3.233.229.90
nyar
f8f598
335310
fcfbdc
dizajn/fejleckepek/hatter_20200706060003_nyar.jpg
0
7
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Csaba nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2018.07.21 - Körbejárjuk a Gerecsét

Buszos kirándulás a Gerecse érdekes látnivalóihoz

Túravezető:
Csikarbarni
Indulás:
2018.07.21 07.15 (szombat)
Tájegység:
Gerecse
Táv:
Menet közben kialakul...
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Rövid séta (1-6 Km)városnézés, arborétum, sétafikaEgynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túrabérelt busszal
Fotós túra
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Biztosra jelentkeztem:
Zengő
Teljes útiköltség:
4500 Ft
A költségekről:
A belépők a helyszínen külön fizetendők
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Találkozás a Széna-téren a volánbusz parkolójánál - szemben a Mamut 2-vel, - 7.15 órakor. Indulás 7.30 órakor.
Jelentkezés:
email: vandorbot11@gmail.com Tel: 06/20/475-3307
A program rövid leírása:
A PROGRAMRA ELŐRE FEL KELL IRATKOZNI

Ennek a túrának a során hazánk egyik festőien szép vidékére a Gerecse hegységbe látogatunk. Körbejárjuk a hegységet, érintünk kicsiny falvakat, melyek országos hírű nevezetességeket rejtenek, barangolunk a zöldellő dombok között festői tájakon és elmegyünk a Duna-partra is. Utunk helyszínei több neves személlyel is kapcsolatban voltak, - hallunk Sándor Móricról, a híres Ördöglovasról, és Lilláról, Csokonay szerelméről is.

Első megállónk Gyarmatpusztán lesz.Ezen a romantikusan szép helyen, sűrű erdő mélyén áll egy kis kápolna, mely igen nevezetes. A dús lombú fákkal körülvett kicsi kápolna gyönyörű rokokó oltára és faragott padjai az olaszországi Velencéből származnak. Kriptájába temették el Sándor Móricot, az “Ördöglovas”-t. A kápolna mögötti kriptában pedig – gazdájának akarata szerint – kedvenc lovát, Tatárt helyezték el. A puszta a halastóval, kastéllyal, parkkal és a felettük sötétlő, fenyő borította Gyarmat-heggyel (340 m) a Gerecse egyik legfestőibb tája.

Ha ki tudjuk nyittatni, belülről is megnézzük a kis kápolnát, de a mellette lévő vadászkastély sajnos nem látogatható.

Gyarmatpusztáról a Gerecse szelíd hegyei között kanyargó úton Agostyánba megyünk, ahol sétát teszünk az Arborétumban. Ez az arborétum egy olyan gyöngyszeme a gerecsei tájnak, mely mindenképpen megér egy sétát.

Csoportos belépő: Teljes ár: 500Ft/fő; nyugdíjas: 300 Ft/fő

Folytatjuk utunkat, átszelve a Gerecsét a Duna-partra megyünk. A közelben van a rómaiak által épített u.n kőhordó út, mely azóta is használatban van. Ez Magyarország leghosszabb ismert római kori útja, melyen immár kétezer éve járnak, mind a mai napig. Egyszerű szekérút, semmi különlegesség nincs rajta, csak az, hogy két évezrede használják. Az egykori Dunaalmási Kőfejtők valaha mészkőbányák voltak, ma természetvédelmi terület. Sok érdekes, jelentős régészeti leletet tártak fel itt az őskorból,- többek között egy őselefántfélét, egy itt leírt kihalt teknősfajt, valamint a forrástavakban élt édesvízi táskarák maradványait. Ezen az érdekes vidéken áthaladva érkezünk Dunaalmásra.

A Duna-parton lévő festői kis községhez is fűződik egy nevezetes személy, - itt élt 1798-tól haláláig - 1855 február 15-ig - Vajda Julianna, Csokonai vitéz Miháky Lillája. Lilla egykori lakóházának helyén épült lakószobában van berendezve emlékszobája, ahol levelek, ruhák, bútorok, faluképek és egy portré Lilláról és Csokonai Vitéz Mihályról tekinthetők meg.

Dunaalmás szomszédságában van Neszmély, - 1991-ig egyesítve is volt a két település. Neszmély nevezetessége az országos hírű Hajóskanzen, - programunk következő részeként ezt nézzük meg.

Belépő: csoportos belépő: 400 Ft/fő

Folytatjuk utunkat tovább. Elhagyjuk a Duna-partot és ismét a Gerecse hegyei között haladunk. Péliföldszentkereszten van a Szalézi rendház és templom, mely népszerű búcsújáróhely és erre vezet a Mária-út zarándokútvonal is.

Ha sikerül, vezetővel nézzük meg a templomot. Innen a festői környezetben lévő kicsiny faluba Bajnára megyünk, - ehhez a helyhez is egy nevezetes személyiség kötődik. Itt van a kastélya ugyanis az híres Ördöglovasnak, Sándor Móricnak.

A kastély felújítás alatt van, így csak kívülről tudjuk megnézni. Gerecsei körtúránk itt véget is ér, Budakeszin keresztül érkezünk vissza a Széna-térre a késő délutáni órákban.

Részletes programleírás a honlapon
2018-07-21in1704297
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com