54.221.147.93
tel
b2f2f0
234875
e5fafa
dizajn/fejleckepek/hatter_20181215110501_tel.jpg
0
5
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Valér nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2012.01.14 - Rózsakunyhó

Útvonal: Kismaros vá. - Gál-hegy - Rózsa-kunyhó - Pusztatorony - Kóspallag - Krisztus szamara kő - Nacsagromi-árok - Kismaros vá.

Túravezető:
Bernipásztor
Indulás:
2012.01.14 07.45 (szombat)
Tájegység:
Börzsöny
Táv:
24 km
Szintemelkedés:
719 m
Középhosszú túra (15-35 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túratömegközlekedéssel
Túra során geoláda
Várak a Börzsönyben
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Biztosra jelentkeztem:
BernipásztorKiru70Kr.andreaCsiperkeSpers
Részt vettem a túrán és ezt jelöltem is:
Bernipásztor
Teljes útiköltség:
2000 Ft
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
A program rövid leírása:
Rózsa-kunyhóból a Börzsönyben mindjárt kettő is van. Az egyik a Kismaros-Kóspallagi országút mellett, a másik pedig a Királyháza környéki Rózsás-vögyben. Az utóbbi sajnos már csak romjaiban áll.
Mi viszont azt a kunyhót látogatjuk meg, mely a mai napig látható a Kismaros és Kóspallag közti országút hajtűkanyarjának közelében. Igaz, ez sem az eredeti kunyhó már, melyben a kalandos életű vadász, Kittenberger Kálmán töltötte szívesen idejét és melyről Fekete István is novellát írt, mivel 2000-ben újjáépíttette az Ipoly Erdő Rt.
Miután a kunyhót megnéztük (sajnos nem valószínű, hogy be tudunk menni), megkeressük a Toronyalja közelében lévő pálos kolostor romjait, amit eddig még sosem sikerült megtalálnom, majd a Bibervárnál vagy más néven Pusztatoronynál begyűjtjük a várkódot. A szépen felújított halastavat megkerülve eldönthetjük, hogy végig turistaúton közelítjük-e meg a Krisztus szamara követ, vagy nekivágunk toronyiránt az erdőnek és a hegynek. A Fekete-hegy és a Pap-hegy közti nyeregben egy kövön állítólag Krisztus szamara hagyott nyomot, mikor Kóspallagról Jeruzsálembe indult.
Lefelé Börzsönyligetre a Morgó-patak egyik oldalága, a furcsa nevű Nacsagromi-árok mellett jövünk jelzetlen úton. Ha sikeresen kikeveredünk az árokrendszerből Nacsapéreg irányába, találkozunk a sárga jelzéssel, melyen visszajutunk Kismarosra a vasútállomáshoz. Ha meg nem, akkor érdemes lámpát hozni (meg egyébként is.) :-)
2012-01-14in8547
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com