34.207.78.157
nyar
f8f598
335310
fcfbdc
dizajn/fejleckepek/hatter_20190616082001_nyar.jpg
0
4
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Jusztin nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2018.10.20 - Kastélyok, kúriák Pest és Nógrád megyében

Egy látványos, érdekes külön buszos túrát ajánlok ezen a késő őszi napon, melynek során kastélyokat, és emlékházakat keresünk fel.

Túravezető:
Csikarbarni
Indulás:
2018.10.20 07.45 (szombat)
Tájegység:
Pest és Nógrád megye
Táv:
Menet közben kialakul...
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Városnézésvárosnézés, arborétum, sétafikaEgynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túrabérelt busszal
Fotós túra
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Teljes útiköltség:
6500 Ft
A költségekről:
Belépők a helyszínen külön fizetendők
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
A program rövid leírása:
A PROGRAMRA ELŐRE FEL KELL IRATKOZNI

Pest és Nógrád megyében igen sok látványos, szép kastély található, legtöbbjük környezete és parkja is megtekintésre érdemes. Ezen a túrán egy Pest megyei és két Nógrád megyei kastélyt keresünk fel, valamint két emlékház kúriát is útba ejtünk, de a tervek szerint lesznek más érdekes látnivalók is.

Az első kastély ahol megállunk a Pest megyei TÓALMÁSON az ANDRÁSSY-KASTÉLY lesz.Az egyik legszebb kastélyunk festői parkjában teszünk sétát, - ha lehet belülről is megnézzük.

Tóalmásról Nógrád megyébe megyünk, ahol két kastélyt keresünk fel.

ACSAÚJLAK nevezetessége a gyönyörűen felújított PRÓNAY KASTÉLY. Bejárjuk termeit, szobáit, a tervek szerint tárlatvezetéssel. Rövid sétát tehetünk a parkban is.

BERCEL falujában több kastély és kúria is van, ezek közül a legnevezetesebb a KÁLLAY KASTÉLY, mely ma kastélyszálló és konferencia központ. ha sikerül, belülről is megnézzük a szép kastélyt, valamint sétát teszünk a parkjában is.

Továbbhaladva egy kicsi faluban állunk meg. BECSKE nevezetessége Magyarország harmadik, nyilvánosan látogatható és egyben legkisebb buddhista SZTÚPÁJA. A dombtetőn álló sztúpához rövid sétával mehetünk fel.

CSERHÁTSURÁNY látnivalója az Árpád-kori, a XIV szd-ból származó katolikus templom. Megnézzük a templomot, majd folytatva utunkat két emlékház megtekintése következik.

MOHORÁN a TOLNAY KLÁRI EMLÉKHÁZAT tekintjük meg. Az emlékkiállítás a Művésznő életútját bemutató fényképekből, személyes használati tárgyakból, családi ereklyékből, nagy szinházi előadásokat idéző kosztümökből áll. A nagy magyar író Mikszáth Kálmán a "jó palóc" erősen kötődött a nógrádi vidékhez. Két nevezetes emlékház található itt vele kapcsolatban, az egyik itt Mohorán a MAUKS ILONA EMLÉKHÁZ, melyet megnézünk. A mohorai születésű Mauks Ilonát Mikszáth Kálmán feleségeként ismerjük, - a kiállításon mind a két család életéből láthatunk relikviákat.

Innen túránk utolsó helyszínére megyünk. HORPÁCSON van MIKSZÁTH KÁLMÁN EMLÉKHÁZA, melyet szeretnénk megnézni. Ez hazánk egyetlen Mikszáth múzeuma, melyet nemrégen szépen felújítva adtak át a nagyközönségnek. Mivel a kiállítás hivatalosan csak 14 óráig van nyitva, megtekintése feltételes, - remélhetőleg ki tudjuk a délutáni órákban is nyittatni.

Programunk itt véget ér, indulunk haza, érkezés a Széna-térre a késő délutáni, kora esti órákban.

Utazás mikrobusszal.
2018-10-20in1706551
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com