18.204.227.34
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
2
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Paszkál nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2012.04.28 - Haverok, bulik, hegyek - Selmec körül

A május 1-jével záródó hosszú hétvégén ismét visszatérünk Szklenófürdőre, kedvenc házunkba a Selmeci-hegység mélyére. Egy minden jóval felszerelt üdülőház, forró termálfürdő és csodálatos hegyek - ennél több nem is kell egy szuper hétvégéhez. Ez lesz a 7. hosszú hétvége, amit ott töltünk, 2005 óta.

Túravezető:
Fdorka
Indulás:
2012.04.28 07.30 (szombat)
Érkezés:
2012.05.01 (kedd)
Tájegység:
Szlovákia
Táv:
Menet közben kialakul...
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Hosszú vagy több napon át tartó, megterhelő túraegy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Csak nappali túratelekocsis rendszerrel
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Biztosra jelentkeztem:
GianniKlau
Teljes útiköltség:
14000 Ft
Teljes szállásköltség:
12000 Ft
Összes egyéb költség:
8000 Ft
A költségekről:
Szállásköltség: 42 EUR/fő (14 EUR/fő/éj) (kb. 12.000 Ft az euró árfolyamtól függően)
Kaja: 8.000 Ft/fő
Útiköltség: kb. 14.000 Ft/autó

A jelentkezés véglegesítéséhez a szállásköltség (12.000 Ft) befizetése szükséges - emilben küldök számlaszámot, ahova átutalással várom a lóvét. A kajára 8.000 Ft-ot juttassátok el nekem a szállásköltséggel együtt, vagy az utazás előtt legkésőbb április 16-ig.

A kajáról a férjem, Roland fog gondoskodni. Igyekszünk minden igényt kielégíteni, akinek spec. étkezési szokása van, a jelentkezéskor szóljon, megoldjuk. Első napra napközbenre hozzatok szendvicset, estére lesz meleg vacsi.

Belépők: barlangfürdő (42 C) 7,50 EUR (20 perc fürdés + 30 perc relax), központi fürdő (37-39C): 5,50 EUR, bányafürdő (36C): 1,99 EUR, wellness-szaunavilág: 13 EUR
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Akik bírják az erős kaptatókat....
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Találkozó és indulás: 7:30 Újpest Városkapu parkolója. Érkezés a szállásra: 10 óra körül. (Táv: 150 km, menetidő 2,5 óra (autópályás szakasz nincs))
A program rövid leírása:
Utunk célja, Szklenófürdő (Sklené Teplice) egy picike kis falu a Selmeci hegységben, Selmecbányától északra. A faluban termálfürdő, az egyik egy kisebb kb. 40C-os forróvízű "parenyica" barlangfürdő, a másik részén két különböző hőfokú fedett termálmedence és mellette levő szabadtéri strand.

2005-ben látogattunk először erre a helyre a barátaimmal, és annyira megkedveltük, hogy azóta majdnem minden évben eljövünk. A legfőbb vonzerőt a ház jelenti, mely minden jóval fel van szerelve, 2010 óta lehetőség van a ház mellett forró vizes dézsában is áztatni magunkat.

Persze látnivaló is akad bőven a környéken, még mindig akadnak felfedezésre váró látványosságok. Közel van a gyönyörű Selmecbánya, amely az Unesco világörökség része. A közeli hegyekben pedig kisebb-nagyobb túrákat lehet tenni.

Az idei program rövid összefoglalása:

1. nap - Szklenófürdő, várrom, sziklák, kilátással
Táv: 20 km. Szintemelkedés: 500 m.

A Szklenófürdő környékét bejáró túra eleje felvisz egy közeli várromhoz - szép a kilátás, de a várból egy gödörnél több nem látszik. A továbbvezető úton még nem jártam, amely egy kőbánya közelébe vezet, valami barlangok is vannak benne, mindenképp bekukucskálunk körülnézni. A Szklenóra vezető utat magas sziklák őrzik, a Szabóova skala sziklaoromról kilátás nyílik a Szklenófürdő felé vezető Teplá patak völgyére és a Garam mentére. Kicsit arrébb másik sziklaormokat is felderíthetünk, ha bírunk. Végül leereszkedünk a faluba vezető műút mellé, itt lesz egy Koliba (vendéglő), ahonnan levezető sétával visszatérünk a szállásra.
Este fürdési lehetőség a termálfürdőben.

2. nap: Bepillantás a Madaras-hegységbe (Vtácnik)
Táv: 20 km. Szintemelkedés: 700 m.

Szlovákia magyarok által kevésbé ismert hegysége a Madaras, szlovák nevén Vtácnik hegység, mely Garamszentbenedektől (Ziar nad Hronom) északnyugatra, a Garam és a Nyitra folyó között emelkedik. Túránkkal mi a hegység északi szélének két hegyét célozzuk meg. Szklenófürdőtől Ziar nad Hronom-on (Garamszentkereszt) át kb. 40 km-t megyünk autóval, Handlova városba. Innen először a Velky Gric 972 m magas, panorámával kecsegtető hegycsúcsára kapaszkodunk, majd tőle nyugatra, a kistestvérére, a 876 m Maly Gric-re mászunk fel, végül visszaereszkedünk Handlovába.

3. nap: Hegyek, tavak, kőtenger
Táv: 30 km Szintemelkedés: 1100 m.

Hosszú körtúrát teszünk a Selmeci-hegységben, érintve a Selmecbánya melletti tavakat és néhány hegytetőt, ahonnan gyönyörködhetünk a tájban.
A túra a szállásról indul és oda is tér vissza. A Selmecbánya felé vezető autóúton indulunk, majd rövidesen nekivágunk a hegynek. Végig emelkedünk egészen a Zlaty Vrch (Goldberg) hegy 850 m magas, füves tetejéig. Itt megpihenünk, erőt gyűjtünk a túra további részére. Leereszkedünk a Stiavnické jazero (Selmeci tó) mellé, ahonnan Banky nevű községnek vesszük az irányt - a falu szélén van egy kis tó, érdemes kicsit elidőzni a partján. A tavat elhagyva felmászunk a Hadová nevű tanyákig, ezután egy könnyebb szakaszon, hegyoldalban kanyargunk, mígnem északnak fordulunk és Vyhne felé kanyarodunk. A falu túloldalán egyedülálló kőtengert találunk a hegyoldalban, ezen keresztül vezet fel az utunk a Kamenna-hegy tetejére, ahonnan kiláthatunk a Vyhne helyi nevezetességére, a sörgyárra. A túra utolsó szakaszával kört bezárjuk és visszatérünk a szállásunkra.
Lehetőleg szeretnék végigmenni, de szükség esetén a szálláson maradt csapatból valaki Vyhne-n össze tud szedni.

4. nap: Túra Selmecbánya környékén
Táv: 12 km. Szintemelkedés: 450 m.
Délelőtt elhagyjuk a szállást, bemegyünk Selmecbányára, ahonnan egy rövid körtúrát fogunk tenni a város fölötti, kis híján 940 magas dombocskákra és az alattuk fekvő tavakhoz.
Hazautazás előtt fakultatív séta Selmecbányán, vagy valamelyik helyi vendéglátó-ipari egység felkeresése.

További részletek és kedvcsináló fotógalériák a korábbi túrákról a lent található linkeken.
2012-04-28in7146
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com