35.172.224.102
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
2
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van András, Andor nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2013.10.19 - Csoda vár a Pádisban

5 napos hosszú hétvégi kalandozások a Pádisban. Túrák barlangokon átfolyó patakokon, csodás réteken, kilátóhelyeken keresztül. A főbb látnivalók: Szamos bazár, melynek egy része az Aragyásza-barlang, a Boga-csűr, az Elveszett Világ, az Eszkimó-jégbarlang, a Pokol Tornácai, azaz a Csodavár, és a Rozsda-szakadék és még sokminden más.

Túravezető:
Fdorka
Indulás:
2013.10.19 06.30 (szombat)
Érkezés:
2013.10.23 (szerda)
Tájegység:
Erdély
Táv:
Menet közben kialakul...
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Hosszú vagy több napon át tartó, megterhelő túrasok-sok erős emelkedő-lejtő, vagy közepes emelkedőkkel tarkított, ám nagyon rossz útviszonyokTöbb napos (ha ezt jelölöd, lejjebb töltsd ki az éjszakák számát!)Csak nappali túratelekocsis rendszerrel
Túra során geoláda
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Biztosra jelentkeztem:
KlauAcsi67AttilaAdam
Galéria:
Teljes útiköltség:
7000 Ft
Teljes szállásköltség:
17000 Ft
Összes egyéb költség:
42 Euro
A költségekről:
Szállásköltség 14 EUR/fő/éj (összesen 56 EUR/fő)
Ellátás: félpanziót kapunk a szálláson, tehát reggeli + vacsora (3,5 EUR a reggeli és 7 EUR a vacsora), 4 napra összesen: 42 EUR
+ kérésre készítenek nagy és fincsi szendvicset a túrára, 2 EUR-ért (4 napra 8 EUR)
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja az extrém terhelést...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Indulás szombat reggel 6:30-kor, a találkozóhelyet később egyeztetjük.
A program rövid leírása:
5 napos hosszú hétvégi kalandozások a Pádisban. Túrák barlangokon átfolyó patakokon, csodás réteken, kilátóhelyeken keresztül. A főbb látnivalók: Szamosbazár, melynek egy része az Aragyásza-barlang, a Boga-csűr, az Elveszett Világ, az Eszkimó-jégbarlang, a Pokol Tornácai, azaz a Csodavár, és a Rozsda-szakadék és még sokminden más.

A tervezett program röviden:

1. nap: indulás Budapestről kora reggel. Mintegy 6 órás autókázás után érkezünk meg a szállásunkra, a Csodavár menedékházhoz. Kipakolunk, lecuccolunk, összeszedjük magunkat és elindulunk egy rövid, de érdekes túrára, a Csodavárhoz.

"A katlanba való lejutás korábban létrák segítségével történt, 2002 nyarán a balesetveszélyes létrákat kidobták és a sziklába rögzített fogódzkodók segítségével kell óvatosan leereszkedni. Mindig is izgalmas terep. Hatalmas sziklák között, esõs idõszakban egy vad és hangosan lezúduló patak (a Vár-patak) morajló hangja mellett közelíthetjük meg a Nagy-Portalét azaz az I-es dolina hatalmas, közel 80 méter magas barlangi fõbejáratát (Pádis egyik jelképét).

Esõs idõben bajos az ide való bejutás, de szárazabb idõszakokban sem gyerekjáték. A vizes barlangi túrát kedvelõk itt kalandos úton tudnak átjutnia 3-as dolinába, a Külsõ várudvarba (ekkor az Alvilágban óriási sziklákon, lámpánkkal megvilágítva haladunk a föld alatti barlangpatak medrében. Elemlámpa szükséges. E külön program csak edzett turistáknak ajánlható!)." (Perei Árpád)

2. napi úticélunk a Galbina (Galbena) szurdok:

"Czárán Gyula 1901-ben építette ki a Galbina-körutat. A vidék legnagyszerûbb, legvadabb és persze legveszélyesebb része. A Padis fennsík búvópatakjai a Csodavár érintésével itt a Galbina-Izbukban (Galbina-kitörés) törnek ismét a felszínre, hogy aztán a vad szoroson keresztül vízesésekben haladjon tovább a félelmetes erejû ár.

A szorost övezõ sziklafal magassága több mint 100 méter, a szorosban való közlekedés rendkívüli óvatosságot igényel: a turistának minden ügyességét össze kell szednie, hogy a Czárán által robbantott szédítõ, lábnyomnyi sziklaösvényeken ”A Pokol-tornácán” haladni tudjon. A kritikus részeken láncos kapaszkodok segítik a “biztosabb” haladást. A Galbina kitöréstõl nem messze van a Hotel Galbina, azaz az építõmunkák során maga Czárán által is lakott barlang. A szoros elsõ szakaszának végén egy barlangban tûnik el víz, útját óvatosan követhetjük az igen meredek és csúszós lejárón. A barlang végénél még egy kritikus rész található, amikor is egy drótkötél foszlott sodronyát kell megmarkolni és kijutunk a biztosnak tûnõ, barlangon kívüli területre, pár méternyire tõlünk nagy robajjal zúdul le a barlangból kiszabaduló víz (Eminenciás-esés). Persze téved az aki úgy gondolta, hogy vége a kalandok sorának: irány a kanyonmeder" (Perei Árpád)

3. nap "pihenőnap" gyanánt rövidebb túrát teszünk az Elveszett világhoz és a Mócok templomához

"Az Elveszett Világ karsztrendszer (románul: Lumea Pierdută) a Bihar-hegység szívében található, ahol két, nagyon látványos zsomboly nyílik, amelyek egy patakos barlangba vezetnek. A rendszer mellett két, kisebb jelentőségű zsomboly, a Fedett- és az Úttörő-zsomboly is fellelhető."

"A Pádis-fennsík fölé magasodó hegyormon található a tengerszint fölötti 1476 méteren a Mócok Temploma. A csúcsról tiszta időben gyönyörű kilátás kínálkozik az egész fennsíkra a Kék Magurától a Horgas Havason át az Égett kőig. Kelet felé tekintve innen ráláthatunk az Aranyosfői fennsíkra, az Elveszett Világra, valamint az 1849 méteren lévő Nagy Bihar csúcsra. A sziklaszirten található fedett kilátót 2006-ban az alapoktól újjáépítették elhelyezve rajta a hatalmas keresztet, amely a pádisi fennsík, sőt a felvezető szerpentin több pontjáról is jól látható. A Mócok Templomának sziklaszirtjén épült kilátó egyfajta tájékozódási pont ezen a vidéken, ugyanakkor kegyhely is, amelyet legendák fonnak körül. " (padis.hu)

4. napi úticélunk a Szamos-bazár

"A Szamos bazár nem más mint a Meleg-Szamos forrásvidéke, amely szorosa, vízesései, barlangjai ill. egyéb karsztjelenségei révén igazi turistacsemege. A czáráni elnevezés arra utal, hogy az idelátogató mindent megtalál, ami turistának kedves lehet: vízöntõ és víznyelõ barlangok, források, vízesések, kilátópontok, szorosok, szakadékok, mészkõfalak és különleges sziklaalakzatok kínálják magukat ebben a bazárban. A látványosságok bejárása azonban ismét rendkívüli óvatosságot igényel." (Perei Árpád)

5. nap: utolsó napunkon, hazautazás előtt a Pádis-fennsík egy másik szegletébe látogatunk el, a Boga-völgybe. Rövid túra lesz, úgyhogy délelőtt kicsit lazíthatunk az előző napokhoz képest. Ám itt is kell számítani szirtekre, szurdokokra és "babakocsival és járókerettel is járható" patakmederre. :)

A túrák érdekességét az adja, hogy Cefre kutya is velünk fog tartani.

A túrák hossza az első és utolsó napokon max. 10 km, a közbülső napokon 20-25 km. Ha kevés, rövídítünk, ha sok, hosszabbítunk. :)

Aki többre kíváncsi, nézze végig a lent található linkeket.

Szállás: Csodavár menedékházban, 2-4 ágyas, zuhanyzós szobákban. Szállásköltség 14 EUR/fő/éj (összesen 56 EUR/fő).
Ellátás: félpanziót kapunk a szálláson, 3,5 EUR a reggeli és 7 EUR a vacsora, összesen: 42 EUR). Napközbenre úti elemózsiát hozzatok itthonról, ha kifogy a készlet, valahogy/valahol pótoljuk.

Jelentkezés: e-mailben/fórumon/facebookon - 17.000 Ft szállásköltség befizetésével (számlaszámot privátban küldök).

A kajapénzt a helyszínen, euróban szedem majd össze. (Hozz aprót!) Útiköltség rendezése autónként, a sofőrökkel (várható útiköltség kb. 28-30 ezer Ft/autó).

Szükséges felszerelés: (vízálló) bakancs, túraszandi/váltócipő patakban császkáláshoz, megfelelő túracucc, esőkabát, fejlámpa, bátorság

Max. létszám: 17 fő / 4 autó.
2013-10-19in1546237
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei