3.231.217.107
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
3
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Klotild nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2014.05.18 - Kívül-belül Tisza-tó

Túránkat elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének 1 nap alatt a lehető legtöbbet látni a Tisza-tó világából, akik szeretnék 1 nap alatt kívül-belül megismerni a tavat.

Túravezető:
Békatutaj Egyesület
Indulás:
2014.05.18 09.00 (vasárnap)
Tájegység:
Tisza-tó
Táv:
Menet közben kialakul...
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Kombinált túra (gyalog+vizi, kerékpár+gyalog, stb...)könnyű túra enyhe emelkedőkkelEgynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túratelekocsis rendszerrel
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Összes egyéb költség:
3000 Ft
A költségekről:
A részvételi díj 4000 Ft, mely tartalmazza a kerékpár, kenu és mentőmellény bérlést. A részvételi díj nem tartalmazza az utazás költségét, a komp és vonatjegyeket.
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Poroszló
A program rövid leírása:
A gyorsaság és alaposság érdekében a délelőttöt kerékpáron töltjük, és a Tisza-tó legészakibb, Valki-medencéjét kerüljük meg az Eurovelo11-es kerékpárúton, majd délután kenukba szállunk és közelebbről is szemügyre vesszük a tó élővilágát.

A délelőtti órákban találkozunk Poroszlón, ahol rögvest kerékpárra cseréljük autóinkat és megkezdjük túránkat. A kerékpártúra a part menti gáton vezet, a víz és a horizontba enyésző alföldi táj között. Aki csak a kerekezés miatt választja a programot az is magára talál, de a tavat körülölelő táj szépsége számukra is rejteget felfedezni valót. Aki pedig a vízparti élővilágra is kíváncsi az itt igazi paradicsomra talál. Poroszlóról északi irányba indulva a Tisza-tó legcsendesebb, legvédettebb területén kerékpározhatunk. Igaz, ezen az útvonalon nincs végig aszfalt, csak kavicsos borítás, de ez a csendnek az ára. :) A táv feléhez közeledve vízre szállunk, de egyelőre még nem kenukba csak egy tiszai kompba, ami átvisz minket a folyó túloldalára, hogy a Tisza mentén dél felé folytathassuk utunkat Tiszafüred irányába. Tiszafüredről a forgalmas 33-as út veszélyeit elkerülendő vonattal térünk vissza Poroszlóra.

A délutánt a Tisza-tavon evezéssel töltjük. Az Egertől 50 km-re fekvő Tisza-tó valóságos vízi paradicsom számtalan szigettel, holtággal, lagúnával, hangulatos nádasokkal, tündérrózsa-mezőkkel tarkítva. A Tisza-tó rendkívül kedvező a vizes élőhelyek madárfajai számára, ennek köszönhetően mintegy 200 madárfaj lelt otthonra ebben a mesés környezetben. A túránk során a Tisza-tó vadregényes vízivilágának esszenciájából kapunk ízelítőt, hiszen útvonalunk az ártéri facsoportok által szegélyezett vízmosások és a nádasok közt megbúvó belső tavak legszebbikeit érinti (Porong-tava, Ispán-tava).
A balesetvédelmi oktatást, valamint az evezés alapjainak bemutatását követően ellökjük hajóinkat a parttól. A délután folyamán rövid túrát teszünk a Tisza-tó néhány szűk csatornájának, és nagyobb, nyílt vízfelületeinek érintésével, megfigyeljük a mellettünk szárnyra kapó vízimadarakat, gyönyörködünk a tündérrózsák márványosan tündöklő fehérségében, majd a nap élményeivel eltelve térünk vissza a Poroszlóra.

Előzetes regisztráció szükséges, melyet a Békatutaj honlapján megtalálsz!
Még többet is megtudhatsz a programunkról, ha ellátogatsz hozzánk!
2014-05-18in1615334
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei