18.232.56.9
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
4
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Stefánia nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2011.10.28 - Bar(l)anglolás Aggteleken és környékén

5 napos túra föld fölött és föld alatt az Aggteleki-karszton. OKT Aggtelektől Bódvaszilasig, túrák cseppkőbarlangban, és látogatás a Szádelői-völgybe.

Túravezető:
Fdorka
Indulás:
2011.10.28 07.30 (péntek)
Érkezés:
2011.11.01 (kedd)
Tájegység:
Aggteleki-karszt
Táv:
Menet közben kialakul...
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Középhosszú túra (15-35 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Több napos (ha ezt jelölöd, lejjebb töltsd ki az éjszakák számát!)Csak nappali túra
Túra során geoláda
Túra érint OKT szakaszt
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Részt vettem a túrán és ezt jelöltem is:
Pgábor
Galéria:
Teljes útiköltség:
5000 Ft
Teljes szállásköltség:
13000 Ft
Összes egyéb költség:
13000 Ft
A költségekről:
Útiköltség: benzin kb. 12.000 Ft + 1 hetes matrica 2.750 Ft = kb. 15.000 Ft/autó
- ez a megtett km-ek és a fogyasztás függvényében eltérhet
Belépők: Baradla hosszú túra: 3.500 Ft, Rákóczi-barlang: 1.500 Ft, kedvezménnyel (Baradla túrán résztvevőknek): 750 Ft.
Kaja: 8.000 Ft

Jelentkezés a fórumban vagy e-mailben, telefonszám megadásával. A jelentkezés véglegesítéséhez 13.000 Ft szállásköltség befizetése szükséges (emilben küldök számlaszámot). A kaja bevásárlásra 8.000 Ft-ot juttassátok el nekem a szállásköltséggel együtt, vagy az utazás előtt, legkésőbb október 27-ig.
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Indulás lehetőleg péntek reggel, de lehetőség van péntek délutáni indulásra (esti érkezésre) is, aki így szeretne velünk tartani, jelezze nekem, hogy a telekocsit megoldjuk.

Utazás 2-3 autóval.

A program rövid leírása:
4 napos túra föld fölött és föld alatt az Aggteleki-karszton. OKT Aggtelektől Bódvaszilasig, túrák cseppkőbarlangban, és látogatás a Szádelői-völgybe.

1. nap (péntek)
Odautazás délután (autóút: 230 km / 3 óra), útközben megvesszük a hadtápot. Este rövid séta Aggteleken.

2. nap (szombat) (OKT Szádvár-Aggtelek)
Indulás a szállásról Szádvárra 7:30 (autóút: 22 km / 30 p) Túra ind. 8:00
Szádvár, Szalamandra házak - Szádvár (vár) - Liptai kocsma helye - Derenk, Derenki lengyelség emlékhelye (stempli) - Szelcepuszta - Kis-Galya - Hucul ménes Jósvafő - Tohonya-völgy - Jósvafői-tó (Tengerszem) - Baradla-barlang jósvafői bejárat (stempli) - Bardla-tető - Szikla-kilátó - Aggtelek baradla-bejárat (stempli)
Táv/Szint: 27 km / 1100 m

3. nap (vasárnap) (OKT Szádvár-Bódvaszilas)
Indulás a szállásról Szádvárra 6:30 (óraátállítás!) (autóút: 22 km / 30 p) Túra ind. 7:00
Szádvár, Szalamandra-ház (P) - Ménes-völgy, Ménes-tó - Derenk, Derenki lengyelség emlékhelye (stempli) (OKT) - Bába-völgy - Szabó-pallag eh (stempli) - Meteor-barlang (kívülről) - Bódvaszilas vá. (stempli) - (P) Bükk-lápa - Acskó - Szádvár
Táv/Szint: 26 km / 1000 m

4. nap Rákóczi-barlang + Szádelői-völgy
Előtte: Szögliget, Pista bácsi tájháza


9:00 Indulás a szállásról Szögligetre (autóút: 23 km / 30 p) - faluséta és Pista bácsi tájházának megtekintése. (Bővebben lásd a geoládáknál.)

11:00-12:00 Rákóczi-bg., barlangtúra
Bódvarákó mellett, a Bódva-folyó mentén elterülő Esztramos-hegy oldalában található e csodálatos barlang, mely képződményeinek gazdagságával, forma- és színvilágával, borsóköveivel elkápráztatja látogatóit. Tavainak csillogó víztükre nem mindennapi látványt nyújt. A barlangba mesterséges tárón át jutnak be a vendégek, majd vaslétrákon, hidakon közlekedve tekinthetik meg azt. A túra időtartama kb. 1 óra, táv: 800 m.
A barlangtúra után továbbutazunk autóval Szádelőre (Szlovákia) (autóút: 20 km / kb. 20 perc)

Délután (kb. naplementéig) körtúra a Szádelői-völgyben
A Szádelői-völgy egyedi szépségű, patakos, vízvájta, észak-déli irányú sziklakanyonja a Felső-hegyet és a Szádelői-fennsíkot választja el egymástól. A több km hosszú, 300 m mély, nagy esésű szoros alja - melyben egykor a Kassa - Rozsnyó kocsiút vezetett - helyenként csupán 10 m széles. A völgy mélye hűvösebb a magasabban fekvő, de meleg, napos fennsíkoknál, ezért általában alpesi növényfajok is megtelepedtek. Gazdag kagylókövületekről is ismert. A szurdok közepén tornyosuló 105 m magas különálló sziklacsúcs, a Cukorsüveg a Szádelői-völgy legjellegzetesebb sziklaalakulata. Az 1954 óta védett, fenséges, zord mészkőszoros a Szádelői-fennsík peremének kilátópontjáról nyújt igazán festői képet.
A túra fakultatívan hosszabbítható Torna váráig, vagy ha szűkös az idő, akkor autóval visszaútban megállunk alatta és felmászunk.
Táv/Szint: 11-15 km/500 m

5. nap Baradla hosszú túra
Barlangtúra: 9:30-14:30
A túra időtartama kb. 5 óra, melynek során végigsétálunk a barlangrendszer 6,7 km-es főágán, Aggtelektől Jósvafőig. A túraútvonal magában foglalja az aggteleki rövidtúra egy részét, egy 3,8 km-es kivilágítatlan barlangszakaszt, valamint a vörös-tói túra útvonalát. (Zenehallgatás a Hangversenyteremben és az Óriások-termében is!) A túrázók részére akkumulátoros lámpákat biztosítanak. A csoportot a túra végén autóbusszal visszaszállítják Aggtelekre.
A barlangtúra előtt-után 1-1 óra kutyséta Aggtelek környékén.
A barlangtúra alatt fakultatív program: kutyapesztra és romeltakarítás.
Hazautazás

A túrákat várhatóan kb. sötétedésig (péntek-szombat 17:30, vasárnap-kedd 16:30 körül) befejezzük, de a biztonság kedvéért fejlámpa (feltöltött elemekkel :)) legyen nálatok. Társasjátékot meg zenélőeszközt hozzatok, ha van, ha bírjuk még túra után lehet bulizni, vagy játszani Activity-t, UNO-t stb.

Csak akkor jelentkezz, ha biztosan jönni tudsz! Jelentkezést csak akkor regisztrálok, ha a szállásköltség utalása elindult. Lemondás esetén a szállásköltséget csak akkor utalom vissza, ha a megüresedett helyre találunk új jelentkezőt.

Szállás: Emőke vendégház - Aggtelek
http://www.szallasinfo.hu/emoke_vendeghaz/
2x2 és 2x3 ágyas szobákban (ágy, ágynemű és tető is lesz, tehát polifoamot, hálózsákot és sátrat nem kell hozni). Max. létszám 10 fő.
A túrákra egyénileg is lehet csatlakozni a helyszínen, előzetes egyeztetés után.

Kaja:
Roland-féle terülj-terülj asztalkám. Kaját csak az első napra kell hozni (tehát a többire nem :)). Az összes többiről (reggeli, túrákra szendvics, vacsora, üccsi, ásványvíz, sör) gondoskodunk. Persze az elkészítéshez és (különösen) a romok eltakarításához segítő kezekre szükség lesz.

Kapcsolódő linkek:
2011-10-28in33683821
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei