Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Sára nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

54.234.45.10
tel
b2f2f0
234875
e5fafa
dizajn/fejleckepek/hatter_20180119075002_tel.jpg
0
5
nincs
sutes_fozes
Túramottónk: „Időnk van, lábunk van, miért ne gyalogoljunk?”
Bernipásztor

Szerelmes dervis csókja

Hozzávalók (6 fő részére):
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • porcukor
  • tejföl (szükség esetén)
  • Töltelékhez: 30 dkg magozott datolya
  • 1,5 dl (frissen facsart) narancslé
  • 1/2 tk szerecsendió
  • 1 zöld kardamom
  • 1 tk kewra víz - ízlés szerint lehet több is (csavarpálma virág vize- helyette rózsavíz is használható!)
Elkészítés:


A hideg vajat összemorzsoljuk a liszt, sütőpor, a fűszerek és a porcukor keverékével. Beleütjük a tojássárgáját, összedolgozzuk. Ha a tészta nem áll össze kellőképpen, adhatunk hozzá egy kevés tejfölt. Hűtőbe tesszük.
Vágjuk össze durva darabokra a datolyát. Tegyük lábasba, adjuk hozzá az összes maradék hozzávalót, és közepes lángon kevergetve, kb. 10 perc alatt sűrítsük jó lekvár sűrűségűre. Majd hagyjuk kicsit kihűlni, de ne teljesen, hogy ne álljon össze. Próbáljuk meg kihalászni belőle a kardamomot. (Természetesen a kardamom vagy a rózsavíz kihagyható, de a használatuktól ne féljünk. A rózsavíznek fogjuk még érezni az illatát főzés közben, de aztán csendben elpárolog, és az íze sem lesz erős. Épp csak egy felhang a többi mellett. Érdemes kipróbálni.)
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és kezdjünk el jó diónyi darabokat tépkedni belőle. Formázzuk gombócokká, majd a hüvelykujjunkkal nyomjunk tág mélyedést a közepébe. Ezt töltsük meg a lekvárral, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ez nagyjából 30 darabot ad ki.
Előmelegített sütőben, alul-felül álláson, 180 fokon süssük, amíg szépen pirulni nem kezd (nagyjából fél óra). Ne süssük túl, nem áll jól neki. :-)
Mézzel megcsurgatva tálaljuk.

Nekem mindig kimarad egy jó adag datolyás töltelék - ebből általában összejön mindig 1 üveg lekvár. :-)

Elkészítés ideje: 1-1 1/2 óra
Elkészítés szintje: Közepesen könnyű elkészíteni - kis gyakorlatot igényel

Jó étvágyat!


[Vissza az étellistához]
Túra

Impresszum

Ajándéklista

Gombázó

Műszaki webshop



Túraprogramok
Fórum
Elérhetőségeink
Hírek
Saját adataid
Először vagy itt?
T A G S Á G
Támogatói SMS
Tartalomjegyzék
Gyakori kérdések
BLOG tartalomjegyzék
Statisztika
RSS/XML
E-mail
Webmestereknek
Hasznos linkek
Linkajánló
Tudnivalók a Fórumról
Fórum Moderálása
Logós pólók, kitűzők
Irodalmi Páholy
Felhasználók adatai
Idézeteink
Arcképcsarnok
Avatarjaink
Külső fotók
Tűzgyújtási tilalom
Szállásajánló
Tájegységek
Cikkek
Sütünk-főzünk
Gyermekprogramok
Bringásoknak
Letölthető anyagok
Kalória égetés
Lábbelik
Turista öltözet
Turista étkek
Túra után
Szabad tűzön...
Gombákról
Veszélyes növények
Fafajtákról
Lavinafokozatok
Túravezetők/Admin
Saját túrák stat.
Linkek túravezetőknek
Túravezetők figyelmébe
Túrák tervezése
Túra nehézségi fokozata
Autós kalkulátor
privát cset

látogató