44.192.44.30
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
2
nincs
tuuraikonok_magyaraazata

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Valter nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Túraikonok magyarázata

Túrák típusai (a rendezés a Sétafika.hu oldalaira igaz):

Vízi túra (kajak, csónak, kenu vagy bármely más vízi alkalmatosság)

Normál kerékpár kirándulás, túra. A lényeg, hogy nagyon komoly felkészülés nélkül is teljesíthető)

Extrém kerékpár túra (Komolyabb felkészülést, jó erőnlétet igényel)

Rövid séta (1-6 Km: Akár edzőcipőben vagy más egyszerű, de kényelmes lábbeliben is el lehet rá indulni. Nem kell élelmet vinni, csak minimális folyadékot)

Rövid túra (6-18 Km: Nem kell különösebb túrás előélet, ha van egy jó edzőcipőd - megfelelő időjárás mellett - akár azzal is nekiindulhatsz. Ennivalót kell vinni, mert meg fogsz éhezni, innivaló feltétlenül szükséges)

Középhosszú túra (15-35 Km: Ha nem túráztál még, célszerű előtte kipróbálni magad egy rövidebb túrán. Lehetőleg túrabakancsba gyere, főleg latyakos időben. Ennivalót, innivalót mindenképp hozz magaddal, mert kelleni fog! )

Hosszú vagy több napon át tartó, megterhelő túra (Nem azonos a több napos, de könnyebb túrákkal. Itt vagy egyszerre teszel meg nagyon nagy távot vagy több nap, de minden nap jócskán kigyalogolod magad, pihenőnap nélkül. Bakancs kötelező! Ételt, italt vinned kell, de érdemes előtte egyeztetni a túravezetővel, hogy mire lesz szükség még!)

Extrém túra (Valamiért különösen nagy igénybevételt jelentő túra. Kezdőként semmiképp se indulj el ilyenre. Indulás előtt egyeztess a túravezetővel felszelés ügyben. Igen jó erőnlét szükséges hozzá!)

Teljesítménytúra (Olyan túra, ahol nem csak a távra, hanem a sebességre is figyelned kell. Jó állóképességet igényel. A cucc, amit viszel lehetőleg minnél könnyebb legyen, hogy tudj haladni. Itt is nagyon fontos a jó bakancs, cipő!)

Kombinált túra (Többféle túraelemet elegyítő túra /pl. kerékpár-evezős v gyalog-kerékpár túra/. Általában izgalmas szokott lenni, érdemes kipróbálni! A nehezebb leszervezhetőség miatt sajnos ritka.)

Kúl-túra (Nem igazi túra, inkább csak közös kiruccanás valahova: színházi bemutatóra, koncertre, kiállításra, stb...)

Túrák időbeni hossz jelölése (a rendezés a Sétafika.hu oldalaira igaz):

Egyszerű egynapos túra. Általában reggel megyünk, délután, este hazaérkezünk. Közeli célpontok esetén ez a legolcsóbb megoldás.

Kétnapos túra. Távolabbi célpontok esetén kézenfekvő. Általában egy nagyobb és egy kisebb túrát kapcsolunk össze vagy túrát városnézéssel, helyi látnivalók megtekintésével. A szállás miatt valamivel drágább, mint az egynapos

Többnapos túra. Hosszú útvonalak bejárásakor vagy távoli célpontok esetén jó megoldás. Általában pihenőnapok közbeiktatásával több nagyobb túra - csillagtúra - egy kiindulási pontról, de előfordulhat folyamatosan változó szállás is. A szállás miatt arányosan drágább a többi túránál és rá kell számolni az étkezésre is. Ennek ellenére általában felejthetetlen élményt biztosít. Csak akkor vállalkozz rá, ha elég magas a toleranciaszinted, mert a teljes idő alatt ki kell bírnod a túratársaidat. Ha nem tudsz alkalmazkodni, akkor előbb rövidebb, egy-két napos túrákon gyúrjál rá lelkileg

Túrák nehézségi jelölése (A rendezés a Sétafika.hu oldalaira igaz és sajnos vízitúrákra nincs még pontosan bekalibrálva. Vízitúráknál az ikon egy egyszerű viszonyítási alapot ad):

Gyalog: Sík, jól járható út
Kerékpárral: Sík, jól járható aszfaltút, nagyon gyenge forgalommal

Gyalog: Enyhe emelkedõkkel tarkított, de jól járható túraútvonal
Kerékpárral: Enyhe emelkedõkkel tarkított, de jól járható túraútvonal vagy sík, de kissé rosszabb minőségű út

Gyalog: Húzósabb emelkedõkkel teli vagy nehezebben járható utak, ösvények
Kerékpárral: Egy-egy húzósabb emelkedõvel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható földút, ösvény

Gyalog: IV. Extrémnek nevezhetõ meredek mászások (nem sziklamászás szintû), nagyon rossz útviszonyok
Kerékpárral: Sok-sok erős emelkedő-lejtő közepesnél rosszabb útminőség mellett, vagy közepes emelkedőkkel tarkított, ám  nagyon rossz útviszonyok

Gyalog: Extrém útvonalak, speciális tudást, felszerelést igénylő utak
Kerékpárral: Extrém nehéz útvonalak, speciális tudást, felszerelést igénylő utak, veszélyesen intenzív emelkedők, lejtők, görgeteg

Egyéb jelek, szimbólumok a túraprogramoknál, amelyek további információval gazdagítják a leírást:

A túra csak világosban, napközben lesz (ha ezt nem jelöljük, akkor értelemszerűen ezt jelenti)

A túra folyamán végig sötétben haladtok (éjszakai túra). Ilyenkor külön figyelmeztetés nélkül kötelező lámpát vinni, még akkor is, ha erre a Túravezető nem hívja fel külön a figyelmet!

Napszak tekintetében vegyes túra, vagyis a program egy részét világosban, a másikat sötétben hajtod végre. Mindenképp célszerű az éjszakai túrákhoz hasonlóan felkészülni rá.

A túra OKT szakaszt érint (vagyis legalább két bélyegzőhelyet és a közte lévő K túrajelzésű turistautat). Ez nem azt jelenti, hogy a túra kötelezően végig a Kék jelzésen halad!

A túra valamilyen egyéb jelvényszerző túramozgalom által preferált útvonalon halad egy szakaszon (nem kell kötelezően végig az adott útvonalon haladnia, de kötött útvonal esetén érintenie kell két bélyegzőhelyet és a köztük lévő adott szakaszt, kötetlen útvonal esetén pedig legalább egy ellenőrzőpontot, bélyegzőhelyet!

A túra a gaocaching.hu oldalon közzétett geoládák valamelyikét érinti (a túraprogramban általában jelölik is a túravezetők, hogy melyiket)

gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei