Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Frigyes nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

23.20.223.212
nyar
f8f598
335310
fcfbdc
dizajn/fejleckepek/hatter_20180718023502_nyar.jpg
0
6
nincs
program
Túramottónk: „Időnk van, lábunk van, miért ne gyalogoljunk?”
2018.08.11 - Bugacpusztán át Tőserdőbe
FIGYELEM! Ha ezen a programon részt szeretnél venni, kötelező jelentkezni!

Kirándulást teszünk hazánk egyik jellegzetes vidékére a Bugaci pusztára és környékére.

Túravezető:
Csikarbarni
Indulás:
2018.08.11 05.45 (szombat)
Tájegység:
Bugac; Lakitelek-Tőserdő
Táv:
Menet közben kialakul...
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Rövid séta (1-6 Km)könnyű túra enyhe emelkedőkkelEgynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túrabérelt busszal
Fotós túra
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Teljes útiköltség:
8900 Ft
A költségekről:
Tartalmazza az utazás, - busz útdíj, stb költségét. Kevesebb fő jelentkezése esetén az ár emelkedik!
A feltüntetett belépő árak tájékoztató jellegűek és a helyszínen külön fizetendők.
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
A program rövid leírása:
A PROGRAMRA ELŐRE FEL KELL IRATKOZNI
A TÚRÁHOZ MIN. 12 FŐ JELENTKEZÉSE SZÜKSÉGES

A Hortobágy mellett Bugacpuszta az Alföld másik nevezetes tájegysége, ahol a vidékre jellemző érdekes természeti látnivalók várnak az arra járó vándorra. Szikestavak, gazdag madárvilág, és különleges növényzet található ezen a vidéken. Külön buszos túránkon felfedezzük ennek a sajátos tájnak egy részét, majd elmegyünk a közeli Lakitelek-Tőserdőbe is.

Közép-Európaegyik legnagyobb területű homokvidékének középső részén található a Kiskunsági Nemzeti Park fülöpházi területegysége. Programunk első állomása ez a különleges vidék, ahol szinte a Szahatában érezhetjük magunkat, - hatalmas homokbuckák vannak itt, különleges növénytársulással.

A több évszázados gazdálkodás ellenére a kiterjedt homokterületek természeti és kultúrtörténeti értékei mai napig fennmaradtak.
Fülöpháza és Kerekegyháza térségének fő természeti értéke a szél felhalmozó munkája nyomán kialakult, részben kötött futóhomok felületek, ill. néhány szabadon mozgó futóhomok felszín. Az itteni növénytársulást száraz homokpusztai gyepek uralják borókás – nyaras erdőtársulásokkal. Agrártörténeti és tájképi szemponttól az itteni tanyavilág az egykori külterjes gazdálkodás hagyományait őrzi. A térség legnagyobb ökológiai problémája az állandósult vízhiány, melyet a kiszáradt szikes tavak jól példáznak.
A térség fő vonzerejét a pusztai állattartás és a tanyasi gazdálkodás hagyományaira épülő turizmus hordozza. A térségben többek között a Rendek Ökogazdaság és tanyamúzeum (www.biotanya.hu) és a homokbuckák között megbúvó Somodi tanya (www.somoditanya.hu) különleges környezetben várja a vendégeket.

Mint oázis a sivatagban, úgy tűnik elő a puszta közepén a Rendek Tanya, mely Budapesttől 80, Kecskeméttől 20 km-re található Magyarország szívében. A Kiskunsági Nemzeti park részét képző szikes puszta, a csodálatos környezet megnyugvást nyújt helyben dolgozóknak, s az idelátogató kedves vendégeknek egyaránt.
Gazdaságunkat részben őseink birtokain élesztettük újra. 17 éve termesztünk őshonos és alternatív növényeket, tartunk őshonos állatokat. A közel 20 hektáros birtok közepén található meg az a tanyai épületegyüttes, melyben a lakóház, gazdasági épületek mellett Tanyamúzeum is áll.

