18.232.56.9
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
5
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Stefánia nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2013.05.18 - Velebit és a Plitvicei tavak

Vándorlás a Velebit-hegység északi és déli részében, valamint látogatás a Plitvicei tavaknál.

Túravezető:
Fdorka
Indulás:
2013.05.18 06.00 (szombat)
Érkezés:
2013.05.22 (szerda)
Tájegység:
Horvátország
Táv:
Menet közben kialakul...
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Hosszú vagy több napon át tartó, megterhelő túrasok-sok erős emelkedő-lejtő, vagy közepes emelkedőkkel tarkított, ám nagyon rossz útviszonyokTöbb napos (ha ezt jelölöd, lejjebb töltsd ki az éjszakák számát!)Csak nappali túratelekocsis rendszerrel
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Biztosra jelentkeztem:
KlauFdorkaBéti
Teljes útiköltség:
12000 Ft
Teljes szállásköltség:
14000 Ft
Összes egyéb költség:
8500 Ft
A költségekről:
Szállás: 2 éj: Zavizan menedékház (200 HRK/fő), 2 éj Starigrad-Paklenica: apartmanban (18 EUR/fő)

Belépők: Észak-Velebit NP (3 napos): 45 HRK, Paklenica NP (1 napos): 50 HRK, Plitvicei tavak: 110 HRK (összesen: 205 HRK (kb. 8500 Ft/fő))

Teljes útiköltség autónként: benzinköltség 39.000 Ft + autópályadíj 9.000 Ft (Magyarország 3000 Ft, Horvátország kb. 6.000 Ft (kb 150 HRK), távolság oda-vissza: kb. 1300 km)

Kaja: önellátós. Az első két napra vacsorára valót viszek a csapatnak itthonról, amit közösen varázsolunk majd késszé. A többi nap keresünk kajáldát. A reggelinek és uzsonnának valóról mindenki magának gondoskodik, ill. vásárolhatunk néhány dolgot közösen is.
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Jófejek és mindenre elszántak
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Indulás Budapestről (XI. ker.) május 18-án reggel 6 órakor. Pontos találkozóhelyet indulás előtt egyeztetjük. Hazaérkezés május 22-én késő este.
A program rövid leírása:
A Velebit az Adriai-tenger partja mellett meredeken emelkedő legnagyobb kiterjedésű, és természeti értékekben leggazdagabb horvát hegység, mely 2001 óta nemzeti parki státuszt élvez. A nemzeti parkon belül kisebb kiterjedésű védett területek egész sora – köztük a Lika-Karlovac régióhoz tartozó Észak-Velebit és a Dalmáciához tartozó Paklenica – helyezkedik el. Területén belül rendkívül gazdag karsztképződmények, különlegesen színes növény- és állatvilág található, ezért a hegyvonulat az UNESCO Világ Bioszféra Rezervátumai közé tartozik. A parkban a botanikai és geológiai érdekességek mellett a horvát kulturális örökség egy kis szelete is látható: az egykor pásztorok nyári lakjaként szolgáló épületek maradványai ma is megtalálhatók. A Velebiten túl hazaútban meglátogatjuk a Plitvicei tavakat is, 16 kisebb tóval és vízesésekkel teletűzdelt gyönyörű nemzeti park az UNESCO világörökség része, mely könnyű sétautakon bejárható.

Program:

1. nap: odaút, félnapos túra a Zavizan menedékház körül

Szombat reggel korán indulunk, útközben rövid pihenőkkel Horvátországba.

Délután, szállásunk villámgyors elfoglalása után útnak indulunk a környék csúcsait meghódítani. A Zavizan menedékháztól egy ugrás a Vucjak 1644 m-es, és a Velika Kosa 1622 m-es csúcsa. Innen jóval nehezebb (és hosszabb) út vezet Balinovacra (1622 m) és ha még mindig bírjuk idővel és energiával, akkor felmászunk az Észak-Velebit egyik legmagasabb csúcsára, a Veliki Zavizanra is (1676 m).

2. nap: „primorski uzdužni put” (“hosszútávú parti út”) - premužićeva staza (Premužić ösvény)

A Nemzeti Park teljes hosszában, a Velebit főgerincével, illetve a tengerparttal közel párhuzamosan futó jelzett ösvény, a „primorski uzdužni put”, ez 1000-1300m tengerszint feletti magasságban fut és a Velebit oldalában levő falvak népének egykori nyári szállásait köti össze. Ezen visz utunk első fele a Rossi kunyhóig (Rossijevo sklonište), majd a szállásra vissza a Premuzic ösvényen túrázunk.

A parkot átszövő turistautak közül a legismertebb a Premužić-ösvény, melyet Ante Premužić erdészmérnök hozott létre 1933-ban. Ez az út átvezet a Velebit legszebb és legérdekesebb részein valamint számos hegycsúcson, melyekről az Adriai-tenger, a Pag-, a Rab-, a Goli-, a Krk-sziget és Horvátország kontinentális részének panorámájában gyönyörködhetünk.

3. nap: A legmagasabb csúcsok

A menedékháztól az Észak-Velebit legmagasabb csúcsait másszuk meg. Köztük a legmagasabb a kis híján 1700 m magas Mali Rajniac, azután ha belefér az időnkbe és energiánkba, útba ejtjük a Veliki Rajniac 1667 m magas csúcsát, visszaútban pedig a Pivčevac és Mali Pivcevac tetejére is felmegyünk.

Ha szükséges, ez a túra rövidíthető. A hegyet délután elhagyjuk, és a tengerparton leautózunk a Velebit déli lábához. A harmadik estét már itt töltjük, másik szállásunk egy tengerparthoz közeli panzióban lesz Starigrad-Paklenicában.

4. nap: Paklenica Nemzeti Park - Velika & Mala Paklenica szurdokok

A túránk negyedik napját a Velebit déli oldalának felderítésére szánjuk. Ez a vidék más jellegű, mint az északi rész, a hegység belsejébe a tenger felől két völgyön, a Velika (nagy) és a Mala (kicsi) Paklenica mészkőszurdokain át juthatunk be. A Velika Paklenica hosszú völgye szinte a tengerpartról indul a hegy belsejébe, két részre tagolódik, alsó szakasza függőleges irányban indul a tengertől kb. 6 km hosszan, a felső “vízszintes” szakasza kb. 7 km hosszú, a kettő között pedig a Paklenica turistaházban lehet megpihenni, frissítőt vételezni. A kistestvére, a 9 km hosszú a Mala Paklenica vadabb, nehezen járható, és ezért kevéssé járt a turisták körében. A völgyek nyáron kiszáradnak, de tavasszal, pláne ennyi csapadék után valószínű bőségesen lesz bennük víz. A magas sziklafalakat pedig mászók szokták birtokba venni. Ezt a két szurdokot fogjuk bejárni, és időnktől, erőnktől függően fölöttük valamelyik “kuk”-ra (hegytetőre) is felmászunk.

5. nap: Plitvicei Nemzeti Park, hazaút

Reggel elhagyjuk a szállásunkat, és a Plitvicei tavakhoz utazunk. A 16 kisebb tóval és vízesésekkel teletűzdelt gyönyörű nemzeti park az UNESCO világörökség része, mely könnyű sétautakon bejárható. Akár zárásig csavaroghatunk itt, délután 5 órakor indulunk hazafelé, és késő éjjel fogunk visszaérkezni Budapestre.

Ami a nehézséget illeti: 20-25 km-re saccolom a napi táv adagot, kb. (min.) 1000 m. szintemelkedéssel, ami sziklás hepe-hupákból tevődik össze. Ha ennél kevesebb, hosszabbítunk, ha több, rövidítünk. :)

Jelentkezés e-mailben vagy a Sétafikán, telefonszám megadásával. Aki véglegesíteni szeretné jöveteli szándékát, 14.000 Ft-ot utaljon nekem a szállásköltségre (és értesítsen az utalásról, hogy utánanézhessek). Jelentős árfolyamváltozás esetén, a különbözettel elszámolunk a helyszínen (forintban). Lemondás esetén a szállásköltség csak akkor jár vissza, ha nélküle is betelik a létszám. Útiköltség elszámolás autónként külön, a sofőrökkel.
2013-05-18in1505679
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei