35.172.165.64
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
3
nincs
tuuravezetoxeknek

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Vilma nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Kedves leendő vagy jelenlegi túratársunk!

A Sétafika.hu oldal nem más, mint egy olyan felület, ahol érdekes túrákat tervező emberek és túrázni kedvelők egymásra találhatnak. Az oldal célja, hogy különösebb programozási ismeretek nélkül is bárki meg tudja hirdetni kirándulásait, túráit az Interneten, s ezekre a túrákra rá is találjanak azok, akiket érdekel. Nem kell tehát megtanulni programozni, nem kell jól-rosszul megírt oldalakon szenvedni, mert itt minimális odafigyeléssel egyszerűen felrakható a túra minden adata áttekinthető, érthető és javítható formában. Ez nem azt jelenti persze, hogy a Túravezetőnek ne lehetne saját oldala is, ahol szintén megjelentetheti a túráit. Megoldható, hogy egy linkkel odavezesse az érdeklődőket és esetleg további képekkel, bővebb leírással még jobban meghozza a kedvet a túrához...

Ki lehet Túravezető?

Elvileg bárki, aki regisztrál a Sétafika.hu oldalán és elég kedvet, elszántságot érez ahhoz, hogy egy-két, de néha több tíz embert is elvezessen olyan tájakra, amelyeket erre érdemesnek tart. Ez persze némi felelősséget is jelent, hiszen - főleg távoli célpontok esetén - alaposan át kell gondolni mindent: az odautazástól kezdve magán a túraútvonalon át egészen a visszaútig. Fontos, hogy aki Túravezetőnek jelentkezik, ismerje a turistatérképet (kerékpáros-, vízi-térképeket amennyiben ilyen jellegű túrát szeretne indítani), legyen tisztába a betartandó szabályokkal és viszonylag jó szervező legyen. Emellett nem árt némi kommunikációs készség sem, hiszen a Sétafika.hu oldalon megjelenő túrák nyílt túrák (tehát ha külön nincs jelölve, hogy jelentkezni kell rá, akkor bárki ott lehet az indulási ponton) és nem árt, ha bármilyen vegyes társaság esetén sikerül jókedvű, tartalmas és élményekkel teli utat szervezni.

Hogyan lehetek Túravezető?

Mindenekelőtt fontos, hogy megadj telefonos elérhetőséget. Emellett fontos, hogy az e-mailcímed változása esetén frissítsd a Sétafika rendszerében is az e-mailcímedet, mivel a Sétafika levelezőrendszerével küldött e-mailokat fogadnod kell. Ez az Elérhetőségek rovatban látható lesz. Enélkül nem áll módunkban túravezetői státuszt adni, vagyis a publikus telefonszám hiánya vagy a levelezőrendszer tiltása sajnos kizáró ok (korábban ettől eltekintettünk, de mostanra így alakultak a dolgok)! A levelezőrendszernél természetesen nem kötelező a túrákról érkező hirleveleket fogadnod, de nem kérhetsz direkt elérést, azaz a neked szánt privát üzeneteknek át kell tudni menni.

A jobb oldali menüben találsz egy "Túravezető lennék!" menüpontot! Erre kattintva a rendszer végigvezet a Túravezetői státusz megszerzésének feltételein.

Túravezetői jogosultságok

2014 júliusától a Túravezetői státusz lehetősége mindenki eőtt megnyílt! Ennek megfelelően jogosultsági szinteket kellet létrehozni. Egyrészt a visszaélések elkerülése végett, másrészt azért, hogy jutalmazhatóvá váljon mindenki, aki munkájával segíti az oldalt.Szabályok

Nincs túl sok belőlük, de ezeket érdemes betartani, mert amennyiben azt tapasztaljuk, hogy akaratlagosan és direkt módon valamelyik Túravezető felrúgja ezeket, az minden külön magyarázat nélkül a regisztrációja törlését jelentheti. Tehát a szabályok:

- A sétafika.hu oldal non-profit jellegű vagyis az oldalra felhelyezett túrák megszervezéséért a túravezető (vagy annak cége) nem számolhat fel külön díjat. Amennyiben ilyen túrákat szeretne valaki megjelentetni az oldalon, semmi akadálya sincs, de ez onnantól nem fér bele az ingyenes kategóriába.
- A túra bekerülési költsége az útiköltségből, az esetleges szállás díjából és a várható belépők díjából adódik. Ezen felül nem számítható fel semmilyen költség. A Sétafika közösségének lehetőséget kell biztosítani arra, hogy ellenőrizhesse az árakat (a szállás elérhetőségeinek megadásával, az esetleges utaztató cég adatainak ismertetésével), mivel így elkerülhető a "bújtatott haszon".
- A sétafika oldalon megjelenő túrák nyílt túrák. Mit is jelent ez? Bárki részt vehet rajtuk, aki kedvet érez hozzá (a Túravezető a túra bejegyzésénél tehet utalást, hogy kikre számít elsősorban, így jelezheti, hogy milyen korosztálynak, milyen felkészültségű vagy érdeklődési körű embereket vár elsősorban; ez azonban csak ajánlás) . A Túravezető akkor kérhet kötelezően jelentkezést (telefonos, e-mailos, stb), ha ezt indokolja valami. Például a szállás férőhelyeinek korlátja, autóval történő utazás esetén a gépkocsik elosztása, stb.
- A sétafika oldalon megjelenő túrák leírásának tartalmaznia kell annyi minimum információt, ami alapján az érdeklődő minden további átkattintás nélkül részt tud venni a túrán. Szerepelnie kell tehát az indulás időpontjának, az indulás pontos helyének és minden egyéb olyan infónak, amely nélkül nem tud elindulni a túrázó az adott túrára. Nem elegendő tehát egy kihelyezett link! Természetesen semmi akadálya annak, hogy bővebb információk, részletesebb leírások kedvéért átkattinthasson valaki a Túravezető által ajánlott linkekre; ez megoldható "lásd. részletesebben itt, meg itt.." típusú beírással vagy a kapcsolodó linkekhez való beszúrással.
- Amennyiben valamiért elmarad a túra, a Túravezető kötelessége jelezni a többieknek a fórumon, esetleg üzenetben, illetve ha megvan a jelentkezett túrázók elérhetősége, akkor telefonon, e-mailben (nem elegendő a túra státuszát átállítani a túra előtti napon "ELMARAD"-ra). Bárkivel előfordulhat előre nem várt esemény (baleset, betegség, cigánygyerekek potyogása az égből) és ezt a többiek általában tolerálják is, ám ha az utolsó pillanatban egy Túravezető azért mondja le a programot ami nem tekinthető komoly indoknak ("nincs kedvem", "anyósom meglátogat és ott szeretnék lenni", "hirtelen vásárolnom kell") ...nos elgondolkodunk a komolyságán.
- FONTOS! A feltett túrán (ha nem kért a Túravezető visszajelzést a csatlakozási szándékról) a Túravezetőnek mindenképp ott kell lenni a túra indulási pontján az adott időben. Amennyiben 15 percen belül nincs érdeklődő, dönthet, hogy egyedül végigmegy-e az útvonalon, vagy hazamegy. Ha egy túráról minden utólagos indoklás nélkül távolmarad a szervező, akkor azonnal töröljük a Túravezetői jogosultságát, ahogy megkapjuk a visszajelzést.
- A Túravezető - értelemszerűen - csak a saját maga által szervezett túrákat rakhatja fel. Ez alól kivétel, ha valamely céggel, túracsapattal, stb. korábban erről egyeztet, ez esetben azonban itt is kötelező az ingyenes szervezés, illetve el kell helyezni az eredeti szervező nevét és linkjét a Túrakiírásban!
- A Túravezetői státuszt bárki kérhet, de ilyenkor kötelező megadni az adatlapon telefonos elérhetőséget, amely publikus. Fontos, hogy csak akkor kérje bárki a Túravezetői státuszt, amikor már konkrét túratervet fogalmazott meg és rövidesen el is tudja helyezni a felületen. A rendszer figyeli a státusz megadásának időpontját és ha valaki 3 hónapig nem tesz fel túrát, akkor tiltja a státuszt.
- A túrázók mindig a saját felelősségükre indulnak el egy túrán, ám a Túravezető kötelessége egyben tartani a csapatot, illetve ha nagyon szétszakadozik a csoport, akkor bevárni a lemaradókat. Amennyiben úgy látja, hogy valaki képtelen lesz teljesíteni az utat, akkor ezt az elején közölnie kell vele, s jelezni, hogy nem tudják bevárni, ha lemarad (értsd: III-as vagy annál nehezebb szintű túrára pici gyermekkel megjelenő szülők, 35 Km-nél hosszabb túrán utcai cipőben induló túratárs, stb...) A túrán résztvevők kötelesek elfogadni a Túravezető ilyen irányú véleményét!
- Amennyiben meglévő túravezetői státuszodról egyszer lemondasz, a döntésed végleges: később nem állítjuk vissza. Amennyiben szüneteltetni szeretnéd, egyszerűen ne tegyél fel újabb túrákat vagy keresd meg az Admint e-mail-ben!
- Amennyiben az Admin úgy értékeli, hogy az általad feltett túra nem felel meg a Sétafika szabályzatának, azt különösebb indoklás nélkül első körben visszateszi a piszkozatok közé. Újbóli beélesítés esetén - ha még mindig nem felel meg a szabályoknak - az Admin törölheti azt! tehát ha nem vagy biztos abban, hogy miért került vissza a programod a piszkozatok közé és nem tudod érdemben javítani, akkor inkább kérdezz rá az Adminnál!


A szabályok utólag bővülhetnek, egyelőre ennyi.

Fontos!

A túrák felrakása a "Túravezetői felület" menüpontból indítható (itt végezhetők el a módosítások is). A túra beírásakor nagyon figyelj a pontos beírásra, mert a gyakori módosítgatások komolytalanná tehetik a programodat. Amennyiben utólag helyesírási hibát fedezel fel a bevitt programba vagy egyszerű elírás, ezt a "Túra helyesírásának javítása" címszónál tedd meg, mert arról a rendszer nem küld ki "Értesítés a túra módosításáról" hírlevelet (mondjuk, ez a funkció még éppen nincs fent... szóval lásd a következő szöveget). Ha gondod van vagy valamit nagyon elszúrtál, akkor jelezd a fórumba, illetve hívj fel a 06-30/312-8777 számon (Mars telefonszáma) és segítek.

(A túravezetéshez - esetleg - szükséges nyomtatványok a Letölthető anyagok menüből szedhetők le!)

gombazo.hu
Arte Tenebrarum Könyvkiadó trükkjei