3.80.128.196
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20190426022001_tavasz.jpg
0
4
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Ervin nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2018.09.15 - Túra a Bográcshoz: Verőce-Királyrét

Annak örömére, hogy idén 10 éve kezdtem nyílt túrákat vezetni, egy bográcsozást, közös pikniket rendezek régi és új, volt és leendő túratársaimnak, Királyrétre. Hogy meghozzam az étvágyatok hozzá, a bográcshoz vezető túrát találtam ki.

Túravezető:
Fdorka
Indulás:
2018.09.15 06.45 (szombat)
Tájegység:
Börzsöny
Táv:
18 km
Szintemelkedés:
690 m
Középhosszú túra (15-35 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túratömegközlekedéssel
Kutyabarátok jelentkezését várja a Túravezető (esetleg kutyástól)
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Biztosra jelentkeztem:
Tünde61

A programhoz nincs semmilyen ár feltüntetve! Ez vagy azt jelenti, hogy mindenről önállóan kell gondoskodnod (odajutás, esetleges szállás, stb.) vagy azt, hogy a program semennyi pénzbefektetést nem igényel. Érdeklődj a túravezetőnél!

Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
A program rövid leírása:
Annak örömére, hogy idén 10 éve kezdtem nyílt túrákat vezetni, egy bográcsozást, közös pikniket rendezek régi és új, volt és leendő túratársaimnak, Királyrétre. Hogy meghozzam az étvágyatok hozzá, a bográcshoz vezető túrát találtam ki.

Útvonal: Verőce - Borbély-hegy (kilátás) - Magyarkút, Kocsma a Pipáshoz - Magas-hegy - Kő-hegy (kilátás) - Les-völgy - Hegypó-árok - Királyrét

Verőcéről indulunk, ahonnan felkaptatunk a Borbély-hegyre, hogy rápillantsunk a Dunakanyarra. Innen leereszkedünk Magyarkútra, ahol a Kocsma a Pipáshoz nevű intézményben csillapíthatjuk a szomjunkat (éhséget nem, azt csak majd Királyréten a bográcsnál).

A pihenő után újabb emelkedővel egy másik dombot mászunk meg, a 337 m „magas” Magas-hegyet, majd folytatjuk utunkat a 387 m magas Kő-hegyre, melynek oldalából ismét szép kilátásunk nyílik majd a Börzsöny vonulataira. És ha szerencsénk van, talán bőgő szarvasokat is hallhatunk már.
Miután kinéztük a szemünket, leereszkedünk a Les-völgybe, majd a piros sáv jelzésen Királyrétnek vesszük az irányt és sietünk a bográcshoz.

Királyrétnél még gyorsan megmásszuk a Vár-hegyet, melyen nevével ellentétben vár nem, csak a bronzkorban kisebb magaslati telep állt. Erődítést a XII-XIII. században építettek ide.

Királyrét a középkorban a királyok kedvelt vadászhelye volt. A Vár-hegy tövében kis tó tükre csillog. A tó partján egykor Mátyás király nejének, Beatrix királynénak fürdőhelye volt. Évszázadokkal később a rétre építette fel kastélyát Sierstoff gróf, melyben ma kastélyszálló található.
http://www.varbarat.hu/varak/kiralyret_varhegy.html

Királyrétre érkezve segítünk a bográcsgulyás (és lecsó) mielőbbi elkészültében.

Túra vége Királyréten 15 órakor a bográcsnál.
Vissza Királyrétről a bográcsozás végén.

A túrára nem szükséges jelentkezni, azonban a bográcsozásra igen. A bográcsozásról bővebb infót itt találtok: http://www.setafika.hu/new/index.php?tura=program&turafilenev=2018-09-15in1704990
2018-09-15in1706026
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com