Tanyamúzeum A felső-kiskunsági tanyavilág tipikus paraszti épülete az a 3 osztatú, gangos, nádtetős ház, melyben őseink használati tárgyai vannak és működnek ma is. A szobában a kívülfűtős búboskemence adott és ad meleget, melyet a konyha felől raktak meg. Akárcsak nagyanyáink, napjainkban is kalácsot, kenyeret, húst sütünk benne. A konyhában lévő csikótűzhelyen pedig ma is megfő az étel. A kamrában a használati tárgyak fölött lógnak a mangalicából készült füstölt finomságok. A ház előtti tornácon találhatók a veterán motorok, amelyeket nagyszüleink használtak. A tágas udvaron padok, asztalok vannak, ahol kellemes nézelődni, s jó levegőt szívni, beszélgetni múltról, jelenről. Az udvari gépszínben, a gazdaságban használt eszközök láthatók, lovas ekétől a boronáig, illetve egyéb használati tárgyak.

Nem messze innen van egy másik tanya, - a Somodi tanya, - mely egy nádtetővel fedett magánfogadó. Éttermében különleges ételek kóstolhatók. Mi azonban csak rövid időre állunk meg itt, hogy elgyönyörködjünk a szép környezetben, a Puszta varázslatos szépségében. Az újraéledő Kondor-tó és a Puszta homokbuckáinak csodálatos látványa életre szóló élményt nyújt. A fogadó nevét az egykori tulajdonostól, a Somodi-családtól kapta.

A tanyák megtekintése után sétát tehetünk a Báránypirosító tanösvényen, mely a félig kötött homokterületek geológiai, növény- és állattani jellemzőit mutatja be. A tanösvény hossza 2 és fél km.

Innen programunk következő helyszínére Hajósra megyünk, mely barokk kastélyáról és az egyedülálló Pincefaluról nevezetes.

Először a kastélyt nézzük meg, -ha sikerül tárlatvezetéssel.

A kastélyban több kiállítás is megtekinthető.

Belépő: Teljes ár: 1.200 Ft/fő; nyugdíjas: 600 Ft/fő. + az esetleges tárlatvezetési díj

A kastély megtekintése után Hajós másik nevezetességét, a Pincefalut keressük fel.

Magyarország legnagyobb pincefaluja a dél-alföldi régióban található, Hajós mellett. A Hajósi Pincefalu a népi építészet páratlan ékköve. Az Európában egyedülálló, dimbes-dombos pincefalu 24 kacskaringós utcából és mintegy 1200 pincéből áll.

A hajósi pincék jellegzetes borai a fehérek közül a chardonnay és a cserszegi fűszeres, a vörösök közül pedig a cabernet sauvignon, a kékfrankos és a kadarka. A hajósi borvidék talaja szerkezetében megegyezik az innen nem messze fekvő szekszárdi borvidék talajával. Ha időnkbe belefér, beiktathatunk egy rövid borkóstolást is.

Folytatva utunkat, következő programunk Bugacpusztán a Pásztormúzeum megtekintése lesz.Ide a tervek szerint lovaskocsival megyünk el.

1975-ben épült meg Kerényi József - a szárazmalmokat idéző - terve alapján a Bugaci Pásztormúzeum, mely azóta is a nemzeti park leglátogatottabb kiállító egysége. A nomád pásztorélet hagyományos eszközeit a kiskun-félegyházi Kiskun Múzeum kölcsönözte. A kör alakú bemutató tér közepén álló címerfa a legelőterület jelzésére szolgált. Mellette az egyetlen épen maradt eleséges taliga látható. A tárlókban fából, csontból, bőrből, illetve fémből készült használati tárgyak, népi hangszerek láthatók. A kontyos kunyhó köré félkörívben elhelyezett enteriőr a pásztorszállások hangulatát idézi. A diorámákban a bugaci puszta és a homoki erdők élővilága elevenedik meg. A múzeum anyagából kitekintve a pusztai táj panorámája tárul elénk, természetes hátteret adva a kiállítás anyagának.

Belépő: Teljes ár: 1.700 Ft/fő; nyugdíjas: 1.200 ft/fő. Mindkét esetben a belépő ára kocsikázással együtt értendő, a Karikás csárdától.

A bugaci program után elhagyjuk a puszta vidékét és Tiszaalpárra megyünk, ahol az Árpád-kori falut nézzük meg.

