3.236.122.9
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
4
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Gizella nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2009.10.23 - Kis-Fátra

Vadregényes gerinc és szurdoktúra

A túra vezetője saját kérésére törölte magát a Sétafika rendszeréből
VAGY
szabályszegés miatt ki lett tiltva!
- - -
Indulás:
2009.10.23 07.00 (péntek)
Érkezés:
2009.10.25 (vasárnap)
Tájegység:
Szlovákia
Táv:
20 km
Szintemelkedés:
1600 m
Középhosszú túra (15-35 Km)sok-sok erős emelkedő-lejtő, vagy közepes emelkedőkkel tarkított, ám nagyon rossz útviszonyokTöbb napos (ha ezt jelölöd, lejjebb töltsd ki az éjszakák számát!)Csak nappali túra
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Teljes útiköltség:
15000 Ft
Teljes szállásköltség:
12000 Ft
Összes egyéb költség:
3000 Ft
A költségekről:
Mivel az autóbuszt és a szállást előre le kell foglalni, jelentkezéskor a foglalási díjat, kb. 19 900 Ft-ot kérnék mindenkitől személyesen, vagy bankszámlára átutalva. Ha visszamondod a túrát az előleget csak akkor tudom visszaadni, ha van más jelentkező is a helyedre. Az előzetes foglalás szükségessége miatt a jelentkezési határidő október 19-e, amikorra a teljes árat is meg kell majd fizetni!
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Részletek e-mail-ben
A program rövid leírása:
2009.10.23 - Kis-FátraKis-Fátra vadregényes gerinctúra

Indulás: 2009. október 23. Budapest.
Érkezés: 2009. október 25. Budapest.
Jelentkezési határidő: 2009. október 19, e-mailben (turazas@postafiok.hu).

2009. október 23 - október 25.
29 900 Ft.

Az ár tartalmazza: az utazás költségeit, a szállás és a napi kétszeri étkezés díját, a felvonó díját.
Az ár nem tartalmazza: a biztosítás díját.

A Kis-Fátra egyike Szlovákia nemzeti parkjainak. Ezt a címet egyszerre köszönheti értékes állat- és növényvilágának, valamint természeti szépségeinek a hegység. Itt található a Vrátna-völgy, amely túránk célpontja. A Vrátna völgye Szlovákia egyik legelzártabb szeglete, minden irányból hegyek veszik körül, bejárata is csak egy van, amelyet sziklatűk és tornyok mentén haladó kis patak vágott magának. Ebben a három napban részünk lesz sziklás gerinctúrában, Juraj Jánosík szurdokának a meghódításban és füves gerincen haladásban, miközben a fagyott táj szépségeit csodáljuk és a végeláthatatlan panorámát a Nagy-Kriván csúcsáról. A Kis-Fátra mászása már önmagában is nagy élmény a változatos és szép táj miatt, de legmagasabb csúcsairól Szlovákia legismertebb vidékeit is beláthatjuk.

Részletes program

1. nap október 23, péntek
Budapest - Sokolie vonulat- Vrátna

Az első napot utazással töltjük, és a hegyekkel való ismerkedéssel. Dél körül érkezünk a Kis-Fátra kapujához. Itt rögtön az első túránkon egy nehezebben járható, több helyen láncokkal biztosított ösvényen mászunk egyre magasabbra. Néhol szinte a láncokon felhúzva magunkat filmbe illő jelenetként tesszük mindezt. A gerincen már a fenyves is ritkul, a természet részéről legtöbbször a sziklák lesznek útitársaink. A gerinc túra kb. 2 órát vesz igénybe. Leereszkedve fenyvesek és rétek váltogatják egymást a már lassacskán lebukó Nap fényében. Még mielőtt azonban lemenne a Nap újra buszra szállunk, és negyed óra múlva a szállásunkon egy finom vacsora mellett ismerkedhetünk a túratársakkal, a sörrel, vagy rápihenhetünk a hosszú holnapi túrára.

Menetidő: kb. 6 óra
Szintemelkedés: kb. 800 m

2. nap október 24, szombat
Vrátna - Nagy-Kriván - Stoh - (Nagy-Rozsutec) - stefanová

Ma már végre a Kis-Fátra igazi gerince vár ránk! A korai, de finom reggeli után kipróbáljuk a néhány éve átadott felvonót, amely 1520 méteres magasságig repíti a csapatot. Közben fokozatosan tárul ki előttünk a táj. A csúcshódítás sem várat sokat magára, a felső állomástól a Kis-Fátra legmagasabb pontja (Nagy-Kriván) egy órán belül elérhető. A kilátás magával ragadó. Innen szinte egész nap füves gerincen haladunk, néhol törpefenyők között, vagy éppen borókásban. A látvány végig fantasztikus lesz, különösen, hogy a természet egy őszi, téli jelenségében is gyönyörködhetünk: a völgyeket még vastag köd üli meg délelőtt, de fent a gerincen már simogatóan süt a Nap. Mintha vattacukorban sétálgatnánk, maga a mennyország... Az éjszakai fagy nyomait, a kis jégtűket pedig reggel figyelhetjük majd meg leginkább. Délután érkezünk a Nagy-Rozsutec alatti hágóba. Innét kedvező időjárási feltételek mellett csúcstámadásra indulunk. A csúcs a legmagasabb igazi sziklás csúcs a Fátrában. Megmászása sem egyszerű feladat, hasonlóan az előző naphoz itt is biztosított úton haladunk és többször a kezünket is használjuk majd az előrébb jutáshoz. Az élmény cserébe igazi csúcsélmény, ahonnét az egész Fátrát beláthatjuk. Innét már csak ereszkedünk egy hangulatos fenyőerdőn keresztül, ahonnét visszatekintve a Naptól vörösesre színezett Nagy-Rozsutec sziklás ormában gyönyörködhetünk. stefanovából a buszunk visz vissza minket a szállásra.

Menetidő: kb. 8 óra (a Nagy-Rozsutec mászásával kb. 10 óra)
Szintemelkedés: 800 m (a Nagy-Rozsutec mászásával 1600 m)

3. nap október 25, vasárnap
stefanová - Horne diery - Kis-Rozsutec - Terchová - Budapest

Ez már a hazautazásunk napja. De nem maradunk túra nélkül. A Fátra sokszínű arcából most egy szurdokot ismerhetünk meg, járunk végig. stefanovában kezdődik az ösvény, amely leereszkedik a Horne diery nevű szurdokba. A szurdokban - a Szlovák-Paradicsomban edződött túrázó számára - viszonylag bővizű patak folyik. Többször létrák, pallók, láncok segítenek az élmények gyűjtésében. Természetesen mindezt vízesések és helyenként többtíz méter magas sziklafalak társaságában. A szurdokból a Kis-Rozsutec felé mászunk ki. Ha nem sikerült a tegnapi csúcshódítás a Nagy-Rozsutecen, akkor a csúcsélményt ma a kistestvére pótolhatja. Megmászása kevésbé fárasztó és technikás, de néhol itt is láncok lesznek a segítségünkre. A csúcsról a Kis-Fátra északi előterébe ereszkedünk, ahol már vár ránk a buszunk, hogy kalandokkal telve és a Fátrába visszavágyva hazavigyen bennünket.

Menetidő: kb. 5 óra
Szintemelkedés: kb. 800 m

Fontos tudnivalók

Mindenképpen szükséges felszerelés: esőkabát, esőnadrág, kényelmes és strapabíró túrabakancs, kamásli, meleg ruha, elemlámpa, kis hátizsák.
Élelem: A szállásunkon napi kétszeri étkezés (reggeli és vacsora) biztosított. A túrákra mindenkinek magának kell élelmet biztosítania. Bolt a környéken nincs, így célszerű otthonról hozni megfelelő mennyiségű és minőségű ételt, hogy bírd a megerőltetést.
Ivóvíz: Szlovákiában a csapvíz fogyasztható, de az erre érzékenyek hozzanak magukkal ásványvizet (maximum 3 palack/fő).
Gyógyszerek: hozz magaddal néhány alapvető gyógyszert: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, hashajtó, megfázás- és torokfájás elleni szer, kalcium pezsgőtabletta (!).
Szállások: szállásunk jó színvonalú menedékházban lesz, igény szerint két-, vagy háromágyas szobákban félpanziós ellátással. A házban szauna és biliárdasztal is van.
Időjárás: A Kis-Fátrában október végén már leeshet az első hó, de akár kellemes napsütéses idő is lehet még. Arra mindenképpen fel kell készülni, hogy reggel és este gyenge fagy könnyen előfordulhat, a túrákon, nappal 10C alatt marad a hőmérséklet. A gerincen a szél ellen is védekezni kell.
Nehézség: A szintemelkedés egyik napon sem lesz igazán sok, az emelkedők is lankásak, így fizikailag fárasztó csak az első nap első szakasza, a Sokolie vonulat gerincének elérése (kb. 1 óra). Nehézséget jelenthet még a második napon a hosszú táv. Összességében közepes nehézségű a túra, melyet átlagos kondícióval is bárki teljesíthet (3/8).
Beszélt nyelvek: Szlovákiában sokan beszélnek magyarul, de ez minket nem fog érinteni, mivel teljesen szlovákok lakta területre látogatunk. A szállásunkon angolul tudunk kommunikálni, de a hegyekben túl sok túrázóval ilyenkor úgysem lehet találkozni. A túravezető beszél szlovákul!
Vízum, útlevél: Szlovákia területére magyar állampolgár csak érvényes útlevéllel, vagy személyigazolvánnyal utazhat. Kérek mindenkit, időben ellenőrizze az érvényességet. Bár határellenőrzés már nincs, egy ilyen esetleges probléma sok kellemetlenséget okozhat.
Biztosítás: A biztosítás megkötéséhez fontos, hogy magashegyi túrára is kössetek biztosítást (ún. sportbiztosítás), ebben benne van, az esetleges hegyi mentés költsége is, amit az alapbiztosítás nem fedez. Biztosítás megléte kötelező, enélkül senki sem utazhat!
Utazás: saját kisbusszal Budapestről, az út során igény szerint megállunk pihenni. Csatlakozási lehetőségek Budapest 1, Budapest 2, Vác 1.
Valuta: Szlovákiában az euró a hivatalos fizetőeszköz. Ezt még célszerű itthon váltani, mivel utunk során pénzváltónál nem állunk meg.
Költőpénz: Mivel az ár szinte mindent tartalmaz, ami a pénztárcádat terhelheti kb. 50 EUR bőven elegendő.
Hogy pakolj? Mivel a buszunkhoz utánfutó is tartozik, amibe a csomagjaidat tesszük, vedd figyelembe, hogy a 85 literes hátizsákod inkább hagyd otthon. Annál is inkább, mert a túrákra elegendő kis hátizsákkal elindulni, hiszen csillagtúraszerűen járjuk be a hegyeket. A kis hátizsákodat felhozhatod a buszra is. Figyelem: a hátizsákokra 15 kg-os súlykorlátozás van!
Létszám: a csapat létszáma 12-16 fő. 12 fő alatt nem indul a túra. A kis létszám garantálja, hogy az élmény egyedi legyen, ne kelljen a csoporttársakra hosszan várni, vagy éppen egy létra előtt rostokolni, hogy feljuss.
Jelentkezés részletei: e-mailben jelezd (turazas@postafiok.hu), hogy hány fő, és milyen szobát igényelne. Kérjük, hogy add meg elérhetőségedet (telefonszám elegendő), hogy felvehessük veled a kapcsolatot.
Túravezetőid: Borbély Marcell, Tomás Koncsol. Kipróbált túrázók és vezetők, többször bejárták már a Kis-Fátrát, nem csak nyáron, télen is. Ezenkívül a Kárpátok és közelebbi-távolabbi európai csúcsok jó ismerői, többször vezettek már túrát e tájakon is.
2009-10-23in11113164
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com