52.87.253.202
tel
b2f2f0
234875
e5fafa
dizajn/fejleckepek/hatter_20190120032002_tel.jpg
0
8
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Sebestyén nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2015.10.23 - Ünnepi kilátások

Útvonal: Nagybörzsöny, Szent István templom - Halas-tó - Csörge-kút - Gömbölyű-kő - Kis-Koppány - Koppány-nyereg (Képesfa) - Nagy-Koppány - Mézesfa - Nagyirtáspuszta - Nagy-Sas-hegy - Sós-hegy - Kopasz-hegy - Márianosztra (rabtemető és kálvária)

Túravezető:
Bernipásztor
Indulás:
2015.10.23 07.45 (péntek)
Tájegység:
Börzsöny
Táv:
Menet közben kialakul...
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Középhosszú túra (15-35 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túratömegközlekedéssel
Túra során geoláda
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Biztosra jelentkeztem:
ApymanoKismaciCsiperke
Részt vettem a túrán és ezt jelöltem is:
ApymanoBernipásztor
Teljes útiköltség:
3315 Ft
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
A program rövid leírása:
Először is minden reménybeli résztvevőhöz lenne egy kérésem: rendeljetek szép tiszta napsütéses időt erre a 23-i ünnepnapra.
Hogy miért is? Mert Nagybörzsönytől egészen Márianosztráig számos (összesen 7 db) kilátópontot fogunk érinteni, ahonnan jó idő esetén csodálatos panoráma tárul elénk. Ezek név szerint a Gömbölyű-kő, a Kis-Koppány, a Nagy-Koppány, a Nagy-Sas-hegy, a Nagy-rét, a Só-hegy és végül, de nem utolsósorban a Kopasz-hegy).
Természetesen ez azt jelenti, hogy a kilátóhelyekre fel is kell mászni, így jön össze végül a tetemes 800 méteres szint.
A hegyormok mellett érintünk majd két nevezetes fát is. Az egyik egy képesfa a Koppány-nyeregben, melyen valaha egy Szűz Mária kép függött, amit a nosztrai búcsúsok helyeztek oda. A másik jelzett fa, egy öreg odvas tölgy, mely Mézesfa, ill. Méhes fa névre hallgat, azért mert odvában vadméhek tanyáztak.
Most gyorsan elgondolkoztam gyorsan azon, hogy esetleg Micimackót is meghívhatnám a túrára... :-)
És ha már látnivalók, akkor meg kell említenem még, hogy a túrát egy-egy híres templommal kezdjük és zárjuk: A mára már faluvá zsugorodott egykori bányászvároskában, Nagybörzsönyben kapásból 4 templom is akad, név szerint a gótikus Bányásztemplom, a Szent Miklós templom, az evangélikus templom és a román kori Szent István templom. Ezek közül az utóbbit fogjuk megnézni, legrosszabb esetben csak kívülről, de kis szerencsével belülről is (most szombaton próbálok intézkedni az ügyben). A templom főpárkányán látható 19 bajuszos tatárfejről így sem maradunk le, melyekhez egy érdekes történet fűződik: eredetileg ugyanis 20 fejnek van kialakítva ív, de csak 19 fej látható az ívsorban. A fejek a faluba betörő és legyőzött tatárokat szimbolizálják, elrettentésül is a tatároknak, hogy hasonló eset ne következzék be újra. A támadásban megmenekült egyetlen bajuszos barbárnak meghagyták a helyet az ívsor végén, ha esetleg visszatérne.
A túra végén a márianosztrai bazilika rangú Magyarok Nagyasszonya templom fogad minket mellette a börtönnel (egykori pálos kolostorral), de előtte még megnézzük a rabtemetőt és ha van időnk, a kálváriát is, ill. ellenőrizzük, hogy áll a régi-új kisvasúti pálya építése.
(Mellesleg ebben a hónapban 3-szor fogok ezen a pénteki napon Márianosztrán járni, Nagybörzsönyben meg 2-szor, de sose lehet megunni... )
Vissza Márianosztráról jó eséllyel kisvasutazunk majd Szobig.
2015-10-23in1644993
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com