3.227.252.66
mikulas
fc835e
7e1105
fcede8
dizajn/fejleckepek/hatter_20191205081503_mikulas.jpg
0
5
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Vilma nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2019.08.14 - „Huzella Kert” helyett Félegyházi tavak

Gödi kirándulás helyett Félegyházi tavakat tekintjük meg.

Túravezető:
Borostyanfa
Indulás:
2019.08.14 09.00 (szerda)
Tájegység:
Félegyházi tavak
Táv:
Menet közben kialakul...
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Rövid séta (1-6 Km)városnézés, arborétum, sétafikaEgynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túratömegközlekedéssel
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Összes egyéb költség:
250 Ft
A költségekről:
Belépő
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Nyugati pályaudvaron, az 5. sz. vágánynál 9.00-kor.
A program rövid leírása:
2019.08.14 - „Huzella Kert” helyett Félegyházi tavakArany János kertje - „Huzella Kert”

(a Huzella-kert bizonytalan ideig zárva tart, amíg kilövik a kertben kódorgó veszett rókát. Ezért a szerdai (holnapi) túránk útvonala megváltozott, és a Félegyházi tavakat látogatjuk meg. Találkozó a Nyugati pu-ban a jelzett időpontban.)

A kiegyezés után Gödön a hazatért Nemeskéri Kiss Miklós honvéd ezredes alakított ki frissren vásárolt birtokán belterjes mezőgazdaságot, állattenyésztést, valamint tejfeldolgozó- és szeszipart. Utóbb parcellázott is, és ez megrajzolta a mai város határait. 1890-től a legmódósabb budapesti polgárok gyönyörű, angolpark jellegű arborétumaikon villáikat, nyaralóikat építettek. Ettől kezdve Göd jelentősége rohamosan növekedett, és a XX. század elején és a két világháború között felkapott nyaralóhelyként volt nyilvántartva. Számos híres művésznek és tudósnak volt hamarosan nyaralóhelye a Duna partján, így például Arany Jánosnak is.
Alsógödön villát még 1846-ban építtetett Arany László, a költő fia. Huzella Elek - Huzella Tivadar édesapja - vásárolta meg a területet Arany Jánostól. Huzella Tivadar (Nagyvárad, 1886-1950) nemzetközi hírű orvos, biológus, szövettankutató, rákkutató volt. Utolsó éveit betegen, elszigetelődve élte Alsógödön, és az általa alapított Gödi Biológiai Állomás területén temették el.
A család 1951-ben az alsógödi Biológiai Kutatóállomást a budapesti ELTE-nek adományozta, kutatási célokra. 1959-ben felépült az MTA Duna-kutató állomás, mely azóta is itt működik. Ennek során a terület az ELTE Füvészkert (Budapest) szerves részeként, telephelyeként, „Huzella Kert” természetvédelmi és öko- turisztikai állomásként működik.
A Huzella Kert a Duna nyugati oldalán terül el, és ártéri galériaerdő szegélyezi. A főként örökzöldeket tartalmazó gyűjtemény a domborzatot követő ligetes szerkezetben helyezkedik el. A növényfoltok gazdag madár- és rovarvilágnak kínál változatos élőhelyet. A kertben források és lépcsőzetes mederben kialakított tórendszer található. A korabeli állapotokhoz képest a kert területe (Arany János birtoka) jelentősen zsugorodott. A Huzella család síremléke (amely a kertben található) 2005 óta a Nemzeti Kegyeleti Bizottság döntése alapján része a Nemzeti Sírkertnek.
A belépő egységesen 250 Ft.

Táv: menet közben kialakul
Szint: menet közben kialakul
Sipos Gyula
Kapcsolódő linkek:
2019-08-14in7713201
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com