18.204.227.34
tavasz
aedc77
105325
e4f3d1
dizajn/fejleckepek/hatter_20210322095002_tavasz.jpg
0
3
nincs
program

Túra - Kirándulás - Kerékpártúra - Vízitúra - Ingyenes szervezéssel

Ha van Paszkál nevű ismerősöd, hívd fel és kívánj boldog névnapot!

Ez egy befejeződött túra! El ne indulj rá!
2015.04.30 - Majális a Selmeci-hegységben

A május 1-i hosszú hétvégén ismét visszatérünk Szklenófürdőre, kedvenc házunkba a Selmeci-hegység mélyére. Egy minden jóval felszerelt üdülőház, forró termálfürdő és csodálatos hegyek - ennél több nem is kell egy szuper hétvégéhez.

Túravezető:
Fdorka
Indulás:
2015.04.30 16.00 (csütörtök)
Érkezés:
2015.05.03 (vasárnap)
Tájegység:
Szlovákia
Táv:
Menet közben kialakul...
Szintemelkedés:
Menet közben kiderül...
Hosszú vagy több napon át tartó, megterhelő túraegy-egy húzósabb emelkedővel tarkított közepes minőségű út vagy lankás, de nehezebben járható turistaút (pl. patakvölgy, szurdok)Több napos (ha ezt jelölöd, lejjebb töltsd ki az éjszakák számát!)Csak nappali túratelekocsis rendszerrel
Túra doc Túra nyomtatható változata Túra kalória égetés
Talán megyek:
Poju
Teljes útiköltség:
3000 Ft
Teljes szállásköltség:
13000 Ft
Összes egyéb költség:
8000 Ft
A költségekről:
Szállásköltség: 13.000 Ft/fő
Kaja: 8.000 Ft/fő
Útiköltség: kb. 12.000 Ft/autó, ez oszlik meg a benne ülők között (M2-re Pest megyei éves matrica elég, azon kívül autópályás szakasz nincs)

A jelentkezés véglegesítéséhez a szállásköltség (13.000 Ft) befizetése szükséges - a jelentkezésre válasz üzenetben küldök számlaszámot, ahova átutalással várom a lóvét. A kajára 8.000 Ft-ot juttassátok el nekem április 27-ig.
Mindenkit szívesen várunk, de kik azok, akikre főként számítunk?
Akik bírják az erős kaptatókat....
Találkozóhely (illetve indulással kapcsolatos egyéb infók):
Indulás autóként egyeztetve, csütörtök délután.
Táv: 150 km, menetidő 2,5 óra
Jelentkezés:
Jelentkezés üzenetben, jelentkezés véglegesítése a szállásköltség átutalásával. Lemondás esetén a szállásköltség csak akkor jár vissza, ha a lemondó helyett van más jelentkező.
Tervezett max. létszám:
14 fő
A program rövid leírása:
Utunk célja Szklenófürdő (Sklené Teplice), egy picike kis falu a Selmeci hegységben, Selmecbányától északra. A faluban termálfürdő, az egyik egy kisebb forró vízű „parenyica” barlangfürdő, a másik részén két különböző hőfokú fedett termálmedence és mellette levő szabadtéri strand.

Tíz éve jöttem először erre a helyre a barátaimmal, és annyira megkedveltük, hogy azóta többször visszatértünk, és bár bejártam a környéket, nem tudom megunni. A legfőbb vonzerőt az üdülőház jelenti, hat-hétszáz méter magas hegyek közti szűk völgyben, a falu szélén fekszik. Minden jóval fel van szerelve, és lehetőség van a ház előtt forró vizes dézsában is áztatni magunkat.

Persze látnivaló is akad bőven a környéken, még mindig akadnak felfedezésre váró látványosságok. Közel van a gyönyörű Selmecbánya, amely az Unesco világörökség része. A közeli hegyekben pedig kisebb-nagyobb túrákat lehet tenni.

A szállás maximális kapacitása 14 fő, kényelmesen 12-13 fő fér el.

Az idei program rövid összefoglalása:

1. nap (csüt., április 30):
ind. Bp-ről: csüt. délután autónként külön, megbeszélés szerint - Táv: 150 km, menetidő 2,5 óra

2. nap (péntek, május 1): Szklenófürdőről Saskő várához (Sasovsky hrad)
A szállásról indulunk és oda is térünk vissza egy hosszú körtúrával, mely Saskő várához vezet. A túra érdekessége számomra egyrészt, hogy erre még nem jártam, másrészt, hogy a visszafelé vezető utunkon egy nemrég kijelölt turistaúton fogunk jönni.
Útvonal: Sklené Teplice – Repiste – Pusty hrad (várrom) – (Z) Kapitulské brala – (P) Kecka – Brezna – Ladomerska Vieska – Sasovske Podhradie – Sasovsky hrad (Saskő vára) – (vissza) – (S) Chotárny p. – Konicky vrch. – Konice – Horny Salas – Sklené Teplice
Táv: 27 km Szintemelkedés: 1330 m

Saskő várának feladata a garammenti kereskedelmi útvonal őrzése és a vámszedés volt. A 14. században Saskő királyi birtok lett. 1490-ben Beatrix királynőtől megvásárolva a Dóczy család szerezte meg, amely azt reneszánsz erődítménnyé alakította át. A kuruc háborúskodások idején 1708-ban a vár pusztulásnak indult és mára már csak néhány fala maradt fenn.
http://slovakia.travel/hu/sasko-vara

3. nap (szombat, május 2): Vtácnik (Madaras-hegység) - a közeli Madaras-hegység tetejére túrázunk
Szlovákia magyarok által kevésbé ismert hegysége a Madaras, szlovák nevén Vtácnik hegység, mely Garamszentkereszttől (Ziar nad Hronom) északnyugatra, a Garam és a Nyitra folyó között emelkedik. Túránkkal most a hegység gerincét támadjuk meg. Csúcsa az 1346 m magas Madaras (Vtácnik), melynek 41 km-es körzetében nincs magasabb.
Útvonal: Ostry Grún – (S) Rúbany vrch – (P) Kamenné vráta – Klastorska skala – Vtácnik (1346 m) – (Z) Partizánska dolina – Klak – Ostry Grún
Táv: 19 km Szintemelkedés: 940 m

4. nap (vasárnap, május 3): Vyhne (Vihnye) a szomszédos völgyben fekszik, nevezetessége a helyi sörgyár, ahol a Steiger készül, van fürdő is, a falu mellett meg egy nagyon érdekes kőtenger, méternyi sziklák szétdobálva. Közepes hosszúságú körtúrát fogunk tenni.
Útvonal: Vyhne – (Z) – Kesnerovska – (K) Rumplovska – (S) Konciar – Jelenia Skala – Spáleny vrch – Ostruzia – Roven – Kamenná – Kamenné more (Kőtenger) – Vyhne
Táv: 20 km Szintemelkedés: 1060 m

Kedvcsinálóképpen fotók a 2012 tavaszi túráról a lenti linken.

A kajáról: teljes ellátás a reggeli rántottától az esti grillekig/bográcsig, napközbeni uzsonnához is lesz alapanyag. A főzésről Roland fog gondoskodni, persze kuktákra szükség lesz. :) Igyekszünk minden igényt kielégíteni, válogatósok/diétások/vegások előre szóljanak. Első nap vacsi már lesz, utolsó napra napközben szendvicsek és a maradékok elpusztítása.
2015-04-30in1636005
ajándéklista
gombazo.hu
zugarus.com