52.91.245.237
tel
b2f2f0
234875
e5fafa
dizajn/fejleckepek/hatter_20181215065501_tel.jpg
0
4
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Valér nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2012.10.06 - Strekk

Útvonal: Diósjenő - Závoz - Csikórajcsúr - Halmoskanyar (Strekk) - Csóványos - Magosfa - Alsó Rózsa-forrás - Marcika út - Nyír-réti kastélyrom - Hárombarát vadászház helye - Ételhordó út - Szaszovszky-kereszt - Diósjenő

Túravezető:
Bernipásztor
Indulás:
2012.10.06 00.00 (szombat)
Tájegység:
Börzsöny
Táv:
25 km
Szintemelkedés:
1000 m
Középhosszú túra (15-35 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túravegyes megközelítéssel
Várak a Börzsönyben
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Biztosra jelentkeztem:
CsiperkeTabuBernipásztorSzaboerikaTriatlonosKesztyu

A programhoz nincs semmilyen ár feltüntetve! Ez vagy azt jelenti, hogy mindenről önállóan kell gondoskodnod (odajutás, esetleges szállás, stb.) vagy azt, hogy a program semennyi pénzbefektetést nem igényel. Érdeklődj a túravezetőnél!

Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
A program rövid leírása:
A túra címének kapcsán ne az otrombán bájos zöld rajzfilmhősök táján keresgéljünk, hanem kapjuk elő a német-magyar szótárt: a die Strecke kifejezés többek között vasúti pályát jelent, és ha azt is tudjuk, hogy errefelé kisvasút járt a múlt században egészen a 70-es évekig, akkor mindjárt értjük is az elsőre furcsa szót.
Ez most megint egy olyan túra lesz, ahol magyarázattal tudok szolgálni a különböző helynevekhez. Akad itt bőven mindenféle, bennem meg motoszkál és nem hagy nyugodni a némettanári végzettségem.
Azt már egy korábbi túrám kapcsán tudjuk, hogy a závoz horhost jelent. (Most páran tutira megkérdezik, hogy mi van???)
A Csikórajcsúrnál még nem jártunk, így ezt meg kell magyarázni: a rajcsúrozás (azaz zajongás, zajos rohangászás) kifejezés a német Reitschule (lovasiskola, lovarda) eredeztethető. Főleg ha ez összekapcsolódik a csikó előtaggal, mindjárt értelmet nyer az adott helynév.
A túra folyamán próbáljuk követni a volt vasúti pályát a Hollófészek nevű hegyet kerülő Halmoskanyarnak nevezett pályakanyarulattól kezdve egészen a Csóványos aljáig, majd rátérünk a zöld jelzésre. A Magosfánál lejegyezzük a várkódot, majd ellátogatunk az Alsó Rózsa-forráshoz a Marcika úton.
Útunk során elhaladunk az ún. Varsa-gödrök mellett, itt egy német katonai repülőgép zuhant le 1944 nyarán.
A Nyír-réti kastélyromból és a Hárombarát vadászházból sajnos manapság már legfeljebb falmaradványokat láthatunk, pedig a kastély valaha egész szép kis épület volt a képek tanúsága alapján.
A kastélyban valaha az özvegy Sváb Sándorné báróné töltötte vendégeivel a vadászidényt, és az idevezető Ételhordó úton hordták fel nekik az elemózsiát. Egy másik kedves legenda is kapcsolódik a kastélyhoz: a szomszédos erdőbirtokos, Wenckheim József mielőtt angol sportrepülőgépével a Pénzásás környékén lévő vadászháza feletti Csurgó-fejezeten leszállt volna, egy csokrot dobott le a ház asszonyának.
A Hárombarát vadászház neve három későbbi erdőbirtokos, Almássy Ede és Falkenhausen Ernő és Groote báró barátságának emlékét őrzi.
A Szaszovszky kereszt Szaszovszky János erdésznek állít emléket, aki munkavégzés közben ölt meg egy vadorzó. (Ha jól emlékszem, ez nem az első ilyen sztori itt a Börzsönyben, ld. Foltán János és Groote báró esetét.)

És tessék, most meg sikeresen rátaláltam a "Keresztek a Börzsönyben" jelvényszerző túramozgalomra, melynek linkjét ld. alább.
2012-10-06in136689
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com