44.200.77.92
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
3
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Géza nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2012.11.17 - Strekk 2

Mindenkinek, aki lemaradt, eljött volna, de nem tudott, vagy meg szeretné ismerni a Strekket az én olvasatomban is. :-)
Útvonal: Diósjenő - Závoz - Csikórajcsúr - Halmoskanyar (Strekk) - Csóványos - Magosfa - Alsó Rózsa-forrás - Marcika út - Nyír-réti kastélyrom - Hárombarát vadászház helye - Ételhordó út - Szaszovszky-kereszt - Diósjenő

Időhiány esetén Marcikát és a Magosfát kihagyjuk!

Túravezető:
Bernipásztor
Indulás:
2012.11.17 07.45 (szombat)
Tájegység:
Börzsöny
Táv:
25 km
Szintemelkedés:
1000 m
Középhosszú túra (15-35 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túratelekocsis rendszerrel
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Biztosra jelentkeztem:
GRIMIBernipásztorLucilleNapraforgóFdorkaHunattilaKern PetiKaljozGaamonAncsa
Részt vettem a túrán és ezt jelöltem is:
BernipásztorNyavaja73

A programhoz nincs semmilyen ár feltüntetve! Ez vagy azt jelenti, hogy mindenről önállóan kell gondoskodnod (odajutás, esetleges szállás, stb.) vagy azt, hogy a program semennyi pénzbefektetést nem igényel. Érdeklődj a túravezetőnél!

Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Megegyezés szerint az egyes autóknak külön-külön
Túra indulása: Diósjenő vasútállomástól 9 órakor
A program rövid leírása:
A túra címének kapcsán ne az otrombán bájos zöld rajzfilmhősök táján keresgéljünk, hanem kapjuk elő a német-magyar szótárt: a die Strecke kifejezés többek között vasúti pályát jelent, és ha azt is tudjuk, hogy errefelé kisvasút járt a múlt században egészen a 70-es évekig, akkor mindjárt értjük is az elsőre furcsa szót.
Ez most megint egy olyan túra lesz, ahol magyarázattal tudok szolgálni a különböző helynevekhez. Akad itt bőven mindenféle, bennem meg motoszkál és nem hagy nyugodni a némettanári végzettségem.
Azt már egy korábbi túrám kapcsán tudjuk, hogy a závoz horhost jelent. (Most páran tutira megkérdezik, hogy mi van???)
A Csikórajcsúrnál még nem jártunk, így ezt meg kell magyarázni: a rajcsúrozás (azaz zajongás, zajos rohangászás) kifejezés a német Reitschule (lovasiskola, lovarda) eredeztethető. Főleg ha ez összekapcsolódik a csikó előtaggal, mindjárt értelmet nyer az adott helynév.
A túra folyamán próbáljuk követni a volt vasúti pályát a Hollófészek nevű hegyet kerülő Halmoskanyarnak nevezett pályakanyarulattól kezdve egészen a Csóványos aljáig, majd rátérünk a zöld jelzésre. A Magosfánál lejegyezzük a várkódot, majd ellátogatunk az Alsó Rózsa-forráshoz a Marcika úton.
Útunk során elhaladunk az ún. Varsa-gödrök mellett, itt egy német katonai repülőgép zuhant le 1944 nyarán.
A Nyír-réti kastélyromból és a Hárombarát vadászházból sajnos manapság már legfeljebb falmaradványokat láthatunk, pedig a kastély valaha egész szép kis épület volt a képek tanúsága alapján.
A kastélyban valaha az özvegy Sváb Sándorné báróné töltötte vendégeivel a vadászidényt, és az idevezető Ételhordó úton hordták fel nekik az elemózsiát. Egy másik kedves legenda is kapcsolódik a kastélyhoz: a szomszédos erdőbirtokos, Wenckheim József mielőtt angol sportrepülőgépével a Pénzásás környékén lévő vadászháza feletti Csurgó-fejezeten leszállt volna, egy csokrot dobott le a ház asszonyának.
A Hárombarát vadászház neve három későbbi erdőbirtokos, Almássy Ede és Falkenhausen Ernő és Groote báró barátságának emlékét őrzi.
A Szaszovszky kereszt Szaszovszky János erdésznek állít emléket, aki munkavégzés közben ölt meg egy vadorzó. (Ha jól emlékszem, ez nem az első ilyen sztori itt a Börzsönyben, ld. Foltán János és Groote báró esetét.)

Lámpát nem árt hozni, de azért világosban szeretnék mindenféleképpen leérni.
Elég kemény tempót fogunk nyomni a tervek szerint!!!


2012-11-17in627788
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei