34.239.170.244
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
8
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Vazul nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2012.08.07 - BIOKOVO - avagy

Hosszú és küzdelmes utánjárás után összeállt az általam sokszor álmodozva emlegetett horvát "nyaralóstúra", azaz egy hatnapos utazás három túranappal és három strandolós-városnézős nappal a csodálatos Dalmáciában.

A túra vezetője saját kérésére törölte magát a Sétafika rendszeréből
VAGY
szabályszegés miatt ki lett tiltva!
- - -
Indulás:
2012.08.07 03.30 (kedd)
Érkezés:
2012.08.12 (vasárnap)
Tájegység:
Horvátország
Táv:
20 km
Szintemelkedés:
1200 m
Hosszú vagy több napon át tartó, megterhelő túrasok-sok erős emelkedő-lejtő, vagy közepes emelkedőkkel tarkított, ám nagyon rossz útviszonyokTöbb napos (ha ezt jelölöd, lejjebb töltsd ki az éjszakák számát!)Csak nappali túratelekocsis rendszerrel
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Teljes útiköltség:
17000 Ft
Teljes szállásköltség:
80 Euro
Összes egyéb költség:
25000 Ft
A költségekről:
A szállás és az utazás költségei kívül az étkezés, ami nagyobb összeget visz el, élelmiszerbolt, utcai árusok és étterem lesz ezek beszerzési forrása. Ezen kívül strandolásra, városnézésre, "szuvenírvásárlásra" is gondoljatok! :)
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Budapest
A program rövid leírása:
A Biokovo-hegység a Dinári-hegység része, az Adriai-tenger közvetlen partján, rövidebb végein a Cetina és a Neretva folyók által határolva. Mészkőből áll össze, melyet a Bóra koptat és a jelentékeny karsztjelenség alakít, így jellegzetes képződményekkel találkozhatunk. Hatalmas kopár, száraz, sziklás fennsíkkal rendelkezik, melynek legmagasabb pontja - és egyben Horvátország második legmagasabb csúcsa - a Sv. Jure 1762m magas (természetesen megmásszuk), melynek csúcsán egy kicsit tájidegen adótorony mellett egy csepp kápolna is található.
Különleges állat- és növényvilágának köszönhetően a területet nemzeti parkká nyilvánították, ember által nem lakott. Kilátópontjairól egyedülálló pillantást vethetünk a tengerre, a dalmát szigetvilágra, tiszta időben pedig nem csak Boszniáig, hanem Olaszországig is ellátni.
Az "alaptáborunk" Veliko Brdo nevű apró ősi településen lesz, pár kilométerre a tengerparttól és a partszakasznak nevet adó Makarskától, melyet meglátogatunk nappali és esti időszakban is, tipikusan nyaralási célzattal: pancsolunk a türkiz tengerben, bejárjuk a történelmi városrészt, a csodálatos kikötőt és félszigetet, fogyasztunk hajón aznap fogott, kalózok által készített tengeri herkentyűket, elrévedünk a narancs naplementében és még hasonló giccses dolgok.

A szállásadó falu a Biokovo lábánál, mondhatjuk térdmagasságban helyezkedik el, csendes, turistáktól nem hemzseg, klasszikus épületekkel tarkított, lenyűgöző kilátással rendelkezik és áthaladnak túraútvonalak rajta - tehát tökéletes bázisként fog szolgálni.
A túra a 6ártalan Kalandozások túrasorozat negyedik, természetesen legdélebbi állomása. A túrára legfeljebb 12 fő jelentkezéshet, az utazás 3 négyfős autóval telekocsi rendszerben történik (még két sofőrre van szükség).

RÉSZLETEK:

INDULÁS: 2012.08.07. HAJNALBAN!!!
ÉRKEZÉS: 2012.08.12. 23-24h

TÚRÁK: A három túranapon hajnalban útra kelünk, hogy a délutáni záporokból minél kevesebbet kapjunk, illetve hogy a nagy meleg előtt túlessünk a fennsíkra felmászáson. A napi távok kb.15-20km között lesznek, a szintkülönbség viszont átlagosan napi 1500m lesz, és a sziklás, morzsalékos terep, valamint a szikár terület is nehezíteni fogja dolgunkat, ezért a túrák jó erőnlétet igényelnek!
SZÁLLÁS: Veliko Brdo faluban, egy teljesen új panzióban (még nem is hirdetik), 2 ágyas szobákban, 16 EUR/éjszaka áron
ÉTKEZÉS: Teljes önellátás. A túranapokon a reggelit és a nappali szükségletet szendviccsel, egyszerű harapnivalókkal kell megoldjuk, vacsorázni esetleg leugrunk Makarskára. A tengerpartos napokon lakott, üdülőterületen leszünk, étkezésre nem lesz gondunk.
FELSZERELÉS: Hiába tengerpartra és augusztusban megyünk, a Biokovoban hirtelen tud rosszra fordulni az idő, jellemző a nappali felhősödés és zivatarképződés a hegység felett, ezért készülni kell mind a meleg, mind a hideg időjárásra ruházat tekintetében. Tehát tanácsos esőruházatot és naptejet is hozni. A napi túrákhoz 30-40 literes zsák javasolt. Ivóvizet is magunkkal kell vinni, forrás nincs a hegységben, de még pocsolya sem, vízre pedig akár 3-4-5 literre is szükségünk lehet ha forróság önti el a sziklákat.

VÁRHATÓ KÖLTSÉGEK: Szállás összesen 80 EUR, utazási költség (üzemanyag, horvát és magyar pályamatrica) kb. 16-18.000 HUF, továbbá költőpénz (ÉTKEZÉS!!!) tetszés és igények szerint.

ELŐLEG FIZETENDŐ: 25.000 HUF a megadásra kerülő bankszámlaszámra, a befizetés már zajlik.
Az előleget készpénzben visszaadom mindenkinek a helyszínen, ebből tudjátok például fedezni az utazási költségeket.

Ha szeretnél az egyik leggyönyörűbb tájon egyszerre nyaralni és túrázni is, akkor ne habozz, csobbanj bele az élvezetekbe! :)
2012-08-07in621040
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei