3.15.156.140
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
17
nincs
sutes_fozes

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van György nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Bernipásztor

Szerelmes dervis csókja

Hozzávalók (6 fő részére):
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • porcukor
  • tejföl (szükség esetén)
  • Töltelékhez: 30 dkg magozott datolya
  • 1,5 dl (frissen facsart) narancslé
  • 1/2 tk szerecsendió
  • 1 zöld kardamom
  • 1 tk kewra víz - ízlés szerint lehet több is (csavarpálma virág vize- helyette rózsavíz is használható!)
Elkészítés:


A hideg vajat összemorzsoljuk a liszt, sütőpor, a fűszerek és a porcukor keverékével. Beleütjük a tojássárgáját, összedolgozzuk. Ha a tészta nem áll össze kellőképpen, adhatunk hozzá egy kevés tejfölt. Hűtőbe tesszük.
Vágjuk össze durva darabokra a datolyát. Tegyük lábasba, adjuk hozzá az összes maradék hozzávalót, és közepes lángon kevergetve, kb. 10 perc alatt sűrítsük jó lekvár sűrűségűre. Majd hagyjuk kicsit kihűlni, de ne teljesen, hogy ne álljon össze. Próbáljuk meg kihalászni belőle a kardamomot. (Természetesen a kardamom vagy a rózsavíz kihagyható, de a használatuktól ne féljünk. A rózsavíznek fogjuk még érezni az illatát főzés közben, de aztán csendben elpárolog, és az íze sem lesz erős. Épp csak egy felhang a többi mellett. Érdemes kipróbálni.)
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és kezdjünk el jó diónyi darabokat tépkedni belőle. Formázzuk gombócokká, majd a hüvelykujjunkkal nyomjunk tág mélyedést a közepébe. Ezt töltsük meg a lekvárral, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ez nagyjából 30 darabot ad ki.
Előmelegített sütőben, alul-felül álláson, 180 fokon süssük, amíg szépen pirulni nem kezd (nagyjából fél óra). Ne süssük túl, nem áll jól neki. :-)
Mézzel megcsurgatva tálaljuk.

Nekem mindig kimarad egy jó adag datolyás töltelék - ebből általában összejön mindig 1 üveg lekvár. :-)

Elkészítés ideje: 1-1 1/2 óra
Elkészítés szintje: Közepesen könnyű elkészíteni - kis gyakorlatot igényel

Jó étvágyat!


[Vissza az étellistához]
gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei