Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel
Ha van Irén nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!
Hozzávalók (4 fő részére):
- 6 tojásfehérje kb 25 dkg
- 15 dkg dió
- 10 dkg rétesliszt
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg étcsokoládé
- 1/2 citrom reszelt héja
- 18 dkg porcukor
- 2 dkg cukrozott narancshéj
- 1 csipet só
- ½ dl rum
- Szilikonos sütőpapír a sütőformák bélelésére, így megspórolhatjuk a formák mosogatását
Elkészítés:
Két kisebb méretű püspökkenyér formához
A linzertészták készítésekor csak a tojások sárgáját használjuk fel, s a fehérje megmarad, célszerű lefagyasztani műanyag dobozban. Felhasználáskor lemérjük, egy tojásfehérje kb.4 dkg. Az alaprecept 6 tojásfehérje mennyiséggel készül, ami 24-25 dkg.
a fagyasztóból a felhasználás előtti napon kivesszük tojásfehérjét és a hűtőszekrényben hagyjuk felengedni,
• kimérjük a hozzávaló mennyiségeket
• a diót durvára vágjuk
• a csokoládét kis darabokra vágjuk
• a cukrozott narancshéjat apróra vágjuk
• a mazsolát megmossuk és rumba áztatjuk, majd leszűrjük, a visszamaradt rumot is beletehetjük a masszába a többi hozzávalóval együtt.
• a citromot forró vízzel alaposan megmossuk, héját lereszeljük.
• a sütőformákat sütőpapírral kibéleljük
• a sütőt előmelegítjük.
A keverőtálba öntjük a felengedett tojásfehérjét beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a csipet sót és robotgéppel kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a diót, lisztet, csokit, mazsolát, reszelt citromhéjat lyukas keverőkanállal lazán beleforgatjuk, (nem robotgéppel, mert az összetörné a habot!). Majd a sütőformákba simítjuk.
Előmelegített sütőbe tesszük, majd 10 perc múltán közepes hőmérsékleten sütjük további 30-35 percig, (tűpróba a tepsi középső részén). Közben ellenőrizzük, s ha erősebben sülne, egy sütőpapírral letakarva süssük tovább. Csak másnap szeleteljük fel, ha meg bírjuk állni.
Két kisebb méretű püspökkenyér formához
A linzertészták készítésekor csak a tojások sárgáját használjuk fel, s a fehérje megmarad, célszerű lefagyasztani műanyag dobozban. Felhasználáskor lemérjük, egy tojásfehérje kb.4 dkg. Az alaprecept 6 tojásfehérje mennyiséggel készül, ami 24-25 dkg.
a fagyasztóból a felhasználás előtti napon kivesszük tojásfehérjét és a hűtőszekrényben hagyjuk felengedni,
• kimérjük a hozzávaló mennyiségeket
• a diót durvára vágjuk
• a csokoládét kis darabokra vágjuk
• a cukrozott narancshéjat apróra vágjuk
• a mazsolát megmossuk és rumba áztatjuk, majd leszűrjük, a visszamaradt rumot is beletehetjük a masszába a többi hozzávalóval együtt.
• a citromot forró vízzel alaposan megmossuk, héját lereszeljük.
• a sütőformákat sütőpapírral kibéleljük
• a sütőt előmelegítjük.
A keverőtálba öntjük a felengedett tojásfehérjét beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a csipet sót és robotgéppel kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a diót, lisztet, csokit, mazsolát, reszelt citromhéjat lyukas keverőkanállal lazán beleforgatjuk, (nem robotgéppel, mert az összetörné a habot!). Majd a sütőformákba simítjuk.
Előmelegített sütőbe tesszük, majd 10 perc múltán közepes hőmérsékleten sütjük további 30-35 percig, (tűpróba a tepsi középső részén). Közben ellenőrizzük, s ha erősebben sülne, egy sütőpapírral letakarva süssük tovább. Csak másnap szeleteljük fel, ha meg bírjuk állni.
Elkészítés ideje:
1 1/2 óra
Elkészítés szintje: Nehéz elkészíteni, teljesen kezdők inkább másba fogjanak
Elkészítés szintje: Nehéz elkészíteni, teljesen kezdők inkább másba fogjanak
Jó étvágyat!
[Vissza az étellistához]