Alsópeténybe. Itt a régi elhagyatott zsidó temető mellett sétálunk el, így aki akar benézhet oda.
Itt ismét begyűjtjük az OKT pecsétet és ismét kis kitérő, felmegyünk egy régi kis templomhoz és a mellette lévő haranglábhoz. A környék egyedülálló nyugalmára jellemző, hogy a szemben levő dombon található temetőből egy fehér zászló lengetésével adnak jelt a harangozónak, aki erre megkondítja a harangláb ékes hangú harangjait, ha szerencsénk lesz épp láthatjuk is. Visszatérünk a kékre, és elhaladunk a szépen felújított Prónay kastély előtt, majd irány Felsőpetény.
Felsőpeténybe beérve Almássy kastély esik elsőre az utunkba, melyet a Spett család építtette 1905-ben, majd az Almássy családé volt, az államosítás után pedagógusüdülő, úttörőtábor, majd börtön volt Mindszenty József hercegprímás, is raboskodott itt kiszabadításáig. Jelenleg állami gondozott gyermekek lakják, de be lehet menni és megcsodálni a mesés parkot, és állítólag a gyerekek nagyon kedvesek a látogatókkal. Innen hamar eljutunk az OKT pecséthez és az autókhoz.
Visszaszerezzük a Romhányban hagyott autónkat, addig aki akar a kocsmában kipihenheti a túra fáradalmait.
Amennyiben még van időnk és kedvünk hazafelé megállhatunk Keszegen és vethetünk egy pillantást a kastélyra, meg Pencen a Kozáky kúriára, ezek úgy sem látogathatók és ha már ott haladunk el egy megállást megér.
Fej vagy elemlámpa kötelező!
Pestre érkezés 22 körül.
2011-02-26in61583820
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com