3.234.241.200
nyar
f8f598
335310
fcfbdc
dizajn/fejleckepek/hatter_20200710052002_nyar.jpg
0
2
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Amália nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2019.05.11 - Halimba

Ismerkedünk Halimbával.

Túravezető:
Borostyanfa
Indulás:
2019.05.11 06.30 (szombat)
Tájegység:
Dunántúl
Táv:
Menet közben kialakul...
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Városnézésvárosnézés, arborétum, sétafikaEgynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túratömegközlekedéssel
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Teljes útiköltség:
7000 Ft
Összes egyéb költség:
500 Ft
A költségekről:
Belépő
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
A népligeti Volán pályaudvaron, a Veszrém felé közlekedő busz állásánál 6.30-kor.
A program rövid leírása:
2019.05.11 - HalimbaHalimba

Egy különös dunántúli települést, Halimbát látogatjunk meg, amelynek termékei a patikákból ismertek, a védett, Halimbárium Gyógyteák néven, és ha teszünk egy kiadós sétát színpompás, füvészkertben, akkor gyógytea kóstolóban is lesz részünk. A néhai gyógyfüves esperes, Dr. Szalai Miklós 1949 és 1973 között a Jávorka-Csapodi féle növényhatározó alapján tudományos alapossággal feltérképezte a terület gyógyfüveit. Munkáját neves hazai szakemberek gondosan ellenőrizték. Ennek során derült ki a községet körülvevő dombos terület egészen különleges biodiverzitása, elképesztő változatossága és a helyi növényekben rejlő számtalan gyógyászati lehetőség. Az esperes tudományos források hosszú sorát tanulmányozta, és az így szerzett tudásának a komoly haszna a háború után mutatkozott meg, amikor sem orvos, sem gyógyszer nem áll hosszú évekig a betegek rendelkezésére. Az esperes saját receptúrái alapján készült teakeverékei megbízhatónak bizonyultak a kisebb bajokra: derékfájásukra, ízületi betegségükre, gyomor- és epepanaszaikra. A hamarosan kuruzslással vádolt esperesnél vizsgálatot kezdtek, aminek az lett a csattanós vége, hogy az esperes gyógyteája meggyógyította a vizsgálatot végző professzor gyomorfekélyét. Az esperes zaklatása azonban még sokáig folytatódott, ám néhai lakóházának és gyógynövényes kertjének mai elnevezése napjainkban már Dr. Szalai Miklós Gyógynövény Tankert és Oktatóközpont, ami mindent megmond. Az emlékházzá és múzeummá avatott lakóházában több doboznyi olyan levél is látható, amelyben gyógyult betegek hálálkodnak az esperesnek.
Az idővel védetté nyilvánított gyógyteák gyártását és patikai árusítását utóbb több kis cég is átvette. Belépő: vezetéssel és gyógytea kóstolóval 500 Ft.
A község kimagaslik a fúvottüveg gyár kéménye. A gyárat szintén szakszerű vezetés mellett tekintjük meg. Végezetül a csodaszép szabadidő parknál és annak különleges geológiai látnivalóinál teszünk egy sétát a település határában. A környék kőzettani jellegzetességei jelentősen hozzá járultak a különféle helyi gyógynövények különleges, gyógyhatású jellemzőihez.

Táv.: menet közben kialakul
Szint: menet közben kialakul
Költség: 7.000 Ft

Sipos Gyula
Kapcsolódő linkek:
2019-05-11in7711430
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com