A Tiszaalpáron a Millennium alkalmából felépített Árpád-kori falurekonstrukció a környéken folyó ásatások során előkerült településszerkezetet jeleníti meg.

Fakultatív sétát lehet tenni a 300 méter hosszú Várdomb tanösvényen, melynek során ismertető táblák mutatják be az egykor a Vatya-kultúra népe által épített földvár maradványait.

Innen a Homokhátság valamint a Tisza-völgy találkozásánál lévő Lakitelek-Tőserdőbe megyünk. Ez a terület is a Kiskunsági Nemzeti Park része, - azonban a vidék a Tisza jellegzetes ártéri jellemzőit viseli magán, - a Tisza innen 3 km-re van.

Lakitelek egyik különleges nevezetessége a Népfőiskola, ahol megnézzük a maga nemében egyedülálló Emigrációs Gyűjteményt.
Szükségünk van történelmünk megismerésére, mert csak úgy vagyunk képesek sorsunkat alakítani, ha tisztában vagyunk a közelmúlt valódi történetével. Gyűjteményünk kezdetektől fogva a fent megfogalmazott gondolat jegyében formálódik. Az összegyűjtött írásos és tárgyi dokumentumokon keresztül megmutatjuk érdeklődő látogatóinknak az emigráció több évtizedes küzdelmét. A gyűjtemény elsődleges célja továbbra is, a már meglévő kapcsolatok fenntartása és újak keresése, annak érdekében, hogy a magyar emigráció munkája, történetének minden láncszeme gazdagítsa a magyar történelmi korok eseményeit. Az emigráció küzdelmes, embert próbáló munkája tárgyi bizonyítékainak gyűjtése ugyanolyan fontos, mint a kezdetekkor.Gyűjteményünket ez évben is sokan felkeresték, továbbra is biztos pont az adományozóknak, az adományok fennmaradásának. Könyvtári állományunk fokozatosan bővül, folyóirat állományunk, a ma is megjelenő lapok közül 24 féle rendszeresen érkező kiadvánnyal gyarapodott, mellette továbbra is érkeznek évekkel, évtizedekkel korábban kiadott sajtóorgánumok és egyéb emigrációs dokumentumok. Az írott dokumentumokon túl video-filmekkel és hangkazettákkal is gyarapodik a gyűjtemény, melyek magyar ünnepi események, évfordulós megemlékezések, előadások közvetítői.

Tőserdő közkedvelt kirándulóhely, melynek nevezets látnivalója a kastély, ami napjainkban szállóként működik. A Holt Tisza partján, csendes, nyugodt erdei környezetben, háborítatlan „őserdő” közepén várja vendégeit a patinás vendégház.

A kastélyt kívülről tujuk megnézni, - tehetünk egy rövid sétát a romantikus Holt-Tisza partján.

Túránk itt véget ér, elindulunk hazafelé. Tervezett érkezés Bp Széna-térre az esti órákban.

Utazás mikrobusszal.

A programról részletesebb leírás honlapomon olvasható
2018-08-11in1704549
Túra

Impresszum

Adatvédelem

Ajándéklista

Gombázó

Műszaki webshopTúraprogramok
Fórum
Elérhetőségeink
Hírek
Saját adataid
Először vagy itt?
T A G S Á G
Támogatói SMS
Tartalomjegyzék
Gyakori kérdések
BLOG tartalomjegyzék
Statisztika
RSS/XML
E-mail
Webmestereknek
Hasznos linkek
Linkajánló
Tudnivalók a Fórumról
Fórum Moderálása
Logós pólók, kitűzők
Irodalmi Páholy
Felhasználók adatai
Idézeteink
Arcképcsarnok
Avatarjaink
Külső fotók
Tűzgyújtási tilalom
Szállásajánló
Tájegységek
Cikkek
Sütünk-főzünk
Gyermekprogramok
Bringásoknak
Letölthető anyagok
Kalória égetés
Lábbelik
Turista öltözet
Turista étkek
Túra után
Szabad tűzön...
Gombákról
Veszélyes növények
Fafajtákról
Lavinafokozatok
Túravezetők/Admin
Saját túrák stat.
Linkek túravezetőknek
Túravezetők figyelmébe
Túrák tervezése
Túra nehézségi fokozata
Autós kalkulátor
privát cset

látogató