3.229.117.191
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
6
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Hella nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2013.09.21 - Székelyföldi gombavadász

Mostanáig jártuk az erdőket, hegyeket Székelyföldön és láttunk néha gombákat. Leszedtük, ha éppen úgy adódott. Most ez lesz a cél!

Túravezető:
Mars3696
Indulás:
2013.09.21 07.00 (szombat)
Érkezés:
2013.09.28 (szombat)
Tájegység:
Erdély
Táv:
60 km
Szintemelkedés:
1500 m
Rövid túra (6-18 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Több napos (ha ezt jelölöd, lejjebb töltsd ki az éjszakák számát!)Csak nappali túratelekocsis rendszerrel
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Biztosra jelentkeztem:
SzürkebarátMars3696KökénybandiIrmaHori
Részt vettem a túrán és ezt jelöltem is:
Mars3696
Teljes útiköltség:
20000 Ft
Teljes szállásköltség:
140 Euro
A költségekről:
Az utazás költsége csak irányadó: függ az utasok számától és az aktuális üzemanyagáraktól. Az utazás megszervezésében segítek szívesen, de alapból önállóan kell kijutni Marosfőre.
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki szereti az erdőket mezőket járni és ismerkedni a gombákkal...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Újpest-Városkapu metromegálló feletti parkoló
A program rövid leírása:
Egy új dologgal próbálkozom. Sokat jártam már Székelyföldön túrázni, de kifejezetten gombászni nemigen. Pedig Hargita megye igazi kincsesbányája az ehető és ízletes fajoknak.

Koraősszel megterem itt az ízletes vargánya, a császárgomba, rókagombából pedig láttam már itt szőnyeget is. Ez az egyhetes kiruccanás a gombaszedésnek lesz szentelve.

Gyönyörő, mohos erdőkben, árnyas ligetekben, dús legelőkön kutatunk a föld ízletes lakói után. Ezúttal nem teszünk hosszú túrákat, csak szép komótosan bejárjuk a vad szépségű tájat. Behatolunk a rengetegbe, felkutatjuk a boszorkányköröket.

Ha szereted a gombát, tudod értékelni a megtalálás izgalmát és valóban csodálatos helyen akarsz eltölteni egy hetet, akkor ott a helyed velem.

Mint ahogy jeleztem, nem megyünk nagy hosszú távokat, de azért körbejárunk néhány szép helyet:

A teljesség igénye nélkül merre fogunk gomba után kutatni:
- Csicsói-Hargita keleti, déli oldalán
- A Fekete-Rez déli, illetve nyugati oldalán (itt szedtünk már ketten percek alatt kosárnyi galambgombát)
- Pongrác-tetőről két nap is fogunk indulni (első alkalommal a Vit-havas irányába- ez lesz a leghosszabb túránk, amiről lehetőség szerint rizikével és ízletes vargányával térünk vissza-, másik alkalommal dél felé, ahol tudok egy pompás vargánya lelőhelyet.
- A csapat állóképességének és teherbírásának függvényében az Öcsém-tetőtől délre elhelyezkedő ligetes-legelős területeket is bejárjuk.
- Szeretnék egy nap óriás pöffetegre is vadászni (bár elejtünk bármilyen zsákmányt, nem hagyunk senkit a talpán, aki ehető)

Ha kellő mennyiségű zsákmányra bukkanunk, akkor a házigazdáink elkészítik számunkra a finomságokat, illetve ha valaki tud valami spéci ínyencséget, akkor összehozzuk, hogy elkészíthessük. A reggeli-vacsora egyébként biztosítva lesz, szóval a gombás étkek csak mintegy ínyencség kedvéért lesznek beiktatva.
2013-09-21in1503859
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei