18.204.227.34
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
3
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Paszkál nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2013.09.29 - Gímeskosztolány és Felsőelefánt

Megnézzük Gímeskosztolányt, amelynek temploma állítólag Szlovákia egyik legrégibb román stílusú épülete, fölötte hegytetőt várrommal és kecsegtető kilátással, Felsőelefántot, ahol nem tudni, laktak-e elefántok, viszont egy-két érdekes kastélyt kívülről megszemlélhetünk. Végül még egy hegytetőt kilátással, netán naplementével.

Túravezető:
Fdorka
Indulás:
2013.09.29 06.30 (vasárnap)
Tájegység:
Szlovákia
Táv:
28 km
Szintemelkedés:
900 m
Középhosszú túra (15-35 Km)egy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Egynapos (szállás igénybevétele nélkül hazatérsz róla)Csak nappali túratelekocsis rendszerrel
Túra során geoláda
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Biztosra jelentkeztem:
KlauAcsi67
Teljes útiköltség:
3500 Ft
A költségekről:
útiköltség várhatóan kb. 14.000 Ft/autó, ez oszlik a benne ülők között
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Bárki, aki bírja...
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
6:30 Flórián tér / Vörösvári út, az áruház melletti parkoló
Útirány: Budapest, Óbuda - Dorog - Esztergom - Párkány - 76-os út a Garam mentén - Garamszentbenedek (Hronsky Benadik) - 65-ös út majd mellékutakon Gímeskosztolány (Kostolany pod Tribecom)

Akikkel nem egy helyről indulunk, azokkal találkozunk Gímeskosztolányban a templom előtt 9 óra körül, azt biztos mindenki megtalálja.
A program rövid leírása:
Terveim szerint reggel 9 óra körül indulunk útnak Gímeskosztolány (Kostoľany pod Tribečom) faluból. Ha szerencsénk van, akkor belülről is meg tudjuk nézni a falu Szent György templomát, mely Szlovákia egyik legrégibb román stílusú épülete, eredeti freskókkal díszítve.

A túra két részből fog állni, az első részében felmászunk Gímes várához. A várban hosszabban elidőzünk, jól körülnézünk. A várromban egészen ép falrészek vannak, néhol a díszes faragott kőablakok, tartóoszlopok is megmaradtak, és nagyon jó kilátás van minden irányba.

A vár után Felsőelefánt (Horné Lefantovce) felé megyünk tovább, útközben megkeressük az idős szelídgesztenyést, ahol a legidősebb gesztenyefák 300-500 évesek lehetnek. A faluban talán rájövünk, miért hívják Elefántnak. Egyébként pedig régi házakat és két kastélyt tudunk megnézni. Innen másik úton megyünk vissza Gímeskosztolányba.

Ha marad erőnk és időnk, akkor következik a túra második szakasza: a faluból felmászunk közeli Velky Lysec nevű hegytetőre, hogy megcsodáljuk a panorámát, és ha nem felhős az ég, akkor a naplementét is. Miután lement a nap, visszamegyünk az autókhoz, és hazajövünk.

A túra csak telekocsis rendszerben oldható meg, (anyósülés előtt, láb alatt utazó) Cefre kutya fuvart is vállaló autós jelentkezőt is várok.

Hazaérkezés este 11 óra körül várható.

Fejlámpát hozzatok!
2013-09-29in1549450
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com