54.80.87.166
osz
f0af69
6d3f0f
fae4cd
dizajn/fejleckepek/hatter_20181021020501_osz.jpg
0
5
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Orsolya nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2012.10.14 - Zebegény, templom, malom

Rövid-hosszú, könnyű-nehéz túra Zebegényből a Duna-kanyarban, völgyekkel, vizekkel, szép kilátásokkal.

Túravezető:
Fdorka
Indulás:
2012.10.14 09.00 (vasárnap)
Tájegység:
Börzsöny
Táv:
Menet közben kialakul...
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Középhosszú túra (15-35 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túravegyes megközelítéssel
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Galéria:
Teljes útiköltség:
2300 Ft
A költségekről:
Vonatjegy teljes áron oda-vissza 2300 Ft. Autóval 6.000 Ft/autó.
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
A program rövid leírása:
Ez a túra most igazán közönségbarát, mindenki kedve szerint vállalkozhat rövidebb vagy hosszabb távra is.

Az útvonal: Zebegény (Havas Boldogasszony templom) - (Z) Malom-völgy - Halastó - Fehér forrás-csoport - Törökmező turistaház - (K) Czerovszki-kő
- innen rövid úton: (Z+) Vizes-árok - Zebegény
- vagy tovább hosszabb (nehezebb) úton: (K) Köves-mező - Hegyes-tető - (S) Szent Mihály-hegy - (S barlang) - Remete-barlang - (S+) Dobozi-orom - Borostyán-kői pihenő - (fakultatív mászóka a végén: (SO, S) Bodzás-völgy - Ernő-forrás - Bodzás-pihenő) - Zebegény, kálváriadomb

A táv-szint adatok:
rövid táv: 12 km / 250 m
közép táv: 22 km / 900 m
nehéz táv: 25 km / 1100 m

A túra kiindulópontja a zebegényi Havas Boldogasszony templom. A magyaros szecessziós, Havas Boldogasszony tiszteletére szentelt templom Györgyi Dénes, Jánszky Béla és Kós Károly tervei alapján épült 1910-ben.
- Öcsém kívánságára úgy tervezem, hogy a túra indulása előtt a templomot belülről is meg tudjuk nézni, ezért vasárnap a reggeli mise előtt fogunk odamenni.
A templomról bővebben: http://www.vendegvaro.hu/romai-katolikus-templom-havas-boldogasszony-zebegeny

Miután jól megnéztük a templomot, elindulunk a Malom-völgybe, talán víz is lesz benne, ha nem apasztotta el a nyári nagy szárazság. A völgy végén, a halastónál lesz lehetőségünk a kutyacsobbantásra is. Ez után hamarosan elérjük a Törökmezői turistaházat, ahol leöblíthetjük az út porát - utasoknak b.sörrel, sofőröknek és kiskorúaknak bambival. :)

Utunkat a Czerovszki-kő felé folytatjuk, majd hamarosan útelágazáshoz érünk - aki csak rövidebb távon szeretne velünk túrázni, a zöld + jelzésen a Vizes-árkon át visszasétálhat Zebegénybe (a túra távja így kb. 12 km / szintemelkedés 250 m lesz).

Aki többet szeretne menni, azzal a kék jelzésen folytatjuk a túrát a Köves-mező érintésével a Hegyes-tetőre, ahonnan a kilátóból gyönyörködhetünk a Duna-kanyar panorámájában. Innen leereszkedünk a Szent Mihály-hegyre, majd annak oldalában a Remete-barlanghoz. A Barlangtól fel kell kapaszkodnunk a Dobozi-oromhoz, út közben Zebegény felé, több helyről tudunk még gyönyörködni a kilátásban. A túra végén még két lehetőség van, a gyengébbek egyenesen mehetnek vissza Zebegénybe. Az igazán "elszánt elvetemültek" pedig tehetnek egy kitérőt a Bodzás-völgy felé, fölötte a Bodzás-pihenőtől igazán szép kilátás nyílik az őszi erdőre, majd innen ereszkedhetünk le Zebegénybe.

A túra a Kálváriadombon álló kilátóban fejeződik be naplementekor, melynek várható bekövetkezése 18 óra körül lesz. Utána hazatérés fakultatív módon és időpontban.

Az elágazásoknál mindenkit útbaigazítok, az út vége onnantól önállóan is megtehető. A hosszabb távra azok vállalkozzanak, akik bírják a kaptatót és a gyorsabb haladási tempót.
2012-10-14in1040739